Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80
Rezystor 2,2K wraz z kondensatorem 1nF przyłączyłem równolegle do anod a-a,dobrze nie doczytałem,ma być szeregowo.Wracam do tego połączenia w anodach ponownie.
Kiepsko to wygląda,wystarczyło napisać przedtem cztery wyrazy podsuń obraz do góry i byłoby bez emocji.
krzem3
Kiepsko to wygląda,wystarczyło napisać przedtem cztery wyrazy podsuń obraz do góry i byłoby bez emocji.
krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn, 8 października 2012, 16:49 przez krzem3, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 1250...1874 posty
A czy to nie jest czasem poświata ekranu oscyloskopu pobudzanego wolnym sygnałem, która została złapana przez aparat cyfrowy jako taki własnie dziwny przebieg?Romekd pisze:Chodzi mi dokładnie o warunki jak w czasie tego pomiaru:
download/file.php?id=44029&mode=view
ale z lekko przesuniętym w górę obrazem (pokrętłem ze strzałkami góra/dół na oscyloskopie). Chciałbym widzieć obie części zniekształconej sinusoidy.
Pozdrawiam,
Romek
Bo zdaje się wyżej była o tym mowa.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 1250...1874 posty
Po dołączeniu rezystora 2,2K w szeregu z kondensatorem 1nF,padający cień z prawej strony ekranu to odbicie światła. Nad obcinaniem dolnej połówki należy jeszcze popracować,sprawdzę górny i dolny sygnał wychodzący z odwracacza fazy.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Zdecydowanie nie. W tym oscyloskopie poświata jest dość krótka, a nawet gdyby aparat "złapał" poświatę, uchwyciłby raczej czysty przebieg, tyle że o małej jaskrawości. To co można zobaczyć na zdjęciach, jest obrazem wzbudzenia.Jado pisze: A czy to nie jest czasem poświata ekranu oscyloskopu pobudzanego wolnym sygnałem, która została złapana przez aparat cyfrowy jako taki własnie dziwny przebieg?
Bo zdaje się wyżej była o tym mowa.
785mm
-
- 1250...1874 posty
Sprawdziłem odwracacz fazy,sygnał górny i dolny mają taki sam poziom wyjściowy.Pomiary sygnału z odwracacza fazy mają takie same plamki jak na wyjściu TG. Podnosząc do góry częstotliwość plamki się zawężają ale spadek mocy jest mniejszy,co widać na mierniku mocy. Sprawdzę jeszcze przy jakiej częstotliwości plamki zanikają.
krzem3
Edytowano 22:32
Plamki zanikają przy częstotliwości 25,7 Hz,pomiar przy mocy 3W - spadek mocy na 2,7W.
Wzbudzenie przy niższej częstotliwości przedostaje się na odwracacz fazy poprzez siatki 1 lamp końcowych.
Na ekranie jest odbicie światła.
krzem3
Edytowano 22:32
Plamki zanikają przy częstotliwości 25,7 Hz,pomiar przy mocy 3W - spadek mocy na 2,7W.
Wzbudzenie przy niższej częstotliwości przedostaje się na odwracacz fazy poprzez siatki 1 lamp końcowych.
Na ekranie jest odbicie światła.
-
- moderator
Spadek mocy związany jest ze zbyt niską indukcyjnością uzwojenia pierwotnego w transformatorze głośnikowym. Po prostu przy zmniejszaniu częstotliwości transformator coraz bardziej zwiera i przeciąża lampy, co wywołuje szybki wzrost zniekształceń i jeszcze na dodatek lekkie podwzbudzanie się wzmacniacza na częstotliwościach ponadakustycznych (bo chyba nie pojawia się żaden słyszalny pisk?).krzem3 pisze:Plamki zanikają przy częstotliwości 25,7 Hz,pomiar przy mocy 3W - spadek mocy na 2,6W.
Jest raczej odwrotnie - przeciążenie stopnia wyjściowego powoduje jego wzbudzanie się, a powstające w tym momencie oscylacje poprzez pętle ujemnego sprzężenia zwrotnego przedostają się na wcześniejsze stopnie wzmacniacza i są przez nie wzmacniane. Ty zaobserwowałeś je na wyjściu odwracacza fazy, ale na pewno występują też na anodzie wcześniejszej lampy. Ciekaw jestem co po wysterowaniu wzmacniacza sygnałem o tak niskiej częstotliwości dzieje się z napięciem na katodach lamp wyjściowych. Mocno się podnosi?Wzbudzenie przy niższej częstotliwości przedostaje się na odwracacz fazy poprzez siatki 1 lamp końcowych.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1250...1874 posty
Pisk się nie pojawia.
Napięcia na katodach lamp wyjściowych wynoszą: Przy 20 Hz = 8,76V, 25 Hz = 8,64V, 35 Hz = 8,53V,45 Hz = 8,51V, 50 Hz = 8,49V, 60 Hz = 8,47V, bez podpiętego sygnału 8,29V,z umiarkowaną mocą muzyczną 8,59V
krzem3
Napięcia na katodach lamp wyjściowych wynoszą: Przy 20 Hz = 8,76V, 25 Hz = 8,64V, 35 Hz = 8,53V,45 Hz = 8,51V, 50 Hz = 8,49V, 60 Hz = 8,47V, bez podpiętego sygnału 8,29V,z umiarkowaną mocą muzyczną 8,59V
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Prace przy wzmacniaczu wstrzymane,do czasu otrzymania zamówionych nowych transformatorów wyjściowych o dużo lepszych parametrach. Podłączyłem z ciekawości wzmacniacz pod duże kolumny JBL E100,przy mocy 2 X 4W wypełnia dobrze dźwiękiem pokój o powierzchni 17m kw. Muzyka nie schodzi tak nisko jak sygnał z generatora,więc pozwoliłem sobie przy umiarkowanej mocy sprawdzić wzmacniacz. Odsłuch jest obiecujący,a basu nie brakuje,wzbudzenie z pojawiająca się plamką znika całkowicie powyżej 45 Hz. Jednak pomyślałem zakończyć mój projekt z pozytywnym rezultatem.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
W oczekiwaniu na nowe transformatory wyjściowe,które mam otrzymać na dniach,wykonałem wzmacniacz sygnału wejściowego pobieranego z gniazd wejściowych dla wysterowania lamp EM84. Wykorzystałem do tego celu lampę ECC83,która wzmacnia sygnał dla obydwu kanałów.Układ pracuje bardzo dobrze,jest nawet duży zakres sygnału który można wyregulować PR-kami.Listki lampy wychylają się bardzo szybko,dynamicznie,nie zauważalne jest spowolnienie,jak to bywa z pobieraniem sygnału z TG. Płytka z układem wzmacniacza zostanie wstawiona w miejsce dotychczasowego TG,nowe transformatory wyjściowe zostaną zamocowane na zewnątrz obudowy.Trochę to komplikuje sprawę montażu i podłączenia,ale wybrałem opcję szerszego pasma oraz polepszenia jakości dźwięku.Dodam że zamieniłem lampy EM80 na EM84,ze względu na większą dostępność na rynku.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Całe zamieszanie,dotyczące widocznej plamki na ekranie oscyloskopu i związanego z tym wzbudzenia ponad akustycznego,wywołał kondensator dołączony równolegle do rezystora w układzie sprzężenia zwrotnego,po prostu trochę za duża pojemność.
Otrzymałem nowe transformatory wyjściowe i właśnie przy pomiarach jednego z TG okazało się że również widoczna jest plamka przy pomiarze dolnego pasma. Po usunięciu kondensatorów w starym i nowym TG,plamka została usunięta. Na temat nowych TG nie będę się na razie wypowiadał. Moje dotychczasowe TG schodzą jak pisałem wcześniej do 34 Hz-3dB, już bez widocznej plamki.
Koledzy co może ograniczać zakres górnego pasma,zakładając że TG jest wykonane prawidłowo.
1.Wzmacniacz ma bardzo krótkie połączenia pomiędzy elementami.
2.Krótkie przewody ekranowane,stosowałem już dłuższe w głębokich obudowach,bez przeszkód.
3.Kondensatory sprzęgające i odsprzęgające MKP-100nF
4.Stopień wejściowy w układzie liniowym
5.Kanały lewy i prawy mają osobne zasilacze o pojemności przekraczającej ponad 1000uF
6.Zastosowane sprzężenie zwrotne.
Chcę wykluczyć jako przyczynę transformatory wyjściowe.
krzem3
Otrzymałem nowe transformatory wyjściowe i właśnie przy pomiarach jednego z TG okazało się że również widoczna jest plamka przy pomiarze dolnego pasma. Po usunięciu kondensatorów w starym i nowym TG,plamka została usunięta. Na temat nowych TG nie będę się na razie wypowiadał. Moje dotychczasowe TG schodzą jak pisałem wcześniej do 34 Hz-3dB, już bez widocznej plamki.
Koledzy co może ograniczać zakres górnego pasma,zakładając że TG jest wykonane prawidłowo.
1.Wzmacniacz ma bardzo krótkie połączenia pomiędzy elementami.
2.Krótkie przewody ekranowane,stosowałem już dłuższe w głębokich obudowach,bez przeszkód.
3.Kondensatory sprzęgające i odsprzęgające MKP-100nF
4.Stopień wejściowy w układzie liniowym
5.Kanały lewy i prawy mają osobne zasilacze o pojemności przekraczającej ponad 1000uF
6.Zastosowane sprzężenie zwrotne.
Chcę wykluczyć jako przyczynę transformatory wyjściowe.
krzem3
-
- 1875...2499 postów
Pasmo od gory ograniczaja antyparazyty. Byc moze ktorys jest o rzad wielkosci za duzy.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1250...1874 posty
W układzie wejściowym i pomiędzy driverem rezystory są po 2,2K,pomiędzy driverem a stopniem mocy 6,8K.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Wymieniłem stare 53 letnie zużyte w jakimś stopniu lampy EM80 na EM84,których na rynku jest na pewno większa dostępność.
Sygnał z gniazd wejściowych wchodzi na dodatkowy wzmacniacz na lampie ECC83,po wzmocnieniu dopiero podawany jest na lampy EM84,bez udziału potencjometru. Panel przedni i pokrywę górną prawdopodobnie trzeba będzie pomalować,ze względu na widoczne ryski i wiercenie otworów wentylacyjnych w pokrywie górnej.
krzem3
Sygnał z gniazd wejściowych wchodzi na dodatkowy wzmacniacz na lampie ECC83,po wzmocnieniu dopiero podawany jest na lampy EM84,bez udziału potencjometru. Panel przedni i pokrywę górną prawdopodobnie trzeba będzie pomalować,ze względu na widoczne ryski i wiercenie otworów wentylacyjnych w pokrywie górnej.
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Czy szacowny Kolega mógłby zamieścić schemat tego układu pod EM84? Chciałbym mieć podgląd sygnału audio między tunerem SAT a nagrywarką DVD z ewentualną możliwością jego wzmocnienia.Między kanałami TV występują znaczne różnice poziomu sygnału audio i taki układ byłby bardzo wskazany bo słuch bywa zwodniczy.
Pozdrawiam.
tedi.
Czy szacowny Kolega mógłby zamieścić schemat tego układu pod EM84? Chciałbym mieć podgląd sygnału audio między tunerem SAT a nagrywarką DVD z ewentualną możliwością jego wzmocnienia.Między kanałami TV występują znaczne różnice poziomu sygnału audio i taki układ byłby bardzo wskazany bo słuch bywa zwodniczy.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 1250...1874 posty
Na prośbę kolegi tedikruk 111,zamieszczam mój schemat układu wysterowania lampy EM 84 rzeczywistym sygnałem z gniazd wejściowych podłączonego CD,DVD.
Sygnał wejściowy dla jednego kanału wzmacnia połówka lampy ECC 83,regulacja wzmocnienia za pomocą PR-1. Zastosowane elementy: R1-10K, R2-1M, R3-470K*, R4* można opuścić. R5-1M, R6-470K, R7-22K, PR1-220K, C1-100nF, C2-22nF, C3-10uF, C4-33nF, D1,D2-1N4148. Rezystory anodowe można dopasować stosownie do napięcia anodowego.Układ działa poprawnie według zamieszczonego schematu,myślę że inni koledzy również skorzystają. Bardzo fajna rzecz i cieszy oczy,listki dynamicznie pracują. Można zastosować dodatkowo wyłącznik.
krzem3
Sygnał wejściowy dla jednego kanału wzmacnia połówka lampy ECC 83,regulacja wzmocnienia za pomocą PR-1. Zastosowane elementy: R1-10K, R2-1M, R3-470K*, R4* można opuścić. R5-1M, R6-470K, R7-22K, PR1-220K, C1-100nF, C2-22nF, C3-10uF, C4-33nF, D1,D2-1N4148. Rezystory anodowe można dopasować stosownie do napięcia anodowego.Układ działa poprawnie według zamieszczonego schematu,myślę że inni koledzy również skorzystają. Bardzo fajna rzecz i cieszy oczy,listki dynamicznie pracują. Można zastosować dodatkowo wyłącznik.
krzem3