Gdzie zrobić sobie i jak wyposażyć warsztacik?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Re: Gdzie zrobić sobie i jak wyposażyć warsztacik?

Post autor: bartek1025 »

Piszę to tutaj, żeby nie zaśmiecać forum- ile jest warty kompletny VE301 sprawny/nie wiadomo/niesprawny? A ile takiż DKE? Bo odkąd tylko kiedyś zauważyłem taki na All, ciągle mi się taki marzy... One są takie śliczne, w tej swojej prostocie :roll: (i VE i DKE)...

A tak na marginesie, to tylko przez to, że musiałem jechać z rodzicami do rodziny, nie zalicytowałem w aukcji Ve301 w drewnie i to bdb stanie... Nie działało bo nie miało kabla(może było zepsute, ale co tam dla mnie :wink: Od czego mam Was i książki?). Poszło za ciut ponad 200zł... To takie w bakelicie w podobnej sytuacjii(postrzępiony okropnie kabel , stan niewiadomy) i z rozwalonym głośnikiem tera na allegro za prawie 400...
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam.

Miło patrzeć, z jakim zapałem chcesz wkroczyć w nowe hobby. Ze swojej strony na początek polecę Ci film Dave`a, w którym pokazuje podstawy dotyczące lutowania. Początkowo może wydawać się to śmieszne bo każdy początkujący radioamator uważa, że lutowanie jest tak prostą czynnością, że nie sposób jest wykonać jej źle. Sam zaczynałem będąc w wieku zbliżonym do twojego i dopiero po pół roku zrozumiałem, że na temat poprawnego lutowania powinienem się jeszcze sporo nauczyć.

http://www.youtube.com/watch?v=fYz5nIHH ... ure=relmfu - Obejrzyj najlepiej całą serię dotyczącą lutowania, film wart jest więcej niż strona opisu tekstowego.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki za linka- szczerze, odkąd wziąłem pierwszy raz lutownicę do ręki uważam, że z lutowaniem idzie mi do kitu. Moje luty wyglądają jakby miały się rozlecieć a czasem nawet to robią, a ja zdaję sobie z tego całkowicie sprawę :lol:
Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Może to dzisiaj nie modne ale używam dużo kalafonii a podstawą zawsze jest dobre oczyszczenie lutowanego przedmiotu.
Zygmunt_mt
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Zygmunt_mt »

bartek1025 pisze:Właśnie kupiłem sobie cztery książeczki do czytanka w zimowe wieczorki:

O lampkach:
Klimczewski-"Jak czytać schematy radiowe"
Lewiński-"Biblioteka radiomechanika - części składowe i naprawa odbiorników radiowych"

I o tranzystorkach:
WKiŁ praca zbiorowa-"Poradnik radioamatora" część I i II

W książeczce Lewińskiego są dwa działy, jeden o budowie i działaniu radia, a drugi o zrobieniu sobie warsztaciku i naprawie radyjek.

A w poradniku radioamatora jest cała masa fajnych schemacików radyjek tranzystorowych z lat 70tych.

A dzisiaj kupiłbym sobie DKE z Rzeszy, ale ktoś nienawidzący Niemców kto chapsnął ten odbiorniczek podczas wojny lub tuż po niej wydłubał biednemu orzełkowi sfastyczkę :(

Pozdrawiam, Bartek.
Bardzo dobrze zaczynasz. Książki w szczególności dawnych "ikon" polskiej elektroniki. No i współczesny odpowiednik P. Janusza Wojciechowskiego, P. Piotr Górecki. A w niedzielę, kłaniają Ci się, wizyty pod Halą Targową. Zatem bierz n.p. 50 PLN w kieszeń i " na łowy". Im bliżej końca giełdy, tym taniej. W przywiezionych ze śmieci przez pijaczków rupieciach, zdarzają się również "perełki". Tak kupiłem TMT-2, E-316 i wiele, wiele innych rzeczy. Pozdrawia krajan.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Lubię chodzić pod halę. W tą niedzielę być może też się przejdę, bo tydzień temu to był istny wysyp radyjek, mimo, że sprzedających nie było wielu. 2 mazury lux, promyk, pionierek bakelitowy, ten superhet co go od Słowaków kupiłem, tesla, DKE, coś z NIemiec(Beethovenopodobne) i chyba coś jeszcze ale już nie pamiętam... O tranzystorkach nie wspomnę :D . Jeżeli znów będzie wysyp, to będę w raju...

Ale nie zawsze się uda- ostatnio jakiś facet radiioamator jak my, sprzątnął mi jednego z tych mazurów, idealny stan. Chociaż, ceny się już nie dowiedziałem bo sprzedawca nie chciał powiedzieć nic ponad"już sprzedałem temu oto panu".
Spóźniłem się kilka sekund, a na pocieszenie mam Superheta :? (a raczej jego obudowę i zwłoki "zrób to sam" w środku...)

I mam przy okazji takie pytanie. Widziałem w necie za stówkę Graetzora Topasa, ale dwie rzeczy nie zgadzają się ze zdjęciami oryginałów- transformator i jakaś płytka z bakelitowym pokrętłem przed nim(w miejscu jej podłączenia w chassis na nitowanej blaszce jest pentelka). Poza tym jakaś lampa jest nieoryginalna, wyraźnie na zdjęciu było widać podstawkę wczepioną w podstawkę. Czy takie radio opłaca się kupić, czy raczej na takich nieoryginalnościach się nie skończy?

A co do tych książek to ten facet u którego je kupiłem, ma tematycznych o radiach całe, duże pudło...

Co do Graetzora:
Tu radiomuseum:
http://www.radiomuseum.org/r/graetz_vor ... topas.html
A tu ten sprzedawany:
http://www.aukcjoner.pl/gallery/011712964-5.html#I5
Co o tym myślicie?

A tak w ogóle to wg tego co widzę na tylnej ściance i na zdj. spodu chassis, to miejsce przed transf. jest połaczone z uziemieniem i anteną... To mi się kojarzy z tym, no... usuwaniem zakłóceń, czy jakoś tak, żeby zeszły w glebę... Ale nie wiem co to, bo tam jeszcze jakieś pokrętełko jest... Zaś transformator oryginalny t pewno się spalił...

Ech... Czy w dzisiejszych czasach za niedużą cenę da się znaleźć ładne(takie jak to) radio lampowe sprzed wojny, nie przerabiane kompletne w nienajgorszym stanie??? Coś jest to mało możliwe... I znów, po raz n-ty żałuję, że jednak nie spróbowałem swoich sił w aukcji Kungsa... W takich chwilach jak się człowiek nad tym zastanawia, to się po prostu odechciewa tej kolekcji...
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Jeżeli Ci to trafo nie przeszkadza (zależy czy musi być oryginał 100% czy w miarę oryginalne), to starguj do 70zł i weź. Jest w dość dobry stanie, można je uratować.
A dzisiaj kupiłbym sobie DKE z Rzeszy, ale ktoś nienawidzący Niemców kto chapsnął ten odbiorniczek podczas wojny lub tuż po niej wydłubał biednemu orzełkowi sfastyczkę :(
To nie jest biedny orzełek i swastyczka, a podczas wojny to biedny był nasz orzeł, jak to ci "mili Panowie od sfastyczki" i jeszcze tacy drudzy od narzędzi rolniczych zrobili sobie czwarty rozbiór. A tak na poważnie to zanim coś takiego napiszesz przypatrz się temu zdjęciu, a później się zastanów.
Bydgoszcz-rozstrzelanie_zakładników_9.09.1939.jpg
W podobny sposób, ale w Warszawie Niemcy (czy powinienem wielką literą...?) zabili mojego pradziadka...

Te radia hitlerowskie to ok. 300zł chodzą. To za takie w db stanie, do małego remontu i kompletne. A radyj przedwojennych niżej 100zł, to na prawdę bardzo ciężko dostać. Za to "pionierowate" można za ok. 40zł (w przeciwieństwie do samego Pioniera, za ten chcą ok. 70zł).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Może to dzisiaj nie modne ale używam dużo kalafonii a podstawą zawsze jest dobre oczyszczenie lutowanego przedmiotu.
Telewizorku, to akurat nigdy nie wyjdzie z mody. W warsztacie zawsze mam kawałek waty stalowej i izopropanol, bez tej pary ciężko było by użyć jakichś starszych łączówek czy podstawek.

PS. Bartku Graetzora jak najbardziej warto kupić i każdy trochę doświadczony kolekcjoner da radę go uruchomić. Nie jestem jednak pewien czy tobie uda się to zrobić od razu.

Czy masz czym sprawdzić stan kondensatorów w zasilaczu oraz kondensatorów blokowych?
Czy masz czym uformować stare kondensatory elektrolityczne?
Czy masz jakąś znośną chociaż lutownicę? (Lepsza dla początkującego chyba będzie oporowa, trudniej z nią o zimny lut...)
Czy posiadasz multimetr?(W tym przypadku doskonale sprawdzają się analogowe)
Czy masz możliwość zestrojenia i "przedzwonienia" radyjka? (Generator Sygnałowy Wcz. lub GDO)

Jeśli odpowiedzi na większość powyższych pytań brzmią nie lub nie wiem nie powinieneś brać się za "skup" radyj a zacząć od doposażenia warsztatu. (Pomijam już sprawę ewentualnych prac stolarskich)

[ http://www.stareradia.pl/theory/repairindex.html ]
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Maciek1- posiadam lutownic w pierona, dokładniej to 3 transformatorowe, przy czym jedna ZDZ w domu, oraz jakieś 5 lub 6 oporowych włączanych bezp. w sieć(jak na tym filmiku co mi zapodałeś facet pokazuje takiej zdjęcie jako badziewia). Miernik cyfrowy mam, nawet o nim wspominałem... O, tutaj w niecałą minutkę zdjęcie daję(choć ten to nie mój,tylko taki sam(kolorki ciut inne, ale ten sam model), mnie na elektrodzie nie ujrzysz): http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1532063.html
Czyli spełniam 2 z 5 zapytań, co nie zmienia faktu, że ten graetzor już(poj. względne) jest mój. Obiecałem sobie, że go kupię, jeżeli dostanę z kartkówki z fizyki przynajmniej 4, i się udało :mrgreen: (nie, nie z elektryczności, tylko z energii mech., kinet. i pot.). W końcu jak często można takie radyjko zakupić? Trza brać póki jest! A tą stronkę co mi linknąłeś, to już wcześniej czytałem.

tetroda-Hitlerowcy każdemu coś złego takiego czy siakiego zrobili(współczuję Ci pradziadka :( ), nam n.p. zakopsali radio z pocz. lat 30tych :evil: , czy kogoś zabili? Chyba na szczęście nie...
Co do orzełka ze swastyką- to jest tylko symbol. Nie jest ani zły, ani dobry. Jak go użyjesz taką mu sławe przypiszą. Ten orzełek nie jest zły, ale zyskał jedynie złą sławę- złe wspomnienia obrazujące złych ludzi nim się posługujących. W dzisiejszych czasach to ten symbol ma jedynie znaczenie historyczne i kolekcjonerskie- jak właśnie w przypadku VE i DKE. No, chyba, że zwracasz uwagę na neonazistów, ale ja ich kompletnie olewam, bo to jacyś niepoważni ludzie są...
Wczoraj na plastyce: Pani:"Bardzo wiele rzeczy zawdzięczamy Niemcom, między innymi właśnie budowlę romańską, cegły, Chrześcijaństwo... " Ja do kumpla:"...Krzyżaków, Rozbiory, zabór, Hitlera, holokaust..."
Znaczy się- właściwie to 1/3 rozbiorów...No, wiecie o co chodzi.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

bartek1025 pisze: Wczoraj na plastyce: Pani:"Bardzo wiele rzeczy zawdzięczamy Niemcom (...) Chrześcijaństwo"
Nie wierz tej pani. Chrześcijaństwo "zawdzięczamy" Czechom.
_
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Wiem, to też już zauważyłem. No cóż, w końcu to pani od plastyki, a nie od historii...
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: fugasi :)
W każdym razie dobrze, że nie Żydom...
Tego by jeszcze brakowało :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ech... Te wasze Panie, to drogi panie normalnie zapłakać tylko ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Maciek1 pisze:"Bardzo wiele rzeczy zawdzięczamy Niemcom, między innymi właśnie budowlę romańską, cegły, Chrześcijaństwo... "
Jako historyk powiem, że żadnej z tych rzeczy nie zawdzięczamy "Niemcom", Pani od plastyki powinna zastanowić się nad znaczeniem i pochodzeniem słowa "Romańska". Nawet gimnazjaliści na zajęciach mnie tak nie rozbawiali swoją ignorancją... Cóż, skoro nauczyciele już głoszą takie herezje to trudno się dziwić, że poziom wiedzy historycznej u młodszej części naszego społeczeństwa jest żenujący...

PS. Bartku ten "Orzeł ze swastyką" ma swoją nazwę: Reichsadler
Bardzo dobrze, że znasz stronę Tsczesna - Repetito est mater studiorum.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Gdzie można zdobyć taki zasilaczyk do formowania kondensów, oraz generatorek do strojenia? I ile to by kosztowało?
Pozdrawiam!
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Czemu strona Tszczesna zanika? Najpierw zaczęły znikać kolejne części, teraz wszystkie zdjęcia w tych pozostałych... Czyżby nie opłacał serwa?