Maciek1 pisze:
Ps.
Mam do Ciebie małe pytanie kontrolne:
Jak poznasz czy kondensator sprzęgający (przy siatce pierwszej pentody AL4) ma znaczną upływowość? Jakie skutki może ona wywrzeć na pracę tej lampy oraz jak temu zaradzić?
Ech... Jak na razie mało przeczytałem ,co miałem zamiar uzupełnić podczas świąt-czekania na schnięcie radyjka, i być może jeszcze tak zrobię. Przede wszystkim nie orientuję się jeszcze aż tak dobrze w schematach, zwłaszcza w konkretnych ele lamp na scemacie. Ale spróbuję na podstawie tego co wiem:
W takim przypadku kondensator będzie się szbciej rozładowywał, zapewne będzie to widoczne po samej lampie. Skoro przy siatce, to przez to będą zbyt duże prądy, więc wpłynie to na pracę lampy. Z pewnością spowoduje to jej szybsze zużycie, być może będą też zmiany w grze radia. Przez niewystarczającą wiedzę nie wiem jaki to kondensator. Jeżeli elektrolityczny, to można spróbować go uformować- podłączyć pod zasilacz i powolutku dzień po dniu co określony czas zwiększać odrobinę napięcie, jednocześnie cały czas mierząc kondensator. Jeżeli to nic nie da, lub, co jest całkiem prawdopodobne w mojej sytuacji, nie jest to elektrolityczny, to wymienić.
Aaaa... boję się to wysyłać...