Szeregowe laczenie rezystorow

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Szeregowe laczenie rezystorow

Post autor: marcin-86 »

Koledzy mam pytanie czy w miejscu które zaznaczyłem na czerwono można łączyć rezystory szeregowo by uzyskać odpowiednią wartość. Czy może w czymś to pszyszkadza ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Szeregowe laczenie rezystorow

Post autor: gachu13 »

Nie ma żadnych przeciwwskazań, póki nie przekroczysz ich wspólnej mocy strat.
SQ9KQZ
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: marcin-86 »

W innych przypadkach też nie ma przeciwskazań :) Brzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ilość elementów pod względem elektrycznym nie zawsze pokrywa się z ilością elementów na paragonie w sklepie. Dotyczy to na przykład połączeń szeregowych/równoległych.

Polecam używanie ortografii i interpunkcji, to znacznie ułatwia czytanie i zachęca innych do odpowiadania na temat.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

marcin-86 pisze:W innych przypadkach też nie ma przeciwskazań :) Brzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?
Jak sobie taką "prawdę objawioną" wbijesz bezkrytycznie do głowy to brzemie wzmacniacza zmieni się w sposób oczywisty :evil:
Dla normalnie słyszących fakt zastosowania dwóch rezystorów anodowych zamiast jednego nie ma większego znaczenia. Tutaj poruszamy się w zakresie częstotliwości akustycznych, a nie radiowych gdzie indukcyjności własne i pojemności montażowe mogą wpływać na zachowanie się układu.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Jeżeli stosuje się w takich miejscach elementy o tolerancji +/_20% to mając zapewne omomierz wybierzesz coś ze swoich zapasów.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

marcin-86 pisze:W innych przypadkach też nie ma przeciwskazań :) Brzmienie wzmacniacza niue zmienia sie przy szeregowym łączeniu zawsze to jeden elemęt wiecej w torze audio ?

Rezystory anodowe nie znajdują się w torze audio...
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Jak to nie? Ostatni kondensator filtru zasilacza też.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

A ja tego tak nie widzę, choć nie mam pewności czy jakość rezystora anodowego ma wpływ na szumy układu. Ktoś może potwierdzić? Wiadomo, że w dzielnikach i siatkach powinno montować się metalizowane. Do Ra i Rk nigdy nie przykładałem większej wagi. Może błąd, może nie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

painlust pisze:Może błąd, może nie.
Z punktu widzenia sygnału Ra jest połączony równolegle do Rg kolejnego stopnia. Oba znajdują się między sygnałem, a masą i mają dokładnie taki sam wpływ na sygnał.
Rk z kolei jest włączony do nieodwracającego wejścia lampy, gdzie wzmocnienie napięciowe jest większe niż z siatki, gdyż tworzy się układ wspólnej siatki. Dotyczy to oczywiście sytuacji, gdy Rk nie jest blokowany kondensatorem.
_idu

Post autor: _idu »

painlust pisze:A ja tego tak nie widzę,
A wzór na liczenie wzmocnienia stopnia na lampie jest znany? Czemu występuje tam równoległe połączenie wartości rezystora anodowego i rezystora siatkowego następnego stopnia? Wzór kłamie?
A co do wpływu na sygnał, czemu stosuje się odsprzęganie zasilania? Znany jest efekt wstawienia do obwodu RC filtrującego zasilanie stopnia, kondesatora o zbyt małej pojemności?
A zresztą można wziąć LTSpice i zasymulować to dla leniwych.
Lampy, szczególnie triody mają zbyt małe wzmocnenie na stopień by w wielu typowaych sytuacjach stopni wzmocnienia napięciowego m.cz. nie przejmować się jakością rezystora w anodzie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Przyjąłem do wiadomości...