Przester DIY do rzucania gruzem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przester DIY do rzucania gruzem
Można obejrzeć schemat tego Diezla?
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
U, bardzo intrygujący drive, nie wyje i mocne mięcho !
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Tak, ten sam. Warto zrobić wersję z MAX1044 wtedy kostka dostaje jeszcze wiecej oddechu.
Próbka znaleziona w sieci:
http://www.soundclick.com/player/single ... i&newref=1
Nie da rady, chyba że masz jakieś dojściestahoo8 pisze:MAX1044

Na polskie warunki musi wystarczyć 7660
Jeśli się bardzo chce to można kupić
(w sklepie elfy widziałem) 7660 sie nie nadaje bo ma za duże szumy.

-
- 15...19 postów
Dla mnie słabo tu brzmi. A ty którą wersję zrobiłeś?stahoo8 pisze:Tak, ten sam. Warto zrobić wersję z MAX1044 wtedy kostka dostaje jeszcze wiecej oddechu.
Ostatnio zmieniony śr, 5 grudnia 2012, 13:40 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
a to nie...
Ja robiłem wersje tą bez MAX1044 bo miałem już zrobioną płytke zanim zwróciłem uwagę że jest taka opcja. Wielkościowo są one takie same. Jeśli chodzi o finalne brzmienie to jest to kwestia na którą składa się zbyt wiele elementów (gitara, mikrofon, strój gitary, paczka gitarowa). Zapewniam że kostki zbudowane w oparciu o j201 to naprawde jakościowo dobre brzmienie. Te tranzystory bardzo fajnie udają lampy ( wiadomo że nigdy nimi nie bedą) ale bardzo fajnie reagują na "granie z ręki" jak wspomniał Recon. Jest sporo projektów w sieci z wykorzystaniem tych j201. Projekty oparte są na oryginalnych schematach wzmaków a w miejsce lamp na schemacie wstawiane są właśnie j201. W ten sposób można sobie skonstruować kostkową wersję ulubionego wzmaka. Natknąłem się już na takie projekty jak: Fender, Soldano, Engl Powerball, JCM800, Mesa DR, Diezel, Marshall Plexi, VOX AC30 lub basowy Ampeg SVT
jeżeli robimy przester na podstawie preampu to powinien współpracować z samą końcówką mocy. No chyba, że ma za słaby sygnał wyjściowy. Próbowałeś tych kostek z lampowymi kanałami czystymi i z samymi końcówkami? Jesli tak to czy jest jakaś różnica?
Recon, gdzie kupowałeś potencjometry nastawne do ustawiania biasu?
Sprawdzałem tylko na czystym kanale, nie wiem jak by było w pętli.
Witam.
Recon możesz powiedzieć jak wygląda w tym układzie sprawa przydżwięku sieciowego czy jest w ogóle?.
Pozdrawiam.
Recon możesz powiedzieć jak wygląda w tym układzie sprawa przydżwięku sieciowego czy jest w ogóle?.
Pozdrawiam.