radioretro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
radioretro
i jak tu nie kochać starych radyjek!
Ta kolekcja jest sama w sobie dziełem sztuki.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 500...624 posty
Re: radioretro
Sliczna, ale widzę że niejedno się powtarza
.
Ale i tak zazdroszczę właścicielowi
. Ja to never takiej mieć nie będę.
Pozdrawiam!

Ale i tak zazdroszczę właścicielowi

Pozdrawiam!
-
- 1250...1874 posty
Fakt, zdjęcie śliczne, radyjka też z tych moich ulubionych. Małe jest piękne!

Jak już piszesz po Polsku to pisz tak całe zdanie, takie wstawki są delikatnie mówiąc irytujące, tak samo jak dzieciarnia chodząca ze skrzeczącymi telefonami po ulicach...bartek1025 pisze: never

-
- 500...624 posty
Ależ się czepiasz! Okropne przewinienie powieście mnie za to na kablu od radia
. A tak na serio, to podejdź do tego z większym luzem, to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje, więc zamiast gapić się na pisownię podziwiajmy te radyjka 

-
- 500...624 posty
Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.bartek1025 pisze:Ależ się czepiasz! Okropne przewinienie powieście mnie za to na kablu od radia. A tak na serio, to podejdź do tego z większym luzem, to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje, więc zamiast gapić się na pisownię podziwiajmy te radyjka
"to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje" to jest żaden argument, jeżeli nie pasują Ci zwyczaje jakie tu panują to należy założyć konto na innym forum.
Nie miej do mnie urazy, wyraziłem tylko swoją, ale pewnie również większości opinie.
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
- 500...624 posty
Popieram Kolegę Zbieracza całkowicie, z jednym tylko uzupełnieniem: gramatyka. Czasownik "przestrzegać" w znaczeniu "postępować zgodnie z przepisami, zasadami etc." rządzi dopełniaczem a nie biernikiem - zatem przestrzegać ortografii a nie ortografięzbieracz55 pisze: Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.
"to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje" to jest żaden argument, jeżeli nie pasują Ci zwyczaje jakie tu panują to należy założyć konto na innym forum.
Nie miej do mnie urazy, wyraziłem tylko swoją, ale pewnie również większości opinie.

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 500...624 posty
Fakt, mój błądakordeonista pisze:Popieram Kolegę Zbieracza całkowicie, z jednym tylko uzupełnieniem: gramatyka. Czasownik "przestrzegać" w znaczeniu "postępować zgodnie z przepisami, zasadami etc." rządzi dopełniaczem a nie biernikiem - zatem przestrzegać ortografii a nie ortografięzbieracz55 pisze: Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.
Nie miej do mnie urazy, wyraziłem tylko swoją, ale pewnie również większości opinie.. Jak wyżej bez urazy. Pozdrawiam - stary akordeonista

Kamil Jabłoński
-
- 250...374 postów
Mam mieszane uczucia jeśli idzie o poprawnośc gramatyczną na tym forum.
Wiem ,że jest ona tu ściśle przestrzegana , ale może nieco umiaru by sie też przydało , bo inaczej wyjdzie jak właśnie wyszło.
Osobiście mam wykształcenie ścisłe i raczej szukam tu "scisłych " informacji a nie poniekąd potrzebnych porad gramatycznych.
Aby nie było mam lat 40 + .
Piszę to z uwagi na fakt
że wiele osób już opóściło forum.
Może to i strata mała ale tak rozumując A.Einstein nie zagrzałby to nawet chwili....byłoby nieuk itd....
Wiem ,że jest ona tu ściśle przestrzegana , ale może nieco umiaru by sie też przydało , bo inaczej wyjdzie jak właśnie wyszło.
Osobiście mam wykształcenie ścisłe i raczej szukam tu "scisłych " informacji a nie poniekąd potrzebnych porad gramatycznych.
Piszę to z uwagi na fakt

Może to i strata mała ale tak rozumując A.Einstein nie zagrzałby to nawet chwili....byłoby nieuk itd....
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 1875...2499 postów
Jedenkamień to był baaardzo trudny gość a Bartosz dodaje kolorytu.Sam starym dziadem jestem i tępię niechlujstwo językowe i myślowe bom "ścisły" ale nie chcę być purystą (nie purytaninem!).
Niemniej należy walczyć o poprawną polszczyznę zarówno w humanistycznych jak i ścisłych naukach.Bardzo szybko zamienilibyśmy się na kibolskie albo politykierskie gdzie każdy bredzi ile mu sił starcza.
Bartoszowi życzę aby mu sił starczyło i po 5-ciu latach będzie miał 4 takie ściany ale nie będzie miał gdzie mieszkać!Młodość jest niecierpliwa i to dobrze ale życie szybko pokory uczy.Ale tylko mądrych.
Żeby Was jutro głowki nie bolały i oby Wam wszystkie członki pozostały.Hi,hi poeta jakiś cy cuś?
T
Niemniej należy walczyć o poprawną polszczyznę zarówno w humanistycznych jak i ścisłych naukach.Bardzo szybko zamienilibyśmy się na kibolskie albo politykierskie gdzie każdy bredzi ile mu sił starcza.
Bartoszowi życzę aby mu sił starczyło i po 5-ciu latach będzie miał 4 takie ściany ale nie będzie miał gdzie mieszkać!Młodość jest niecierpliwa i to dobrze ale życie szybko pokory uczy.Ale tylko mądrych.
Żeby Was jutro głowki nie bolały i oby Wam wszystkie członki pozostały.Hi,hi poeta jakiś cy cuś?
T
-
- 1250...1874 posty
Szanowny Kolego Jurku 968.Ja bez miesznych uczuć,pozwolę sobie mieć pogląd następujący. Traktuję Nasze forum jako koleżeńską "płaszczyznę" kontaktu z Osobami które mają określoną pasję /związaną z dziedziną techniki/.W koleżeńskich kontaktach ,w zależności od "składu osobowego " kształtują się określone obyczaje .Sądzę ,że w przypadku Naszego forum pewien obyczaj/norma się ukształtowała.Byłoby ,moim zdaniem nadużyciem traktować to forum jako wyłącznie "technokratyczne". A co dotyczy Mistrza Alberta ,proponuję bliżej "zgłębić" Jego biografię /Nauka i Życie A.Einsteina Abrahama Paisa / ,i wtedy Kolega nie będzie tak rozumował j.w.Co do Tych którzy opUścili Nasze forum.Może jeszcze wrócą!jurek968 pisze:Mam mieszane uczucia jeśli idzie o poprawnośc gramatyczną na tym forum.
Piszę to z uwagi na faktże wiele osób już opóściło forum.
Noworocznie pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Ponieważ czuję się sprawcą zamieszania, chcę wyjaśnić powody mojego "czepialstwa", jak pewnie pewnie potraktowałoby mój post paru Kolegów.
Dwa lata temu dostałem na Gwiazdkę od dziecka (30+) Encyklopedię Klasycznych Samochodów - to jeden z moich koników. Ponieważ znalazłem w niej sporo błędów nie tylko merytorycznych, ale i gramatycznych, bez większej nadziei na reakcję napisałem do wydawnictwa. O dziwo, nastąpiła prawie natychmiast i to taka, jakiej się nie spodziewałem. Poproszono mnie najpierw o uzasadnienie zarzutów a po wysłaniu tegoż otrzymałem... propozycję współpracy przy wydaniu następnej pozycji na ten temat
. Chodziło o "Italian Auto Legends" - przekład z angielskiego oryginału. Na spotkaniu z redaktorem wydawnictwa usłyszałem, że głównym powodem propozycji było zawarte w moim mailu pytanie: "Dlaczego książki i pisma techniczne nie mogą być pisane po polsku ?"
No właśnie - dlaczego??? Pozdrawiam - purysta akordeonista
Dwa lata temu dostałem na Gwiazdkę od dziecka (30+) Encyklopedię Klasycznych Samochodów - to jeden z moich koników. Ponieważ znalazłem w niej sporo błędów nie tylko merytorycznych, ale i gramatycznych, bez większej nadziei na reakcję napisałem do wydawnictwa. O dziwo, nastąpiła prawie natychmiast i to taka, jakiej się nie spodziewałem. Poproszono mnie najpierw o uzasadnienie zarzutów a po wysłaniu tegoż otrzymałem... propozycję współpracy przy wydaniu następnej pozycji na ten temat

No właśnie - dlaczego??? Pozdrawiam - purysta akordeonista
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 1250...1874 posty
-
- 500...624 posty
Przeczytałem uważnie - bardzo słuszne uwagi - dziękuję! Pozdrawiam - akordeonista.
-
- 625...1249 postów
Bartku, tytułem pozytywnego wsparcia.bartek1025 pisze:Sliczna, ale widzę że niejedno się powtarza.
Ale i tak zazdroszczę właścicielowi. Ja to never takiej mieć nie będę.
Pozdrawiam!

A zatem, jestem absolutnie przekonany, że Ty, jeśli tylko zechcesz i będziesz konsekwentny, to wkrótce będziesz miał równie piękną kolekcję, która da Ci wiele radości i z której będziesz dumny.

Czego Tobie i wszystkim Kolegom serdecznie na ten 2013 rok życzę.
Robert SP5RF
-
- moderator
Ładna rzecz. Nie chce mi się liczyć i wyceniać, ale może się zdarzyć, że takie stadko katalinek jest więcej warte od mieszkania w którym stoi. Choć chyba juz te radia nie osiągają takich obłędnych cen jak pięć lat temu.