Atom More BLACK 18W :-) PCB

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Warg
15...19 postów
15...19 postów

Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB

Post autor: Warg »

W tej chwili wejście z pcb jest połączone przewodem dwużyłowym w ekranie, ekran jest podłączony do szyny do której podłączone są ekrany przewodów od potencjometrów. Niestety nic to nie zmieniło.

poniżej rysunek przedstawiający jak wszystko jest jest podłączane do masy
https://docs.google.com/open?id=0B0fTck ... 0xSZ0t3VEU

mam nadzieje że coś da się z tego wyczytać :roll:
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Wrzuć ten sam rysunek bez naniesionych swoich mas to Ci rozrysuje jak powinno być.

PS. umiejscowienie złączki gnd zasilacza jest przeczadowe.
'All the stars in the north are dead now.'
Warg
15...19 postów
15...19 postów

Proszę bardzo, rysunek bez naniesionych mas

https://docs.google.com/open?id=0B0fTck ... zZlX3BXdDg

edit
dodam że wcześniej wszystkie masy schodziły się w jednym punkcie na chassi, niestety różnicy żadnej nie było
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Jeśli jest to jednostajny, biały szum to prowadzenie masy nie ma z nim nic wspólnego..
Hi-gainy generalnie szumią, pytanie czy masz w ogóle porównanie do czegoś innego, bo może z twoim wzmacniaczem jest wszystko w porządku..
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Tak jak napisał luC, umiejscowienie złączki masy jest w obszarze zabronionym pomiędzy prostownikiem, a pierwszym kondensatorem filtru. Występują tam duże tętnienia. Przenieś złączkę na odcinek masy pomiędzy kondensatorami filtru napięcia anodowego.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Kol. Razor ma słuszność - do tego się przyczepiłem. Te pcb wyglądają niefajnie ale jakbym musiał to połączył bym tak:

Obrazek

Kolor żółty - dla odróźnienia - to jest tylko symetryzacja żarzenia tak że pętli nie ma na tym rysunku.

Gniazda wyjściowego nie rysowałem - umasione rzecz jasna razem z końcówką uzwojenia wtórnego TG.
Punkt połączenia chassis - może być fizycznie na odcinku miedzy minusami 1 i 2 kondensatora. Grunt to olać tę złączke GND na pcb zasilacza.
Teraz logicznie jest to szyna: wejście-preamp-końcówka-zasilacz.

Przewody ekranowane - imo zbędne. Gniazdo wejściowe normalnie 2 przewodami do pcb, potencjometrów też nie ma sensu przy takiej długości ekranować, jak bardzo Cię to martwi to najwyżej je poskręcaj i tyle. To samo ekranowane przewody łaczące wyjścia inwertera z siatkami lamp końcówki, oraz pierwotne wyprowadzenia TG - zbędna formalność.

PS.1 - Pardon, zapomniałem dopasować rozmiar rysunku. Szanowny Moderator będzie łaskaw...?

PS.2 - Higain jak higain, nie wygłupiajmy się, są 3 stopnie a i to nie jest max wzmocnienia jakie można uzyskać. Poprawnie zmontowane toto ma być ciche jak trup.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Ja łączę preamp i końcówkę z zasilaczem w gwiazdę :) Też działa bez problemu. Szyna masy też jest dobra. Ta płytka zasilacza jest faktycznie źle zaprojektowana. Ciężko będzie estetycznie przylutować przewody pomiędzy kondensatorami.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Ścieżka szeroka, przewiercić, dać kawałek drutu/srebrzanki i do tegoż dolutowac dopiero przewody.
seler
250...374 postów
250...374 postów

LuC pisze:
PS.2 - Higain jak higain, nie wygłupiajmy się, są 3 stopnie a i to nie jest max wzmocnienia jakie można uzyskać. Poprawnie zmontowane toto ma być ciche jak trup.
Szum przy gałach w prawo na 3 stopniach będzie zawsze - większy lub mniejszy a prowadzenie masy to ostatnia rzecz, która będzie miała na to wpływ, więc się nie wygłupiajmy..
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Mhm...
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Trochę szumieć zawsze będzie z rozkręconym gainem i masterem. Po uporządkowaniu prowadzenia masy, brum powinien się znacząco zmniejszyć. Ekranowane potencjometry na razie bym zostawił. Podłącz tylko tą szynę masy do punktu w którym jest podłączona masa preampu ( obok master volume). Zawsze można dać zwykłe przewody, a jak będzie działało to zostawisz tak jak jest.
seler
250...374 postów
250...374 postów

Razor89 pisze:Po uporządkowaniu prowadzenia masy, brum powinien się znacząco zmniejszyć.
Temat jest o szumach a nie o brumie... ale chyba nie wszyscy rozróżniają te pojęcia.
Sytuację z brumem zażegnało umasienie jednego z oczepów uzwojenia wtórnego TG (co ciekawe po umasieniu wcześniej zaczyna sprzęgać z podłączoną gitarą).
Więc jeżeli ktoś mógłby poradzić jak zacząć walkę z szumem byłbym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Rozróżniam brum od szumu. Zapomniałem, że autor to wyżej napisał :oops:
Warg
15...19 postów
15...19 postów

więc po kolei, na razie przerobiłem prowadzenie masy podobnie jak LuC tyle że z małą modyfikacją. Wejście 2 żyłami prosto do pcb i umasienie ekranów przewodów do potencjometrów. Niestety pojawił się delikatny brum, niezależny od położenia potencjometrów nawet ze wszystkim na 0 (wcześniej tego nie było). Szum pozostał bez zmian.
odłączenie masy wejścia i puszczenie do szyną wejście > pre > końcówka > zasilacz > chassi pogarsza sytuacją, zwiększa się brum który rośnie w miarę zwiększania gain.
Ciekawostka, po odłączeniu od masy ekranów potencjometrów pojawia się pisk którego częstotliwość moduluje się wraz ze zwiększaniem gain.

Co do szumu, to jest to coś co przypomina biały szum który moduluje przy kręceniu gałkami od korektora barwy

Niestety nie mam nic dobrego do nagrania szumu, więc nagrałem tym co miałem pod ręką czyli telefonem, niestety zebrało też trochę szumu z otoczenia
Opis czynności na nagraniu po kolei. wszystkie pokrętła na. włączam anodowe > vol max > gain max > bass max > mid max > treble max
https://docs.google.com/open?id=0B0fTck ... FVEOU9QaG8

Chciałem nagrać pisk jaki się pojawia przy odłączeniu od masy ekranów przewodów potencjometrów ale strasznie się to zniekształciło
https://docs.google.com/open?id=0B0fTck ... ms0aF8zNDg

Na dzień dzisiejszy koniec eksperymentów. trzeba się zbierać do pracy :?
seler
250...374 postów
250...374 postów

Czy to jest nagrane z głośnika gitarowego czy szerokopasmowego?
Czy masz porównanie z innymi wzmacniaczami o 3 stopniach wzmocnienia?

Zakładam, że nagrywałeś z małej odległości..wtedy brzmi to w miarę normalnie.
Jak zauważyłeś grzebanie w prowadzeniu masy nic nie zmienia. Proponuję upewnić się czy nie ma nigdzie pętli i wrócić z tym do punktu wyjścia -tj. do braku brumów i więcej nie ruszać.
Spróbuj ograniczyć pasmo przenoszenia bocznikując rezystor anodowy pierwszego stopnia kondensatorem kilkaset pF (-3dB w okolicach 6kHz).
Ostatnio zmieniony sob, 5 stycznia 2013, 17:14 przez seler, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ