Spotkałem na Forum kilkakrotnie pytanie o baterie anodowe, zanurkowałem więc w swoich archiwach i dokopałem się do katalogu " ogniwa i baterie galwaniczne" Centra z roku 1960. Zrobiłem kilka skanów, żeby młodsi Koledzy mogli sobie zobaczyć. Katalog jest z czasów kiedy "nowe" wchodziło na rynek. Pojawiły się wtedy baterie anodowe płytkowe, rozmiarami trochę mniejsze od dawnych tradycyjnych w których były ogniwa cylindryczne, takie jak w bateriach 4,5 V do latarek kieszonkowych. Jest również skan baterii starego typu.
Konstanty
Pionier B2 - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Pionier B2 - kilka pytań
Bardzo dziękuję koledze za rozwinięcie tematu. Nigdzie nie znalazłem tak wyczerpujących informacji. A jakiego koloru był te baterie anodowe? Niebieskie tak jak ta do Szarotki czy czerwone? Może ma ktoś oryginał? Można by zrobić taki sam wzór pudełka jak jest zrobiony do Szarotki 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- jacekk
- 1250...1874 posty
Można by zrobić cały zasilacz i umieścić go w takim pudełku.
-
- 25...49 postów
Był już taki wątek o budowaniu repliki baterii do Szarotki, tutaj viewtopic.php?f=11&t=13981&hilit=bateria+anodowazagore1 pisze:Bardzo dziękuję koledze za rozwinięcie tematu. Nigdzie nie znalazłem tak wyczerpujących informacji. A jakiego koloru był te baterie anodowe? Niebieskie tak jak ta do Szarotki czy czerwone? Może ma ktoś oryginał? Można by zrobić taki sam wzór pudełka jak jest zrobiony do Szarotki
pozdrawiam - Marek
P.S. Chciałbym ładnego Pionierka albo Mazura L
P.S. Chciałbym ładnego Pionierka albo Mazura L