Radyjko FM na scalakach "retro"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Radyjko FM na scalakach "retro"
Zbudował ktoś z was kiedykolwiek radyjko na układzie ZN414 lub MK484? Sporo jest opisów takich konstrukcji w literaturze zachodniej z l. 70-tych i później. Obecnie ich dostępność u nas jest mniej więcej taka jak UL1111, więc czemu nie... 

_
-
- 2500...3124 posty
Zbudował 
Naprawdę niedostępny, a wart zachodu, jest CA3028
Dlaczego porównujesz do dostępności UL1111 ? Trudno o nie teraz ?
Zdaje sie, że gdzieś miałem odrobinkę tego badziewia
( 1101 i 1102 też chyba mam - jak nie wywaliłem )

Naprawdę niedostępny, a wart zachodu, jest CA3028

Dlaczego porównujesz do dostępności UL1111 ? Trudno o nie teraz ?
Zdaje sie, że gdzieś miałem odrobinkę tego badziewia

( 1101 i 1102 też chyba mam - jak nie wywaliłem )

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Powrót Mechagodzilli!
W garść UL1111 właśnie zaopatrzyłem się parę tygodni temu ale są tylko w jednym, jedynącym sklepie (informacja dla poznaniaków - Mitronik na Kwiatowej) a w innych robią tylko wielkie oczy, wiec to już rarytas.
Co do CA3028 to w książce A. Słomczyńskiego "ABC krótkofalowca" był opis odbiornika z tą kostką, wraz z konwerterami. Bardzo chciałem go zrobić gdy byłem małym łebkiem ale za Chiny nie szło go dostać! :0) Podejrzewam że autor był sadystą i wybrał go nieprzypadkowo.
Czy ten ZN czy MK zapewnia jakiś znacząco lepszy odbiór od omawianego radyjka na UL1111?

W garść UL1111 właśnie zaopatrzyłem się parę tygodni temu ale są tylko w jednym, jedynącym sklepie (informacja dla poznaniaków - Mitronik na Kwiatowej) a w innych robią tylko wielkie oczy, wiec to już rarytas.
Co do CA3028 to w książce A. Słomczyńskiego "ABC krótkofalowca" był opis odbiornika z tą kostką, wraz z konwerterami. Bardzo chciałem go zrobić gdy byłem małym łebkiem ale za Chiny nie szło go dostać! :0) Podejrzewam że autor był sadystą i wybrał go nieprzypadkowo.

Czy ten ZN czy MK zapewnia jakiś znacząco lepszy odbiór od omawianego radyjka na UL1111?
Ostatnio zmieniony ndz, 9 grudnia 2012, 21:11 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
-
- 2500...3124 posty

A bo ja teraz pamiętam co on zapewnia a czego nie

Pamiętam jedynie, że w tamtych czasach za kilka sztuk CA3028 albo jakichś przyzwoitych kostek plesseya
to sprzedał bym duszę diabłu

Potem pojawiły się TBA120S, z których już coś dawało się wykrzesać...
Potem jeszcze UL1042 i w końcu jego zachodni pierwowzór...
A na fali pieriestrojki to mogłeś nawet krajowe UL1000 kupić ( zdaje się, że nie pomyliłem oznaczenia )...
PS:
Autor był bardziej chyba leniem jak sadystą

Te kości były naprawdę popularne wtedy na tzw zachodzie...
I w książkach Wiktora Chojnackiego też

Kilka wydań "Układów scalonych w urządzeniach krótkofalarskich" były im poświęcone, jak monografie jakieś

Ech to były czasy... Wystarczyło przedrukować bez pytania o zdanie i już można było
wydawać...
Inna sprawa, że wydawano nie tylko książki

" Po archipelagu poszła dziwna fama
że mają wydawać Ośkę Mandelsztama.
Dziwi się w urzędzie urzędnik nalany
"Jakże go wydawać - on dawno wydany" "
( J. Kaczmarski )
Nie wiem czy warto teraz zaprzątać sobie głowę niektórymi
"autorskimi" opracowaniami prostych odbiorników tamtego okresu
publikowanych w niegdysiejszej literaturce

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
Czołem Marku 
Czy obecnie w polszy można zakupić w rozsądnej cenie te MK i ZK? Kiedys tego namiętnie szukałem ale było to z 10 lat do tylca.

Czy obecnie w polszy można zakupić w rozsądnej cenie te MK i ZK? Kiedys tego namiętnie szukałem ale było to z 10 lat do tylca.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Zapomnij. Dziwaczna produkcja z początku lat 70-tych. Raczej krótka i efemeryczna. Jaki sens było produkować scalak do jednoobwodowego odbiornika AM i to bez reakcji? Dziwactwo wymyślone przez Włochów. Pozostaw to jako ciekawostkę. W Polsce niedostępne były. Szukaj na ebay.de.Marcin K. pisze:Czołem Marku
Wg mnie to już lepszy odbiornik o bepzośrednim wzmocnienu zrobisz na UL1211N, czy na Ul1202L. Tlye że jest lepszy klasyk - TCA440 - czyli UL1203.
Aha, wracając do dziwactw w jednej z polskich książek o scalakach liniowych opisano scalak pracujący w układzie odbiornika AM bez cewek.
-
- 3125...6249 postów
Ta dziwaczna konstrukcja, krótka i efemeryczna doczekała się sporej gromadki następców, bo oto mamy jeszcze TA7642 (do kupienia tutaj), YS414, LMF501T (o zakupie tych ostatnich akurat w Polsce można zapomnieć).
_
-
- 2500...3124 posty

Witaj

Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać...STUDI pisze: Dziwactwo wymyślone przez Włochów.
Kolejne "dziwactwo wymyślone przez Włochów" to... Radio

A tak bardziej serio to oczywiście zgadzam się, w odniesieniu do zastosowania w prostym odbiorniku
poszukiwanie takiego zabytku jest bez sensu raczej...
Ale sama ich produkcja w tamtym okresie miała sens

Nie wiem jak teraz z ich dostępnością...
Nie wiem też, co myślisz na nich budować i dlaczego akurat na takich układach...
Ale widzisz... Ja, na swój wewnętrzny użytek wyróżniam sobie
dwie drogi w tej "scalonej radiotechnice"

Pierwsza, wyglada mniej więcej tak...
Zaopatrz się w garść TCA440 ( UL1203 ) o których pisze STUDI...
A jeszcze lepiej w UL1219 ( TDA1220 - o ile nie pomyliłem... ), bo tam masz już absolutnie wszystko

I na takich kostkach zbudujesz praktycznie wszystkie znane Ci układy radiotechniczne
( a i pewnie kilka nieznanych

Druga...
Szukaj scalaków które mają tylko kilka ale za to dobrych tranzystorów...
( Ideałem będzie 4 tranzystory i 13 czynnych wyprowadzeń

Kupuj porządne ferryty, w postaci ładnych kształtek...
Misternie projektuj płytki...
A radiotechnika wyda Ci się naprawdę piękną sztuką...

Krótko i efemerycznie to powiem Ci, że tego CA3028 z nawet niezłym skutkiem zastępowałem połówką
UL1101 w drewniejszych czasach ( wriemienach

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Można też tak jak w załączniku .... Szkoda że w necie są tylko fatalnej jakości skany.
Przypominam sobie jak w 1985 roku wpadły mi w łapy słuchawki stereo z zabudowanym radiem AM/FM stereo.
Na jednej ze słuchawek tuner stereo - jakiś scalak w obudowie SIP8 w głowicy, niskonapięciowa wersja TDA1220 - czyli TDA7220. dekoder stereo na TA7343. Druga część to wzmacniacz na TDA2822 i dwie baterie R6. Przestrałajem je na nasz UKF. Odbiór b. dobry mimo antenki o długość 20cm a do nadajnika łódzkiego w Zygrach było jakieś 30km.
Przypominam sobie jak w 1985 roku wpadły mi w łapy słuchawki stereo z zabudowanym radiem AM/FM stereo.
Na jednej ze słuchawek tuner stereo - jakiś scalak w obudowie SIP8 w głowicy, niskonapięciowa wersja TDA1220 - czyli TDA7220. dekoder stereo na TA7343. Druga część to wzmacniacz na TDA2822 i dwie baterie R6. Przestrałajem je na nasz UKF. Odbiór b. dobry mimo antenki o długość 20cm a do nadajnika łódzkiego w Zygrach było jakieś 30km.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Czy prócz UL1203 jest jakiś inny scalak umożliwiający (bez dodatkowych tranzystorów) zbudować superheterodynowy OR AM na fale np. długie? Mam UL1211 w dużej ilości 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
TCA440=UL1203=A244
Ponadto np.TDA1220=UL1219
Ponadto np.TDA1220=UL1219
-
- 6250...9374 posty
Dokładnie tak jest, trzymam je tylko na HAMskie konstrukcje KFmll pisze:TCA440=UL1203=A244

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 500...624 posty
Hejka, pomoglibyście i dali mi jakiś schemacik na radyjko na D/S/K lub przynajmniej D, na UL1211 kondensatorze nastawczym, potencjometrze i kilku innych ele? Bo grzebię w sieci, ale czegoś takiego znaleźć nie mogę, a moja wiedza nie jest jeszcze wystarczająca, aby pozwolić mi na kreatywność.
Pozdrawiam!
PS.Im szybciej tym lepiej, ale to tylko, jeżeli macie coś takiego pod ręką
PPS.A spieszy mi się, bo bym się jutro w części zaopatrzył
Pozdrawiam!
PS.Im szybciej tym lepiej, ale to tylko, jeżeli macie coś takiego pod ręką

PPS.A spieszy mi się, bo bym się jutro w części zaopatrzył

-
- 3125...6249 postów
http://www.mt.com.pl/archiwum/76-Nw-08- ... calone.pdfbartek1025 pisze:Hejka, pomoglibyście i dali mi jakiś schemacik na radyjko na D/S/K lub przynajmniej D, na UL1211 kondensatorze nastawczym, potencjometrze i kilku innych ele?