Przester DIY do rzucania gruzem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Przester DIY do rzucania gruzem
Z okazji świąt, życzę Ci aby efekt ruszył z kopa i żebyś był zadowolony z brzmienia! 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
No i pupa blada. Coś nie tak z układem filtrów w zasilaczu i napięcie nie przedostaje się przez R16... trzeba będzie rozebrać wszystko aby zobaczyć co jest nie tak... jak widać szczęścia nie mam.
EDIT:
Odpalony. Znalazłem zwarcie. Po usunięciu zwarcia i ustawienia biasu pomiędzy 4,5V a 5V układ działa. Przynajmniej na oscyloskopie.
EDIT:
Odpalony. Znalazłem zwarcie. Po usunięciu zwarcia i ustawienia biasu pomiędzy 4,5V a 5V układ działa. Przynajmniej na oscyloskopie.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jakiś tydzień temu odpaliłem go na czystym kanale w JCM900, mam nadzieję, że to przez kiepskość tego wzmaka - efekt był mizerny - sam piach, zero dołu i prawie wcale środka, tylko taka irytująca sypiąca góra, nawet jak skręciłem ją wzmaku(kojarzy mi się z dźwiękiem wydawanym przez szlifierkę kątową
)... Jak widać, nie na każdym wzmacniaczu ten efekt chce współpracować... Na atomie z pominięciem pierwszego stopnia śmiga jak głupi (tylko trochę za cicho), a tutaj bieda...

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Szukam czegoś co dobrze zabrzmi z dwutriodowym preampem fenderopodobnym. Miałem wczoraj przetestować je u szwagra z JMP1 w którym kanał czysty jest fenderowaty, ale nie udało się. Może dzisiaj się uda. A co do różnej współpracy efektów z różnymi preampami to jest to normalne. DS1 według mnie nie nadaje się do gry na wzmacniaczach tranzystorowych, za to MT2 jakoś nigdy dobrze nie sprawował się na lampowcach, a przynajmniej na takie nie trafiłem.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Na fenderopodobnych cleanach Boogey daje rade, próbowałem na fenderze hot rodzie, bo akurat był u mnie w naprawie. Nawet całkiem ładnie, może dlatego, że w hot rodzie ładnie działa Bright, można odjąć i się robi klimatycznie :>
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
No i nie udało się niestety przetestować sprzęta. Szwagier zalał pałę dzień wcześniej i był niedysponowany...
- Razor89
- 500...624 posty
Ładnie to brzmi 

Jeśli chodzi o Dr Boogie to ma za mało niskich według mnie, ale brzmienie jest fajne. Takie rasowe. Słychać, że nie ma tam diód obcinających. W Kranku zresztą też jest takie bezdiodowe ziarno, ale niżej schodzi. Jest według mnie agresywniejszy. Chciałbym je przetestować z jakimś metalowym gitarzystą. Na razie nie mam na to możliwości.
Ostatnio zmieniony pt, 4 stycznia 2013, 12:14 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
- Razor89
- 500...624 posty
Na żywo brzmi pewnie lepiej niż na filmikach
W takich testach brakuję mi trochę jak brzmi palm muting.

Nie wiem czy szwagier wie co to palm muting... nie pytałem go nigdy o to. Gra jak potrafi.
- Razor89
- 500...624 posty
Brakuje mi tego trochę, bo nie na każdym przesterze to brzmi dobrze. Chociaż preamp hellstone nie potrzebuje dopałki i brzmi super 

-
- 15...19 postów
Brzmienie powala na kolanka,painlust nie mogę dostrzec gniazda 9v ,czy zamontowałeś gniazdo innego stylu niż boss.
http://www.jmele.home.pl/sklep/product_ ... s_id=29458
http://www.jmele.home.pl/sklep/product_ ... s_id=29458
Gniazda typu boss to już światowy standard. U mnie na dolnej (pod switchem) ściance.
sorry za wykorzystanie tego tematu ale na elektrodzie jeden gość podrzucił mi schemat ruskiego przesteru podobno niezłego. Tajemnica jego brzmienia to diody KD221A. W tej pozycji to chyba przepuszczają jedną połówkę albo nie rozumiem idei ich zastosowania. W dodatku... co w nich jest takiego specjalnego co by inne diody w tej pozycji tego samego nie dawały?