MBA810 DS
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: MBA810 DS
Gięte z blachy aluminiowej, z prostokątnym otworem na scalak przewężonym w połowie "uszkami" na śruby mocujące - to dla tych wersji co miały skrzydełka z otworami (np. w amplitunerze Duet).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tak swoją drogą - czy UL1498 miały zabezpieczenie zwarciowe? Zwarłem nieraz wyjście głośnikowe w radiomagnetofonie 'Marta' i nic mu nie było - za to zepsułem go potem dwa razy w innych okolicznościach
Z racji mojego braku doświadczenia w lutowaniu i radzieckiej kolby 40W z grotem 'dłuto' - za drugim razem rzeczywiście prawie nie było do czego lutować
Ciekawe, czy układy te są nadal dostępne w sklepie w którym je kupowałem.

W jakimś kicie z lat 80. (wzmacniacz stereo na UL149x, samo PCB) było ostrzeżenie, że zwarcie wyjścia niszczy układ scalony.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- Adam Myslinski
- 250...374 postów
Wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 roku!
Przy Święcie trochę historii. Gdzieś tak w połowie lat 1970-tych w Warszawie przy ówczesnej Al. Marchlewskiego - dziś Jana Pawła II - działał sklep w rodzaju "Bomisu", w którym można było kupić elektronikę na wagę i na sztuki, i to całkiem w przystępnych cenach. Kupiłem tam wówczas płytkę chyba od licencyjnego (Telefunken) gramofonu "Mister Hit". Płytka nie była sprawna, miała poprzerywane ścieżki, a wmontowane w nią TBA 810 nie do końca chciały poprawnie pracować.
Wiele lat później, kiedy pełnosprawne analogi tych scalaków można było kupić za przysłowiowe grosze, przypomniałem sobie o płytce, bo w PC-tach pojawiły się karty dźwiękowe i można było już trochę sobie posłuchać.
Płytka otrzymała porządną obudowę i zasilanie, i działa szczęśliwie do dziś. Pewnie uznane to zostanie jako przerost formy nad treścią, ale czy zawsze trzeba być do końca akuratnym?
Jak to wygląda, można sobie zobaczyć klikając tutaj. Zamieszczam link, bo z grafiką zawsze były tutaj komplikacje.
http://www.chem.uw.edu.pl/people/AMysli ... TBA810.jpg
Jeszcze raz - Wszystkiego Najlepszego!

Przy Święcie trochę historii. Gdzieś tak w połowie lat 1970-tych w Warszawie przy ówczesnej Al. Marchlewskiego - dziś Jana Pawła II - działał sklep w rodzaju "Bomisu", w którym można było kupić elektronikę na wagę i na sztuki, i to całkiem w przystępnych cenach. Kupiłem tam wówczas płytkę chyba od licencyjnego (Telefunken) gramofonu "Mister Hit". Płytka nie była sprawna, miała poprzerywane ścieżki, a wmontowane w nią TBA 810 nie do końca chciały poprawnie pracować.
Wiele lat później, kiedy pełnosprawne analogi tych scalaków można było kupić za przysłowiowe grosze, przypomniałem sobie o płytce, bo w PC-tach pojawiły się karty dźwiękowe i można było już trochę sobie posłuchać.
Płytka otrzymała porządną obudowę i zasilanie, i działa szczęśliwie do dziś. Pewnie uznane to zostanie jako przerost formy nad treścią, ale czy zawsze trzeba być do końca akuratnym?
Jak to wygląda, można sobie zobaczyć klikając tutaj. Zamieszczam link, bo z grafiką zawsze były tutaj komplikacje.
http://www.chem.uw.edu.pl/people/AMysli ... TBA810.jpg
Jeszcze raz - Wszystkiego Najlepszego!

Pozdrawiam
Adam
Adam
A ja dodam, że także UL1481 był produkowany u nas jako TBA810S:
http://www.tubedevices.com/alek/polprze ... ba810s.jpg
http://www.tubedevices.com/alek/polprze ... ba810s.jpg
Takie układy kupowałem po 90 roku. Chyba Cemi nie miało nic do stracenia i opisywało tak jak oryginał.
-
- 375...499 postów
Tak sobie wrzuciłem w google rosyjskiego K174 a tu widze : КФ174УН17 w wersji SOP !
Widać że Rosyjska eletronika dalej żyje... i własnie ile w Rosji jest zakładów produkujących scalaki ?
Widaomo gniotsa niełamiotsa ( maszyny )... ale w elektronice też tak jest ?
Widać że Rosyjska eletronika dalej żyje... i własnie ile w Rosji jest zakładów produkujących scalaki ?
Widaomo gniotsa niełamiotsa ( maszyny )... ale w elektronice też tak jest ?
Ale w jakim sensie? Bo ja myślałem że oni zwyczajnie przystawiali takie stempelki na życzenie zachodniego klienta...marekb pisze:Chyba Cemi nie miało nic do stracenia i opisywało tak jak oryginał.
_
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Przepraszam za wykopaliska. Zbudowałem ostatnio ten generator z tą różnicą, że użyłem UL1480 z modułu fonii UMF-2000 pochodzącego ze ŚP. telewizora kolorowego Neptun. Układ działał, ale napięcie sinusoidalne miało niską amplitudę dużo mniejszą od 1V, przy większej amplitudzie zniekształcenia szybko rosły. Tak więc nie polecam.
Przepraszam za wykopaliska. Zbudowałem ostatnio ten generator z tą różnicą, że użyłem UL1480 z modułu fonii UMF-2000 pochodzącego ze ŚP. telewizora kolorowego Neptun. Układ działał, ale napięcie sinusoidalne miało niską amplitudę dużo mniejszą od 1V, przy większej amplitudzie zniekształcenia szybko rosły. Tak więc nie polecam.
Ratujmy stare tranzystory!