Przester DIY do rzucania gruzem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przester DIY do rzucania gruzem
To nie był mój przykład, ale dziekuję, ze pamiętasz o mnie. Dzień bez przypieprzenia sie jak widzę jest dniem straconym...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Painlust, czuj się jak gwiazda - masz psychofana 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Kolega z Białego?mice.co pisze:Czy tylko mi kostka do rzucania gruzem kojarzy się z:
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Strzelam, że z Michałowa... 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Autor, na chwilę obecną składa Sansampa, ale idzie jak krew z nosa ;P Zwłaszcza po tym jak posłuchałem brzmienia kostki Bognera - Ubershall i znalazłem ten ruski projekt Bognera Extacy w formie podłogowej-tranzystorowej.
A co do gruzu, to bardzo fajne określenie, nie ma związku z profesjonalizmem, ale jest wdzięczne. Jeden z moich kumpli nazywając swoje brzmienie użył porównania: 'Szlifowanie szkła kątówką', co kto lubi, bo bez przestera, nie zażera
Ja najbardziej skłaniam się ku mięchu, powiedzmy krwistej wołowinie, ale bez kości :p
A co do gruzu, to bardzo fajne określenie, nie ma związku z profesjonalizmem, ale jest wdzięczne. Jeden z moich kumpli nazywając swoje brzmienie użył porównania: 'Szlifowanie szkła kątówką', co kto lubi, bo bez przestera, nie zażera

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Takie życie internetowej megagwiazdy, a ludzie są bardzo zawistniThereminator pisze:Painlust, czuj się jak gwiazda - masz psychofana

- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Panowie. Do rzeczy proszę.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Zlutowałem sobie dziś do końca Dr Boogey. Robiłe wg schematu: http://gaussmarkov.net/layouts/drboo/drboo-project.pdf no i mnie coś trafia, ustawiłem polaryzacje elegancko na ok 5V dla wszystkich tranzystorów prócz Q2, kręcąc trymerem w zasadzie zakres zmian to 1V - od 8 do 9V, nie wiem co robić zupełnie, to zagina wszystko co mogę sobie wyobrazić...
EDIT. Ok problem solved
zaraz będę uruchamiał, jak mi się uda to pochwalę się 
EDIT. Ok problem solved

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A mnie mój Maximus idzie jak krew z nosa. Internet zawiera kupę projektów PCB do niego, ale wszystkie mają zasadniczą wadę: malutkie pady, z których po rozwierceniu więrtłem 1mm nie zostaje praktycznie nic. Moja wiertarka nie chwyta cieńszych wierteł niż 1mm i kółko się zamyka... Zmarnowałem już 2 PCB i robie trzecie...
- Thereminator
- 6250...9374 posty
To załóż na cieńsze wiertło kawałek twardej izolacji z przewodu i dobrze zaciśnij uchwyt.
Tego projektu jeszcze nie robiłem. Jak nie uda mi się trzecie PCB to może zrobię to.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Odpalony i uruchomiony :p testowałem na moim wzmacniaczu - atomie 50W, w gniezdzie low. Nie wiem czy do końca mogę ufać ocenie brzmienia tej kostki na moim wzmaku, bo ledwo mi się udało coś czystego ukręcić, na mostku dostawał lekkiego krancza, no ale do rzeczy. Kostka mnie ogromnie zaskoczyła, spodziewałem się mocnego przesteru, ale jednak takiego bardziej suchego, ostrego, a tu pożądny mocny sound, taki z b.dużą ilością środka i dołu, mięsko że aż miło
i największa zaleta to to jak wychodzi z przesteru i wybrzmiewa, kapitalnie na riffach, lepiej niż sam atom! Gdy riff wybrzmiewa nie ma wcale dudnienia, tylko coraz ciszej aż wchodzi w sprzężenie. Brzmi na riffach trochę nawet nu-metalowo. Opłacało się sprowadzać z amptone te j201 i budować. Teraz muszę dorwać jakiego typowo czystego wzmaka, najlepiej combo i przetestować
w poniedziałek też przetestuję na próbie, zobaczymy jak z kapelą pojedzie
Painlust --> mam dokładnie ten sam problem z wiertarką, tylko 1mm przyjmuje... Jakoś sobie z tym radzę, ale pcb wygląda nieestetycznie

Painlust --> mam dokładnie ten sam problem z wiertarką, tylko 1mm przyjmuje... Jakoś sobie z tym radzę, ale pcb wygląda nieestetycznie
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Proponuję kupować takie wiertła z węglika spiekanego, które mają chwyt Fi 3.175mm, reszta jaka się chce, tylko one lubią wysokie obroty(20000/min), najlepiej w mini wiertarce, znajomemu jak pożyczyłem zestaw to wywiercił jednym wiertłem w blasze czarnej ocynkowanej 1mm ponad 300 otworów, po czym ze swojej winy złamał je(nie stępiło się). Ja używam je praktycznie cały czas, jeszcze ani jedno nie uległo stępienia, co prawda nie robię tym nie wiadomo ile, ale jak się ich nie połamie, to ciężko je zajechać. W wiertarce domowego użytku, raczej nie zdają egzaminu z powodu małych obrotów i łatwości złamania. Na alledrogo chodzą 7zł/szt. Co w przeliczeniu na tępiące się z byle czego chińskie wiertła wychodzi dużo taniej.
-
- 125...249 postów
A mój Krank złożony dawno, polecam! Boogeyman też ale fot nie mam.
Witam.
Do kolegi underminded według jakiego projektu robiłeś ten efekt?. Czy możesz zamieścić tutaj dokumentacje ?.
Recon w jaki sposób dokładnie ustawiałeś ten bias? (po wlutowaniu tranzystorów? ) .
Pozdrawiam.
Do kolegi underminded według jakiego projektu robiłeś ten efekt?. Czy możesz zamieścić tutaj dokumentacje ?.
Recon w jaki sposób dokładnie ustawiałeś ten bias? (po wlutowaniu tranzystorów? ) .
Pozdrawiam.