Kolejny projekt

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Jaki zestaw DIY wybrałbyś najchętniej?

Przeciwsobny z lampami octal
20
23%
Przeciwsobny z lampami noval
33
38%
Pojedynczy (SE) z lampami octal
12
14%
Pojedynczy (SE) z lampami noval
8
9%
Tranzystorowy :lol:
15
17%

Liczba głosów: 88

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Kolejny projekt

Post autor: Piotr »

Myślę też równolegle o reaktywacji projektu na tanich lampach. Przychodzi mi do głowy QQE03/12 lub 6P9 ewentualnie EL83.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Piotrze, dawaj więcej przykładów tanich lampek z perspektywą zastosowania, jeszcze da radę zrobić spory zapas takich NOS, kukułki Sławek też ma. Ja stawiam na zestaw EL81 końcówka i EY88 zasilacz lub ich odpowiedniki serii P (a i bańki jeszcze tańsze), pięknie postawić na chassis 4xEL81 i 2xEY88 (plus stopnie sterujące) a na dziś to sześciopak średniego piwa.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Myślę też równolegle o reaktywacji projektu na tanich lampach. Przychodzi mi do głowy QQE03/12 lub 6P9 ewentualnie EL83.
Jakbyś tak namotał trafa dla QQE03/12 w klasie AB2 (Raa 6,5kOm) to masz kupca na dwie sztuki :) Ze stosunkowo tanich lamp masz jeszcze E81L i odpowiedniki.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Naprawdę chcesz robić sterowanie z prądem siatki dla tak małej lampy? Ja myślałem raczej o 8-10k dla klasy AB1.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nigdy nie robiłem wzmacniacza w klasie AB2, mam zamiar spróbować na czymś małym ;) Zwłaszcza, że w nocie katalogowej masz rozpisane punkty pracy. Dołożenie jednej, taniej jak barszcz 6N1P nie komplikuje układu tak bardzo --- już go prawie do końca zaprojektowałem, więc będę chciał go dokończyć. W klasie AB1 raczej Raa 10k --- wtedy mamy moc wyjściową 12W, przy 8k tylko 9W. Oczywiście jak ma być prosto to tylko AB1 i dwie bańki na kanał --- jako wejściowa 6N2P albo 6F1P. Taki wzmacniacz mógłby być ciekawą alternatywą do PP na dwóch (coraz droższych) PCL86.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Einherjer pisze:Oczywiście jak ma być prosto to tylko AB1 i dwie bańki na kanał
Dałem się przekonać. Argument prostoty zawsze do mnie przemawia :D
Zaraz po świętach testy płytki, bo przed nie uda się zrobić prototypu. QQE03/12 + PCF82 :lol:
Na coś większego przyjdzie pora później.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Eh 82 ???? :mrgreen:
To nie lepiej na 801 :)
Nie lepiej coś pod-pasować coś co żarnik będzie miało na 12,6 V?
Einherjer pisze:Może djivjo ma racje? Gdyby z dwóch połączonych połówek "kukułki" zrobić jedną tetrodę można by (przynajmniej według katalogu) w klasie AB1 wyciągnąć 24W na Raa=5k, więc chyba dość typowym. Można by wtedy nawet UL zrobić. Jeśli chodzi o przełączanie w tryb triodowy i inne dziwactwa to nie jestem zwolennikiem ;)
Einherjer jak by było fajnie popatrzeć w te rozżarzone szparki tych kukułek, ja wciąż mam na myśli po 2 sztuki na kanał nie jedna lampa - jedna to za mało .....tak jakoś nawet nie symetrycznie fuuuu....
Dwie równolegle tak jakby były prawie (4x EL84) :mrgreen: - będzie hałas.....
Masz rację, może nie mieć przełącznika trioda pentoda, mógłby się wtedy nawet nazywać QQ-Pentoder ..... :mrgreen:
Oby Piotr dobrze policzył trafo placko-we..
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W przypadku tetrody nonsensem jest mówić o jej pracy o trybie pentodowym...

Przy okazji, to "qqłka" chyba nieco wredna lampa:

viewtopic.php?f=6&t=5789
OTLamp pisze:QQE03/12 ma "prawe" charakterystyki, co oznacza, że w zasadzie jest sterowana w zakresie dodatnich napięć siatki sterujacej (z prądem siatki). Obszar ujemnych napięć siatki jest niewielki. Przy maksymalnych napięciach Ua i Us2, kolano zerowej charakterystyki anodowej "osiąga" prąd 100mA. Jest to jednak nadal obszar dość nieliniowy. Ta lampa lepiej by się sprawdziła w klasie B z prądem siatki. Zapewniłaby dobrą sprawność całego stopnia. Gdyby jednak chcieć na siłę zastosować ją we wzmacniaczu bez prądu siatki, to trzeba by pracować z jej maksymalnymi wartościami napięcia anodowego (300V) i napięcia siatki drugiej (200V). Rezystancja obciążenia Raa wyniesie coś koło 11k, ale jest to raczej wartość optymalna ze względu na moc wyjściową, a nie zniekształcenia nieliniowe.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow:Thereminator Pentoda, tetroda stumieniowa, naprawdę taka różnica? Niektóre nominalnie pentody, z wewnętrznie połączoną siatką trzecią, były produkowane też jako tetrody strumieniowe, zależnie od producenta. W związku z tym, uważam, że nonsensem jest czepianie się o to określenie. OTLamp trochę przesadził --- są bardziej "prawe" lampy, a w pobliżu kolana każda lampa ekranowana jest dość nieliniowa. Spójrz w kartę katalogową. W klasie AB1 masz max 12W przy zniekształceniach 2,5% a w AB2 co prawda 17W ale przy 5% zniekształceń. Różnica mocy niby spora, ale jednak nieodczuwalna tak naprawdę. Oczywiście jak chcemy wydusić co się da z końcówki, warto dołożyć wtórnik i pracować z prądem siatki. Bez niego rezultaty też będą niezłe, to w końcu tylko jedna bańka!

QQE ma dzielony żarnik, można podłączyć zarówno 12,6V jak i 6,3V. Ja z "ECFek" stosuję radziecką 6F1P, która jest podobna do ECF82 i ECF80. Można by wykorzystać w układzie wzmacniacz napięciowy-inwerter z dzielonym obciążeniem inne triody-pentody napięciowe, kwestia doboru punktów pracy.
Piotrze, poniekąd Ty też mnie przekonałeś --- zastanawiam się nad końcówką 2xQQE na kanał, w klasie AB1. Wzmacniacz napięciowy i inwerter na 3x6N3P. Mógłby wtedy być ultra-linear nawet. Mierzyłeś może, jak ta lampa wypada połączona jako pojedyncza trioda (szkoda, że podwójnej się nie da)? Ciekawi mnie to bardzo.
Póki co mam jeszcze nie polutowaną płytkę (na razie jeden kanał) do wzmacniaczyka 2x2W na 6N6P i 6F1P --- kolejna wersja tego, który prezentowałem na forum. A następny projekt do realizacji? Chyba też zapytam forumowiczów ;) Myślałem też o 5W na moich ulubionych subminiaturkach --- końcówka PP na 6P30B.

PS Piotrze, jak się już zdecyduję, czy wykonasz na zamówienie transformatory głośnikowe dla mnie?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Einherjer pisze:Mógłby wtedy być ultra-linear nawet.
QUAD! To na razie tajemnica, ale za to też się zabieram i będą do tego transformatory.
Einherjer pisze:Mierzyłeś może, jak ta lampa wypada połączona jako pojedyncza trioda (szkoda, że podwójnej się nie da)?
Słabo, chyba że chcesz pracować z prądem siatki. W triodzie już nie ma zmiłuj. Byle 6N6P będzie lepsza i chyba wciąż tańsza.
Einherjer pisze:PS Piotrze, jak się już zdecyduję, czy wykonasz na zamówienie transformatory głośnikowe dla mnie?
Jeżeli 5k-8R, to oczywiście (patrz punkt 1) 8)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Einherjer pisze::arrow:Thereminator Pentoda, tetroda stumieniowa, naprawdę taka różnica? Niektóre nominalnie pentody, z wewnętrznie połączoną siatką trzecią, były produkowane też jako tetrody strumieniowe, zależnie od producenta.
Dotyczy to też wspomnianej QQE03/12? Chętnie bym zobaczył jej pentodową wersję.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Piotrze, QUAD to świetny pomysł! Zwłaszcza, że QQE do UL się nie nadaje, nawet po złączeniu obu systemów razem.
Z czego wynika ograniczenie Raa Twoich toroidów do zakresu 5k-8k? Chociaż do 6P30B 8k w układzie QUAD powinno być ok, muszę je pomierzyć, karty katalogowe są skromne nad wyraz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Einherjer pisze:Piotrze, QUAD to świetny pomysł! Zwłaszcza, że QQE do UL się nie nadaje, nawet po złączeniu obu systemów razem.
A to dlaczego?
Einherjer pisze:Z czego wynika ograniczenie Raa Twoich toroidów do zakresu 5k-8k?
:?: Zaproponowałem po prostu przekładnię 5k-8R, bo takie transformatory będę na pewno na początku roku robił, a do dwóch QQE03/12 nadadzą się idealnie.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

QQE ma sporo niższe maksymalne napięcie siatki drugiej (200V) niż anodowe (300V). Czyli albo musisz pracować przy Ua=200V i wtedy moc jest marna, albo dla siatek drugich nawijać osobne uzwojenia, zamiast robić odczep.
Myślałem, że z jakiś względów technicznych, nawijanie precli o innych przekładaniach jest dla Ciebie niewygodne ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Einherjer pisze:albo dla siatek drugich nawijać osobne uzwojenia, zamiast robić odczep.
W toroidach i tak nie robi się odczepów, więc nie jest to aż tak wielka komplikacja. Mimo wszystko QUAD wygląda bardziej zachęcająco.
Einherjer pisze:Myślałem, że z jakiś względów technicznych, nawijanie precli o innych przekładaniach jest dla Ciebie niewygodne ;)
Nie, przecież dla projektu na jednej QQE będzie przewidziany transformator 10k-8R.
A jeżeli chodzi o wygodę, to chyba każdy kto miał styczność z nawijaniem przyzna, że najwygodniejsze są TG dla triod z małym Ra, na przykład 6S33S albo 6N13S.