Gdzie zrobić sobie i jak wyposażyć warsztacik?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Gdzie zrobić sobie i jak wyposażyć warsztacik?

Post autor: bartek1025 »

Gdzie mógłbym sobie zrobić warsztacik? Pytanie do osób, które miały też taki problem- nie mam właściwie nigdzie miejsca. Jak w jakiś sposób na zajętej przestrzeni wydzielić sobie "miejsce kultu- mile widziane tricki, rady, własne doświadczenia. A jak już mi się uda, to będę się tu pytał o wyposażenie, ale jak już mówiłem ,to później.
Pozdro.
Awatar użytkownika
columb1492
75...99 postów
75...99 postów

Re: Gdzie zrobić sobie i jak wyposażyć warsztacik?

Post autor: columb1492 »

To zależy od topografii terenu :D :
biurko, stolik, podłoga...
Kiedyś żeby otworzyć szafę musiałem przestawiać dwa telewizory :lol:
Z wyposażenia na początek multimetr, lutownica i narzędzia takie jak wkrętaki, kombinerki...
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Proponuję wejść na Strona gł.- Strefa lampowa- Inne- Warsztacik. Są tam duże i miniaturowe warsztaciki zrobione na prawdę z polotem!
Woitek
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Postanowiłem, że zrobię sobie miejsce na aktualnie posiadanym biurku, tak , żeby jedna półka była pusta, i tam wewalę sprzęt, i będę wyciągał w miarę potrzeby. Mam już dość pisania także w "warsztaciku", więc napiszę to tutaj- u babci mam mieć niedługo biurko, do pracy szkolnej w ciszy i spokoju, ale jako że moja babcia jest kochaną osobą, to może zgodzi się na to, żebym miał tam warsztacik, pod warunkiem, że to wszystko nie będzie walało się po całym blacie(babcia dba o wygląd swojego pokoju). Co do wyposażenia- śrubokręty, lutownicę, itp. rzeczy wedle potrzeby biorę z majsterszuflady lub z majsterskrzyni taty, zaś co do spraw mierniczych- mam miernik cyfrowy UNI-T M830 BUZ (może być?), który kupiłem sobie za 28 zł w sklepie elektronicznym "Amperek" na ul. Długiej w Krakowie- nawiasem mówiąc muszę się do nich przejść, bo mówili, że na przełomie listopada/grudnia będą mieli dostawę skalówek z główką o średnicy gwintu(bo podobno są też takie o delikatnie większej średnicy bańki niż gwint). Coś jeszcze tak z wyposażenia? Bo absolutne minimum mam(chyba).
Pozdrawiam.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Ponawiam pytanie o sprzęt, a tak przy okazji piszę- za niedługo od rodziny dostanę za free strychowe: Pioniera w bakelitowej(niesprawny), Preludium(nie wiem jaki stan), magnetofon Tonette mało używany na 99% (ze wzgl. na okres nieużywania) sprawny. No i jakieś jeszcze radio lampowe klawiszowe ale dziadkowie(ze strony cioci, żony wujka, czyli tacy "trzeci") nie pamiętali nazwy. Poza tym cały czas obserwuję kilka radyjek na allegro.

Edit:
A jaką lutownicę? bo ja mam taką(choć to właściwie taty) pomarańczową kanciastą z białą maskowniczką, taka a'la pistolet z zakładów doskonalenia zawodowego(czy coś w tym stylu), co to pewnie PRL pamięta... Może być, czy zmienić? Mam jeszcze dakie proste z drewnianą rączką na długie plaskie na końcu groty, co to się długo grzeją... Od razu mówię, że moja wiedza na temat lutownicy ogranicza się do stwierdzenia "włączysz do prądu i/lub naciśniesz przycisk i będzie zaj***ście grzać".

No i co do mierzenia- wystarczy ta cyfrowa pierdółka "made in china" czy wybulić na coś "more" zaawansowanego, oscyloskop czy coś co nadwyręża kieszonkowe przeciętnego nastolatka?

Narzędzia mechaniczne- wkrętaki, śrubokręty kombinerki, ściski(jak bym się bawił z obudowami) czy co tam trza to jak już mówiłem będę pożyczał od taty, ale za niedługo, kiedy już będę na 100% będę miał warsztacik, to kupię sobie własne(zawsze marzyłem). A, no a lutownicę bez względu na typ, czyli i te proste z prętowym grotem i te z drutowym a'la pistolet to mogę sobie wziąść ze wsi bo tych pierwszych się nie używa a tych drugich są dwie i to takie same.

A, i co to w ogóle był ZURT?

Edit2:
Wpisałem lutownica na allegro i te a'la pistolet to chyba są "transformatorowe".. Wiem co to transformator ale w tym przypadku to mi nic nie mówi :mrgreen:
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Na tym forum było fajnie gdybyś określił się co cię tak naprawdę bawi. Czy wzmacniacze dla kolegów czy radia zabytkowe, ja to znam po sobie, jak można pogrzebać w elektronice i wychodzą takie fajne efekty czasem dość nieoczekiwane że głowa boli........Tak na marginesie Babcię sobie odpuść niech kobieta będzie szczęśliwa że tak ma wspaniałego wnuka, ale czy Cię zrozumie to raczej wątpię
Pozdrawiam
tedi
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Bawię to ja się radiami, a co do babci to jak nie sprawdzę to się nie dowiem. Jeżeli jednak nic z tego, to będę musiał sprzęt trzymać jakoś w biurku no i chyba jeszcze w komodzie, bo już innej możliwości to ja nie widzę :(
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

bartek1025 pisze:A, i co to w ogóle był ZURT?
Zakład Usług Radio Telewizyjnych. Taki szpital dla sprzętu RTV.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

bartek1025 pisze: "włączysz do prądu i/lub naciśniesz przycisk i będzie zaj***ście grzać".
No to ku*wa zajebiś*ie że taka ch*jowa lutownica taką moc wypier*ala w to jeb*ne powietrze.
I po co przeklinać? Mało jest innych słów? Czy lutownica nie może grzać mocno, porządnie, rozgrzewać się do czerwoności? Czy wszystko musi być zajebi*te?
bartek1025 pisze:No i co do mierzenia- wystarczy ta cyfrowa pierdółka "made in china" czy wybulić na coś "more" zaawansowanego, oscyloskop czy coś co nadwyręża kieszonkowe przeciętnego nastolatka?
Made in China na razie wystarczy.
bartek1025 pisze:A, no a lutownicę bez względu na typ, czyli i te proste z prętowym grotem i te z drutowym a'la pistolet to mogę sobie wziąść ze wsi bo tych pierwszych się nie używa a tych drugich są dwie i to takie same.
Obrazek
:mrgreen:
bartek1025 pisze:A, i co to w ogóle był ZURT?
klik
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Nie podstawiłeś nic pod "klik"-a, no chyba, że twoim zamiarem było umieszczenie linka do googla "wstaw adres url" czy coś a'la to.

A tak w ogóle to byłem dziś po szkole w antykwariacie i sobie kupiłem radyjko "Eumigette". Takie jakieś ładne austriackie 2 pokrętła, 3klawisze, ładnie gra na UKW.

Pasmo języka polskiego:
Zajefajna dyskusyja poza radjowa nam siem tu robi, więc jom ucinom. Godomy po polskiemu i jest gut :lol:
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

ZURT
Jedyna w PRLu firma mająca uprawnienia do naprawy sprzętu rtv ,gwarancyjnego no i po.
Jedynie w małych miejscowościach,wykonywały to GSy./choć nie wiem czy nie na ich zlecenie/
Bardzo dobrze rozbudowana w Polsce sieć i punkty posiadające na miejscu,wszystkie części do naprawy.
Wiem,bo tam pracowałem. :D
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Pozwolę sobie na małe uzupełnienie historyczne. Otóż ZURT powstał z połączenia SOR-ów i SOT-ów, czyli stacji obsługi radiowej i stacji obsługi TV.
I jeszcze jedna ciekawostka - w poniedzialki nadajniki TV były wyłączone - nie było TV :shock: naprawdę - aby ułatwić strojenie odbiorników TV. Informacja pochodzi od kolegi z pracy, SP5 SAE (dziś ma 78 lat - emeryt) , który rozpoczynał pracę w SOT-ach, a konkretnie w SOT w Warszawie przy Al. Wyzwolenia - przy Pl. Zbawiciela, obok Metodystów, naprzeciwko sklepu Chełmka - ech, to było dawno, bardzo dawno. Był tylko jeden, słownie jeden program TV :!: . Przepraszam za ględzenie niewiele młodszego, i też emeryta.
Pozdrawiam :) cierpliwych czytaczy - akordeonista.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

akordeonista pisze:Pozwolę sobie na małe uzupełnienie historyczne. Otóż ZURT powstał z połączenia SOR-ów i SOT-ów, czyli stacji obsługi radiowej i stacji obsługi TV.
Następnie w 1976r. z połączenia ZURiTu, Jubilera i Eldomu (wcześniej ARGED) powstało SPHW.
akordeonista pisze: który rozpoczynał pracę w SOT-ach, a konkretnie w SOT w Warszawie przy Al. Wyzwolenia - przy Pl. Zbawiciela, obok Metodystów,
Późniejsze "buble" gdzie można było nabyć przecenione radyjka i części. Sam nabyłem tam OR. Cliwia, Rytm i Krokus.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Właśnie kupiłem sobie cztery książeczki do czytanka w zimowe wieczorki:

O lampkach:
Klimczewski-"Jak czytać schematy radiowe"
Lewiński-"Biblioteka radiomechanika - części składowe i naprawa odbiorników radiowych"

I o tranzystorkach:
WKiŁ praca zbiorowa-"Poradnik radioamatora" część I i II

W książeczce Lewińskiego są dwa działy, jeden o budowie i działaniu radia, a drugi o zrobieniu sobie warsztaciku i naprawie radyjek.

A w poradniku radioamatora jest cała masa fajnych schemacików radyjek tranzystorowych z lat 70tych.

A dzisiaj kupiłbym sobie DKE z Rzeszy, ale ktoś nienawidzący Niemców kto chapsnął ten odbiorniczek podczas wojny lub tuż po niej wydłubał biednemu orzełkowi sfastyczkę :(

Pozdrawiam, Bartek.
ODPOWIEDZ