radioretro

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

radioretro

Post autor: romanradio »

i jak tu nie kochać starych radyjek!
$T2eC16FHJH8E9qSEUceZBQ0v+scyd!~~60_1.jpg
Ta kolekcja jest sama w sobie dziełem sztuki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Re: radioretro

Post autor: bartek1025 »

Sliczna, ale widzę że niejedno się powtarza :wink: .

Ale i tak zazdroszczę właścicielowi :D . Ja to never takiej mieć nie będę.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Fakt, zdjęcie śliczne, radyjka też z tych moich ulubionych. Małe jest piękne!
bartek1025 pisze: never
Jak już piszesz po Polsku to pisz tak całe zdanie, takie wstawki są delikatnie mówiąc irytujące, tak samo jak dzieciarnia chodząca ze skrzeczącymi telefonami po ulicach... :evil:
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: bartek1025 »

Ależ się czepiasz! Okropne przewinienie powieście mnie za to na kablu od radia :wink: . A tak na serio, to podejdź do tego z większym luzem, to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje, więc zamiast gapić się na pisownię podziwiajmy te radyjka :roll:
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

bartek1025 pisze:Ależ się czepiasz! Okropne przewinienie powieście mnie za to na kablu od radia :wink: . A tak na serio, to podejdź do tego z większym luzem, to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje, więc zamiast gapić się na pisownię podziwiajmy te radyjka :roll:
Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.
"to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje" to jest żaden argument, jeżeli nie pasują Ci zwyczaje jakie tu panują to należy założyć konto na innym forum.
Nie miej do mnie urazy, wyraziłem tylko swoją, ale pewnie również większości opinie.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

zbieracz55 pisze: Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.
"to tylko napis, każdy wie o co chodzi, a raz się żyje" to jest żaden argument, jeżeli nie pasują Ci zwyczaje jakie tu panują to należy założyć konto na innym forum.
Nie miej do mnie urazy, wyraziłem tylko swoją, ale pewnie również większości opinie.
Popieram Kolegę Zbieracza całkowicie, z jednym tylko uzupełnieniem: gramatyka. Czasownik "przestrzegać" w znaczeniu "postępować zgodnie z przepisami, zasadami etc." rządzi dopełniaczem a nie biernikiem - zatem przestrzegać ortografii a nie ortografię :) . Jak wyżej bez urazy. Pozdrawiam - stary akordeonista :wink:
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

akordeonista pisze:
zbieracz55 pisze: Zakładając konto na tym forum, akceptujesz jego regulamin i obyczaje. Jak pewnie zauważyłeś, na tym forum, nie ma przewagi "dzieci neostrady". Nie ma również obyczaju pisać "cze" "luz" itp. Chcąc być na tym forum, musisz dostosować się do ogółu. Przestrzegać ortografię, pisać z szacunkiem, bo często zadajesz pytania użytkownikom którzy są od Ciebie kilka razy starsi.
Popieram Kolegę Zbieracza całkowicie, z jednym tylko uzupełnieniem: gramatyka. Czasownik "przestrzegać" w znaczeniu "postępować zgodnie z przepisami, zasadami etc." rządzi dopełniaczem a nie biernikiem - zatem przestrzegać ortografii a nie ortografię :) . Jak wyżej bez urazy. Pozdrawiam - stary akordeonista :wink:
Fakt, mój błąd :oops: :wink: :wink:
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

Mam mieszane uczucia jeśli idzie o poprawnośc gramatyczną na tym forum.
Wiem ,że jest ona tu ściśle przestrzegana , ale może nieco umiaru by sie też przydało , bo inaczej wyjdzie jak właśnie wyszło.
Osobiście mam wykształcenie ścisłe i raczej szukam tu "scisłych " informacji a nie poniekąd potrzebnych porad gramatycznych.

Aby nie było mam lat 40 + .
Piszę to z uwagi na fakt :!: że wiele osób już opóściło forum.
Może to i strata mała ale tak rozumując A.Einstein nie zagrzałby to nawet chwili....byłoby nieuk itd....
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Jedenkamień to był baaardzo trudny gość a Bartosz dodaje kolorytu.Sam starym dziadem jestem i tępię niechlujstwo językowe i myślowe bom "ścisły" ale nie chcę być purystą (nie purytaninem!).
Niemniej należy walczyć o poprawną polszczyznę zarówno w humanistycznych jak i ścisłych naukach.Bardzo szybko zamienilibyśmy się na kibolskie albo politykierskie gdzie każdy bredzi ile mu sił starcza.
Bartoszowi życzę aby mu sił starczyło i po 5-ciu latach będzie miał 4 takie ściany ale nie będzie miał gdzie mieszkać!Młodość jest niecierpliwa i to dobrze ale życie szybko pokory uczy.Ale tylko mądrych.

Żeby Was jutro głowki nie bolały i oby Wam wszystkie członki pozostały.Hi,hi poeta jakiś cy cuś?
T
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

jurek968 pisze:Mam mieszane uczucia jeśli idzie o poprawnośc gramatyczną na tym forum.
Wiem ,że jest ona tu ściśle przestrzegana , ale może nieco umiaru by sie też przydało , bo inaczej wyjdzie jak właśnie wyszło.
Osobiście mam wykształcenie ścisłe i raczej szukam tu "scisłych " informacji a nie poniekąd potrzebnych porad gramatycznych.

Aby nie było mam lat 40 + .
Piszę to z uwagi na fakt :!: że wiele osób już opóściło forum.
Może to i strata mała ale tak rozumując A.Einstein nie zagrzałby to nawet chwili....byłoby nieuk itd....
Szanowny Kolego Jurku 968.Ja bez miesznych uczuć,pozwolę sobie mieć pogląd następujący. Traktuję Nasze forum jako koleżeńską "płaszczyznę" kontaktu z Osobami które mają określoną pasję /związaną z dziedziną techniki/.W koleżeńskich kontaktach ,w zależności od "składu osobowego " kształtują się określone obyczaje .Sądzę ,że w przypadku Naszego forum pewien obyczaj/norma się ukształtowała.Byłoby ,moim zdaniem nadużyciem traktować to forum jako wyłącznie "technokratyczne". A co dotyczy Mistrza Alberta ,proponuję bliżej "zgłębić" Jego biografię /Nauka i Życie A.Einsteina Abrahama Paisa / ,i wtedy Kolega nie będzie tak rozumował j.w.Co do Tych którzy opUścili Nasze forum.Może jeszcze wrócą!
Noworocznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Ponieważ czuję się sprawcą zamieszania, chcę wyjaśnić powody mojego "czepialstwa", jak pewnie pewnie potraktowałoby mój post paru Kolegów.
Dwa lata temu dostałem na Gwiazdkę od dziecka (30+) Encyklopedię Klasycznych Samochodów - to jeden z moich koników. Ponieważ znalazłem w niej sporo błędów nie tylko merytorycznych, ale i gramatycznych, bez większej nadziei na reakcję napisałem do wydawnictwa. O dziwo, nastąpiła prawie natychmiast i to taka, jakiej się nie spodziewałem. Poproszono mnie najpierw o uzasadnienie zarzutów a po wysłaniu tegoż otrzymałem... propozycję współpracy przy wydaniu następnej pozycji na ten temat :shock: . Chodziło o "Italian Auto Legends" - przekład z angielskiego oryginału. Na spotkaniu z redaktorem wydawnictwa usłyszałem, że głównym powodem propozycji było zawarte w moim mailu pytanie: "Dlaczego książki i pisma techniczne nie mogą być pisane po polsku ?"
No właśnie - dlaczego??? Pozdrawiam - purysta akordeonista
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Przeczytałem uważnie - bardzo słuszne uwagi - dziękuję! Pozdrawiam - akordeonista.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

bartek1025 pisze:Sliczna, ale widzę że niejedno się powtarza :wink: .
Ale i tak zazdroszczę właścicielowi :D . Ja to never takiej mieć nie będę.
Pozdrawiam!
Bartku, tytułem pozytywnego wsparcia. :D Jako trener komunikacji zasugeruję żebyś właśnie jeśli czegoś chcesz mówił (nie wchodząc w kwestie zapożyczeń semantycznych): też kiedyś będę miał taka piękną kolekcję! Bo jak mówimy że czegoś nie będziemy mieli, to sami sobie negatywnie programujemy podświadomość. A wtedy osiągnięcie czegoś jest dużo trudniejsze.. Gdyby taki Jan Kulczyk powtarzał sobie: nigdy nie będę bogaty, nigdy nie będę bogaty, nigdy nie będę bogaty...to pewnie skończył by marnie jako jeden ze stu tysięcy zwykłych milionerów jacy żyją w Polsce, a tak - ma 9,7 mld. PLN i może pozwolić sobie na wszystko.. Na przykład kupić sobie elektrownię. On uwierzył w swój sukces...

A zatem, jestem absolutnie przekonany, że Ty, jeśli tylko zechcesz i będziesz konsekwentny, to wkrótce będziesz miał równie piękną kolekcję, która da Ci wiele radości i z której będziesz dumny. :D

Czego Tobie i wszystkim Kolegom serdecznie na ten 2013 rok życzę.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Ładna rzecz. Nie chce mi się liczyć i wyceniać, ale może się zdarzyć, że takie stadko katalinek jest więcej warte od mieszkania w którym stoi. Choć chyba juz te radia nie osiągają takich obłędnych cen jak pięć lat temu.