Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80

Post autor: krzem3 »

Witam.

Trudno jednak jest wytrzymać nie grzebiąc przy lampach,dobrze koledzy pisali.
Porządkując swoje klamory,znalazłem kilka podstawek lampowych ze wzmacniaczy
antenowych i starych TV. Znalazłem również kawałek blachy poniklowanej,kilka lat temu kupiłem
transformatory głośnikowe typu 1142.002-01120,od niemieckiego odbiornika radiowego.
Zobaczę jak się sprawdzą w pomiarach,ewentualnie muszę zamówić nowe.
Wzmacniacz będzie dużo mniejszy i lżejszy jak poprzednie,choć lamp będzie sporo.
W jednym kanałe będa pracować lampy 2 X EL84, 1 X ECC82, 1 X 1/2 ECC82, EM80,
w sumie 9 lamp w obydwu kanałach na powierzchni 165 X 110mm,oczywiście bez zasilacza
i TS,TG oraz innych elementów. Prawdopodobnie zastosuję jeszcze dodatkową
lampę ECC83,do wzmocnienia sygnału wejściowego dla magicznego oczka EM80.
Nie bawiąc się w żadne schematy,zerkając tylko na karteczki z narysowanymi numerami
rozstawu nóżek przy podstawkach lampowych,montuję wzmacniacz,zobaczę co z tego wyjdzie.
Wejściowy stopień liniowy na lampie ECC82,był już sprawdzony w innym temacie.
Transformator sieciowy musiałem zamówić w firmie Toroidy,wykonanie do audio,
ceny nie podaję,najważniejsze że cicho i wydajnie będzie pracować.
Sezon jest urlopowy,więc muszę poczekać na TS około 1 miesiąca,mam czas na dokończenie modułu
lampowego oraz na prace mechaniczne.
Lampy będą umieszczone wewnątrz obudowy wzmacniacza,będą na pewno głosy że to nie ma sensu,
jednak lampy będzie widać przez panel przedni z przyciemnioną szybką.
Szczególnie będzie efekt przy pracującym wzmacniaczu,lampy EM80 będą się ładnie prezentować.
Zamieszczam do obejrzenia kilka zdjęć z montażu,używane lampy włożone tylko na czas wykonywania zdjęć.

krzem3
Załączniki
1. Moduł lampowy o wym.165 X 110mm.JPG
2. Wzmacniacz 2 X EL84,3 x ECC82, 2 X EM80.JPG
3. Wzmacniacz  2 X EL84.JPG
4. Podczas montażu.JPG
5.Podczas montażu.JPG
6. Podczas montażu.JPG
7.Częściowo zmontowany moduł wzmacniacza.JPG
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Lampowy wzmacniacz stereo 4 X EL84, 3 X ECC82, 2 X EM80

Post autor: dolphin123 »

Kolejny niecodzienny kombojn... Zapowiada się ciekawie.
Rozumiem, że nie masz rozrysowane schematu całościowego i poszczególne stopnie będziesz badał jak uruchomisz wzmacniacz?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Jak się domyślam - w inwerterze będzie pracowała lampa ECC82 w układzie z dzielonym obciążeniem, i to jest właściwe miejsce dla niej. W stopniu napięciowym lepiej użyć ECC83. Natomiast do wysterowania pasywnego regulatora barwy znów wskazana będzie ECC82, ewent. nawet ECC81, z uwagi na mały opór wewnętrzny.
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Składam właśnie końcówkę 30W na 4xEL84 i mam mocno upakowane lampy mocy,mam obawy czy aby nie za mocno,i w związku z tym pytanie:jakie są odległości między lampami EL84 w kolegi projekcie?U mnie między sąsiednimi lampami w rzędzie jest ok. 5mm,trochę ciasno zważywszy że lampy grzeją się mocno, chociaż u mnie będą na zewnątrz.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

dolphin123 pisze:Kolejny niecodzienny kombojn... Zapowiada się ciekawie.
Rozumiem, że nie masz rozrysowane schematu całościowego i poszczególne stopnie będziesz badał jak uruchomisz wzmacniacz?
Tą konstrukcję traktuję jako poligon doświadczalny,jako że jestem amatorem i planuję zawsze pewne wyzwania.
Dobrze myślisz,każdy stopień będzie osobno uruchomiany z wykonaniem pomiarów.
Na odwrót to nie będzie duży wzmacniacz,9 lamp zmieściłem na powierzchni 165mm X 110mm,obudowa będzie o wym.270 X 270mm wys.100mm.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski pisze:Jak się domyślam - w inwerterze będzie pracowała lampa ECC82 w układzie z dzielonym obciążeniem, i to jest właściwe miejsce dla niej. W stopniu napięciowym lepiej użyć ECC83. Natomiast do wysterowania pasywnego regulatora barwy znów wskazana będzie ECC82, ewent. nawet ECC81, z uwagi na mały opór wewnętrzny.
Pierwsza lampa ECC82 będzie pracować w układzie równoległym,druga lampa ECC82 jako odwracacz fazy,barwy tonu nie przewiduję.
Mam tylko wątpliwości,czy będzie na tyle wzmocnienia do wysterowania lamp końcowych. EL84.

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

stepa pisze:Składam właśnie końcówkę 30W na 4xEL84 i mam mocno upakowane lampy mocy,mam obawy czy aby nie za mocno,i w związku z tym pytanie:jakie są odległości między lampami EL84 w kolegi projekcie?U mnie między sąsiednimi lampami w rzędzie jest ok. 5mm,trochę ciasno zważywszy że lampy grzeją się mocno, chociaż u mnie będą na zewnątrz.
Pomiędzy środkami podstawek lampowych jest odległość 40mm,pomiędzy bańkami lamp 10mm,jak będzie za gorąco to można
zastosować cicho pracujący wentylator z regulacją obrotów.

Pozdrawiam
krzem3
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

krzem3 pisze:[Pierwsza lampa ECC82 będzie pracować w układzie równoległym,druga lampa ECC82 jako odwracacz fazy,barwy tonu nie przewiduję.
Są 3 lampy ECC82, więc nie ma bata: jedna musi być wspólna dla obu kanałów, i to zapewne ta najbliższa lampom EL84. Ponawiam proste pytanie: czy ma to być odwracacz fazy z dzielonym obciązeniem, każda połówka lampy w swoim kanale? No i co znaczy "w układzie równoległym"? To ewidentne marnotrawstwo: wzmocnienie będzie takie samo, większy prąd anodowy potrzebny nie jest, a już zwłaszcza we wzmacniaczu napięciowym. Można było to samo osiągnąć stosując tylko dwie lampy ECC na caly wzmacniacz, po jednej na każdy kanał.
Mam tylko wątpliwości,czy będzie na tyle wzmocnienia do wysterowania lamp końcowych. EL84.
Owszem wzmocnienie będzie marne. W sam raz aby zapewnić wysterowanie z adaptera krystalicznego, magnetofonu, odtwarzacza CD lub innego mp3, ale pod warunkiem rezygnacji z ujemnego sprzężenia zwrotnego. Mniej więcej takie jak w radiach Pionier/Mazur gdzie w roli przedwzmacniacza użyto triody U/ECH21 o podobnie miernych walorach wzmocnieniowych co ECC82. Można by wykorzystać ową marnującą się połówkę pierwszej ECC82, wykorzystując ją w dodatkowym stopniu napięciowym na wejściu, ale właściwie po co? To już lepiej, jeśli rozstawienie lamp ma być zachowane, a dołożenie dodatkowego stopnia jest z jakichś powodów niewygodne - użyć w stopniu wzmacniacza napięciowego każdego kanału pentody. Najlepiej oczywiście EF86, ale i śmieciowa EF80 swoją role spełni. Wzmocnienie napięciowe będzie wówczas wystarczające z dużym zapasem. Stosując zaś oprócz wspólnej dla obu kanałów lampy ECC82 także po jednej ECC83 na każdy kanał mamy i wystarczająco wysokie wzmocnienie, i zapasową triodę w każdym kanale, którą można będzie wykorzystać w razie chęci rozbudowy wzmacniacza o regulację barwy.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski pisze: Są 3 lampy ECC82, więc nie ma bata: jedna musi być wspólna dla obu kanałów, i to zapewne ta najbliższa lampom EL84. Ponawiam proste pytanie: czy ma to być odwracacz fazy z dzielonym obciązeniem, każda połówka lampy w swoim kanale? No i co znaczy "w układzie równoległym"?

krzem3
Połówki lampy ECC82 odwracacza fazy dla kanałów L-R.
Dwie połówki lampy ECC82 połączone równolegle,układ liniowy.
Tomek Janiszewski.
Owszem wzmocnienie będzie marne. W sam raz aby zapewnić wysterowanie z adaptera krystalicznego, magnetofonu, odtwarzacza CD lub innego mp3, ale pod warunkiem rezygnacji z ujemnego sprzężenia zwrotnego.

krzem3
I o to chodzi. Nie przewiduję barwy tonu i wejścia dla gramofonu,właściwie to bardzo rzadko się stosuje wzmacniaczach lampowych. Ze sprzężenia zwrotnego można zrezygnować,lub zastosować bardzo płytkie dla smaku.

Zaznaczam że to nie jest wzmacniacz dla wyczynowych parametrów,bo i po co.
Oczywiście można zastosować lampę ECC83,wszystko się okaże po uruchomieniu wzmacniacza,a przeróbka układu może wchodzić
w rachubę. Na wstępie zaznaczyłem że to wzmacniacz do eksperymentów i zabawy,więc nie ma co dramatyzować.
Montaż modułu wzmacniacza zakończony,nie zmywałem resztek kalafonii,ponieważ nie obejdzie na pewno bez poprawek.
Teraz muszę poczekać na zamówiony toroidalny transformator sieciowy,lub zrobię wstępny rozruch w jednym kanale stosując TS o mniejszej mocy.

Pozdrawiam
krzem3
Załączniki
Montaż zakończony (1).JPG
(2).JPG
(3).JPG
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: AndrzejJ »

Gratulacje.
Świetnie Ci zawsze te moduły wychodzą... :roll:
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przypadkowo kupiłem dwie lampy 12AX7S Penta labolatories,do ewentualnej zamiany lamp ECC82 na wejściu wzmacniacza.
W module lampowym,zastosowałem jednak dodatkową listwę montażową do stabilnego zamocowania czterech elektrolitów,
które poprzednio prawie zwisały nad listwą.
W dolnej części obudowy nawierciłem kilkadziesiąt otworów wentylacyjnych,wstawiłem tulejki dystansowe po bokach obudowy
do zamocowania TG. Płytka głównego zasilacza dla kanałów L-R zawiera filtr o pojemności 2 X 1,100uF,dławik nie jest przewidziany
z braku miejsca w obudowie. Lampy ECC83, ECC82 będą zasilane napięciem stałym +6,3V,dla uniknięcia ewentualnego przydźwięku.
Ponieważ lampy będą w środku obudowy,co łączy z dużym nagrzewaniem,myślę o miejscu w tak małej obudowie,na zamontowanie cichego wentylatora z regulacją obrotów.

krzem3
Załączniki
1. Dodatkowa listwa na elektrolity.JPG
2. Do zamocowania w obudowie.JPG
3. Nawiercone dolne otwory wentylacyjne.JPG
4. Przygotowane tulejki dystansowe do zamocowania TG.JPG
5. Wstępna przymiarka.JPG
6. Płytka głównego zasilacza 2 X 1,100uF.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

A możesz zamieścić schemat?
Bo mnie się wydaje, że wzmocnienie wcale nie będzie małe, a wręcz może być za wielkie.
Do wysterowania EL84 wystarczy jedna ECC83 i nawet wtedy zostaje miejsca na USZ.
Przy dwóch stopniach ECC82 wzmocnienie będzie większe, więc USZ będzie można zastosować w zupełnie zadowalającej wielkości, a w tym układzie jest ono akurat niezbędne.
Jeżeli dobrze dedukuję i chcesz zastosować stopnie napięciowe przed odwracaczem i za nim (symetryczny), to wzmocnienie będzie duże, większego nie trzeba.

A swoją drogą ładna konstrukcja, widać wprawę.
Małe wzmacniacze też dają dużo radości.
Powodzenia!
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pierwsza lampa ECC82 pracuje w układzie liniowym,dwie połówki lampy połączone równolegle,sygnał wyjściowy 8,53V mierzony miliwoltomierzem. Następna lampa ECC82 pracuje jako typowy odtwarzacz fazy dla kanałów L-R,sygnał wyjściowy powinien wynosić przy obciążeniu 220K do masy około 14vpp. Jak pisałem wcześniej schematu narysowanego nie mam,a tylko mogę nabazgrać ręcznie,do tego wzmacniacza podchodzę luźno dla zabawy.Układ liniowy podobny jaki stosuje Audio Note,oprócz kilku zmian rezystorów,w takim układzie odpada kilka elementów,a szczególnie wówczas kiedy jest mało miejsca do zagospodarowania,nie zastanawiałem się czy to jest akurat marnotrawstwo.Właściwie może będzie zbyteczna wymiana lampy ECC82 na ECC83,dla wysterowania sygnału z wyjścia odtwarzacza CD.
Zdjęcie prostokąta na wyjściu pierwszej lampy ECC82 pracującej liniowo.

Miło mi otrzymać pochwałę od konstruktora wzmacniaczy,muzyka oraz redaktora muzycznego radia ALFA w Krakowie.

krzem3
Załączniki
Pierwsza lampa ECC82(układ liniowy) Sygnał wyjściowy 8 ,53V.JPG
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Czyli tak jak myślałem, wzmocnienia będzie aż za dość. Taki układ sterujący spokojnie obsługuje EL34, czy 6L6.
Swoją drogą równoległe łączenie lamp na wejściu niewiele daje, ale wiem że lubisz takie rozwiązanie, więc się nie czepiam.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W takim razie nie muszę wymieniać lamp w stopniu wejściowym na ECC83. Połączenie równoległe może niewiele daje, ale chciałem zrobić troszkę inaczej. Jak mi dopisze zdrowie, to następny wzmacniacz planuję wykonać z końcówką mocy w połączeniu równoległym. Mam w zapasie kupione wcześniej cztery nowe lampy 6H13C, tylko nie jestem pewien czy się dobrze sprawdzą w takiej konfiguracji.

krzem3
ODPOWIEDZ