Oscyloskop

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

akim

Re: Oscyloskop

Post autor: akim »

ciasteczkowypotwor pisze:Będzie docelowo ładnie poukładane tu: http://bee.mif.pg.gda.pl/Oktoda/index.p ... instrukcji
Ale wszystko darmo, z FTP. Poukładane raczej producentami.
Ciasteczkowypotwor, bardzo ładnie to wygląda. Naprawdę podoba mi się. Życzę miłej i owocnej pracy nad bardzo przydatnym archwium.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Tutaj serwis elektroniki na trochę wyższym poziomie. Bonding to bym zrobił ale takie struktury w PL są zupełnie niedostępne :-(
http://www.qsl.net/ct1dmk/wbond_ex.html
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dark_one »

Co tam struktury, kawałek ceramiki alundowej ze złoconymi ścieżkami to "wielkie halo", a klej do mocowania struktur to już prawdziwy kosmos ...
Ukaniu pisze:... Bonding to bym zrobił ...
Ukaniu, a czym (z ciekawości spytam) - złotem, miedzią, aluminium czy gumą przewodzącą ? :wink:
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ciasteczkowypotwor »

Ukaniu, kiedyś się takich nauczę :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

dark_one pisze:Co tam struktury, kawałek ceramiki alundowej ze złoconymi ścieżkami to "wielkie halo", a klej do mocowania struktur to już prawdziwy kosmos ...
Myślałem, o krzemie w wersji "naked die".
dark_one pisze:
Ukaniu pisze:... Bonding to bym zrobił ...
Ukaniu, a czym (z ciekawości spytam) - złotem, miedzią, aluminium czy gumą przewodzącą ? :wink:
Złotym drucikiem, maszyna do bondingu to nie problem - to już HAMy robią. Ten gość z linku robi to chyba własnej konstrukcji maszyną.
ciasteczkowypotwor pisze:Ukaniu, kiedyś się takich nauczę :)
No to w pewnym momencie jest konieczne jeśli planuje się serwis urządzeń UHF/EHF.
W celu upłynniania ruchów ręki do pracy pod mikroskopem trzeba już robić zapasy wysokoprocentowych środków dezynfekujących.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Tak, nieopakowane struktury trzeba generalnie zamawiać u producenta. Mi chodziło o resztę z tego cyrku :-)
Ukaniu pisze:Ten gość z linku robi to chyba własnej konstrukcji maszyną.
Tak, ale nie do końca. Luis kupił mikromanipulator z głowicą w jueseju (okazyjnie) a resztę wyposażenia wykonał sam. Imponujący kawał dobrej roboty.
Ukaniu pisze:W celu upłynniania ruchów ręki do pracy pod mikroskopem trzeba już robić zapasy wysokoprocentowych środków dezynfekujących.
I stosować ! A nie tylko gromadzić :lol:
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

dark_one pisze:Tak, nieopakowane struktury trzeba generalnie zamawiać u producenta. Mi chodziło o resztę z tego cyrku :-)
Producent mi nie sprzeda w ilościach - do serwisu. No i na tym zwykle kończy się bajka o żelaznym wilku ;-)
Całe to hobby to jest sprawa wyjątkowa i jednostkowa - o ceramice nie myślałem, kiedyś jak jeszcze coś robiłem w tej materii to na laminacie obrabianym CNC. Ew foto. ale brzegi nie zawsze były wystarczająco "ostre"
Pamiętam te bóle w pracowni przy QuickWave albo MWO. FU!
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Ukaniu pisze:Producent mi nie sprzeda w ilościach - do serwisu. No i na tym zwykle kończy się bajka o żelaznym wilku ;-)
O, to, to !!!!

Ciemna strona mocy wygląda atrakcyjnie, ale tylko z wierzchu :D A propos masz może jeszcze tego 8505A ?
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

dark_one pisze:A propos masz może jeszcze tego 8505A ?
Mam, jeśli mi się sprzęt nie dubluje możliwościami to się nie pozbywam.
Brakuje w nim jednak pokładu z fabrycznym zestawem sprzęgaczy. Kupiłem jakieś cudaki trochę też wyrzeźbiłem. Teraz jednak od czasu kiedy prowadzę własną działalność i mam małe dziecko to to hobby zostało w pudłach. Nęci mnie tylko z tej dziedziny dorobić tracking gen. do mojego analizatora widma. Rozrysuję kiedyś przebieg sygnału, miksery i heterodyny to może się wszyscy zastanowimy jak by to zrobić najlepiej.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Spytałem o niego, gdyż mam taki sam jednak bez testera s-parametrów. Mój jest w stanie opłakanym, częściowo doprowadziłem go do porządku, ale to projekt na przyszłość. Brakuje mu kabli połączeniowych z nieszczęsnymi złączami DBW, gałek i zdejmowanych szybek paneli przednich. Na szczęście elektrycznie jest kompletny. Zastanawiałem się czy nie odtworzyć przedniego panela kserując kolorowo na folii samoprzylepnej te szybki i klejąc je do cienkiego plexi ... może by to wyszło.
Piszesz o trackingu na pasmo mikrofalowe czy niższe ? Mój 8551 też nie ma tracking generatora, ale czytałem, że istniała przystawka do 8690 (którego też mam) zamieniająca go w taki właśnie generator - nie mogę nigdzie znaleźć żadnej informacji na ten temat oprócz małej wzmianki w starych newsletterach hp.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

No i przyszedł gwiazdkowy prezent dla mnie, kto widział taką wersje lampy?

A jak się go rozpędzi to i wyzwala tyle:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Piękny :D bez dwóch zdań. Opcja z tą wersją lampy nazywa się "maximum brightness crt" - to jest szybka lampa specjalnie do fotografowania zdarzeń "one shot". Widziałem taką no ale nie w wersji P11 :D na ten aż miło popatrzeć, zresztą podejrzewam to raczej unikalny widok w naszym kraju. Przed nadejściem 7104 w ten sposób radzono sobie z rejestrowaniem przebiegów jednorazowych z pikosekundowym czasem narastania zbocza.
No to gwiazdka wie co dobre, tylko pogratulować wspaniałego prezentu. Wrzuć jakieś zdjęcia wnętrza, ciekawi mnie czy ma podobne wersje płytek do mojego.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Płytki ma takie jak normalne 7903 i 7904, bo to są te same oscyloskopy, tylko mają inne dziury na wkładki.
Już wyczaiłem dlaczego jest mały ekranik. Ale wolałbym z normalnym ekranem, nawet nie niebieskim, wtedy sprzedałbym 7603.
Awatar użytkownika
dark_one
375...499 postów
375...499 postów

Bez problemu możesz go przerobić. W instrukcji jest opis co należy przełączyć i dostroić, jedyny szkopuł to zdobyć lampę.
Tu (http://www.sphere.bc.ca/test/tek-crts.html) możesz spytać bo jeszcze pół roku temu mieli. Jakby nie było Twoja to najszybsza lampa do 7904/7903 jaką produkowali, a tak dużego ekranu jak 7603 to żaden tek nie ma ... poza niektórymi z serii 5k, ale to inna bajka.
Awatar użytkownika
ciasteczkowypotwor
500...624 posty
500...624 posty

Na razie niech będzie taki, w sumie fajnie się go fotografuje :) Może dorwę 7904A.