Szeregowe laczenie rezystorow
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Szeregowe laczenie rezystorow
Koledzy mam pytanie czy w miejscu które zaznaczyłem na czerwono można łączyć rezystory szeregowo by uzyskać odpowiednią wartość. Czy może w czymś to pszyszkadza ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Re: Szeregowe laczenie rezystorow
Nie ma żadnych przeciwwskazań, póki nie przekroczysz ich wspólnej mocy strat.
SQ9KQZ
-
- 100...124 posty
W innych przypadkach też nie ma przeciwskazań
Brzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?

-
- moderator
Ilość elementów pod względem elektrycznym nie zawsze pokrywa się z ilością elementów na paragonie w sklepie. Dotyczy to na przykład połączeń szeregowych/równoległych.
Polecam używanie ortografii i interpunkcji, to znacznie ułatwia czytanie i zachęca innych do odpowiadania na temat.
Polecam używanie ortografii i interpunkcji, to znacznie ułatwia czytanie i zachęca innych do odpowiadania na temat.
-
- 375...499 postów
Jak sobie taką "prawdę objawioną" wbijesz bezkrytycznie do głowy to brzemie wzmacniacza zmieni się w sposób oczywistymarcin-86 pisze:W innych przypadkach też nie ma przeciwskazańBrzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?

Dla normalnie słyszących fakt zastosowania dwóch rezystorów anodowych zamiast jednego nie ma większego znaczenia. Tutaj poruszamy się w zakresie częstotliwości akustycznych, a nie radiowych gdzie indukcyjności własne i pojemności montażowe mogą wpływać na zachowanie się układu.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 1250...1874 posty
Jeżeli stosuje się w takich miejscach elementy o tolerancji +/_20% to mając zapewne omomierz wybierzesz coś ze swoich zapasów.
-
- 9375...12499 postów
marcin-86 pisze:W innych przypadkach też nie ma przeciwskazańBrzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?
Rezystory anodowe nie znajdują się w torze audio...
-
- 2500...3124 posty
Jak to nie? Ostatni kondensator filtru zasilacza też.
-
- 9375...12499 postów
A ja tego tak nie widzę, choć nie mam pewności czy jakość rezystora anodowego ma wpływ na szumy układu. Ktoś może potwierdzić? Wiadomo, że w dzielnikach i siatkach powinno montować się metalizowane. Do Ra i Rk nigdy nie przykładałem większej wagi. Może błąd, może nie.
-
- moderator
Z punktu widzenia sygnału Ra jest połączony równolegle do Rg kolejnego stopnia. Oba znajdują się między sygnałem, a masą i mają dokładnie taki sam wpływ na sygnał.painlust pisze:Może błąd, może nie.
Rk z kolei jest włączony do nieodwracającego wejścia lampy, gdzie wzmocnienie napięciowe jest większe niż z siatki, gdyż tworzy się układ wspólnej siatki. Dotyczy to oczywiście sytuacji, gdy Rk nie jest blokowany kondensatorem.
A wzór na liczenie wzmocnienia stopnia na lampie jest znany? Czemu występuje tam równoległe połączenie wartości rezystora anodowego i rezystora siatkowego następnego stopnia? Wzór kłamie?painlust pisze:A ja tego tak nie widzę,
A co do wpływu na sygnał, czemu stosuje się odsprzęganie zasilania? Znany jest efekt wstawienia do obwodu RC filtrującego zasilanie stopnia, kondesatora o zbyt małej pojemności?
A zresztą można wziąć LTSpice i zasymulować to dla leniwych.
Lampy, szczególnie triody mają zbyt małe wzmocnenie na stopień by w wielu typowaych sytuacjach stopni wzmocnienia napięciowego m.cz. nie przejmować się jakością rezystora w anodzie.
-
- 9375...12499 postów
Przyjąłem do wiadomości...