em4 i stolica

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Re: em4 i stolica

Post autor: bartek1025 »

A, sorry, nie doczytalem, już to sprawdziłeś.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Załączam fotkę (mało na niej szczegółów) i szkic przebiegu linki w mojej Stolicy czekającej na uruchomienie. Przy kręceniu w lewo wskazówka idzie w lewo, a agregat się otwiera.

PS
Przekładanie wskazówki na dolną, ukośną część linki jest niemożliwe, bo wskazówka musi poruszać się w poziomie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stas2
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

Dziekuje Kolego mam nawiniete dokladnie tak jak ty, wiec to nie tu jest wina. Kolejne pytania w sprawie piskow. Przy ustawieniu potencjometru glosnosci na max slychac straszny pisk, cos sprzega. Co to moze byc. A i przy odbiorze PR1 slysze pisk w tle, czy to reakcja? da sie ten efekt zniwelowac? Wystepuje on tylko na falach dlugich
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

gilong pisze:Zmiana kierunku nawiniecia linki na os galki nie daje zadnego rezultatu. U mnie jest zupelnie odwrotnie : poczatek skali - agregat otwarty :( juz od kilku godzin kombinuje i nie ma jak tego nawinac zeby dzialalo w dobra strone :/
No to zamknij agregat i wskazówkę ustaw na najniższych częstotliwościach na skali. Sprawdź jeszcze czy to duże koło na agregacie nie było przesunięte na osi. Kierunek posuwu wskazówki zależy wyłącznie od kierunku nawinięcia linki na ośce gałki. Napęd w tym radiu jest prosty jak świński ogon, masz już zdjęcie i rysunek. Cudów nie ma.
Co do pisku, sprawdź, podstaw kondensator ok. 5nF/630V na pierwotnym uzwojeniu trafa głośnikowego.