Bethoven2 uszkodzone trafo zasilacza
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Bethoven2 uszkodzone trafo zasilacza
Witam .Poszukuję transformatora zasilacza radyjka Bethoven .Radio to ma przepalone uzwojenia ,poszukuję takiego transformatorka lub osoby która przewinie w sposób profesjonalny to trafko.Odbiornik ten przeleżał w paskudnych dość wilgotnych warunkach,jego stan jest dość kiepski , brak lampy AZ12 co z resztą -czas pokaże .Jutro zrobię kilka zdjęć i je tu umieszczę , odbiorniczek już przeszedł pierwszą fazę odkurzania .Pozdrawiam .
-
- 125...249 postów
Re: Bethoven2 uszkodzone trafo zasilacza
Panowie - czy nikt tu na tym forum nie zajmuje się przezwajaniem trafa ???Niestety nie mam dostępu do przewijarki ,choć jest to prosta czynność zajmuje dużo czasu- a tego akurat mam zawsze mało.Oczywiście chodzi tu o pomoc płatną .
-
- 1875...2499 postów
Gdyby temat byl zatytułowany trochę jaśniej to może szybciej by ktoś pomógł.
Napisz na kacper@selenoid.pl
Napisz na kacper@selenoid.pl
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 125...249 postów
Dziękuję kolegom : KaKa i Zagore.Być może mało czytelny tytuł tego postu sprawił ,że zainteresowanie tematem było małe - ale jest .Dziękuję za pomoc ,pewnie na tym nie zakończę tego postu bo radyjko jest nieco zdezelowane -pozdrawiam .
-
- 125...249 postów
Oto zdjęcia mego Bethovena
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Jeśli jesteś zainteresowany fachowcem z Gdańska, to proszę o odzew na PW.
stas2
-
- 125...249 postów
Lampę AZ12 już mam ,kupiłem nie używaną NOS na allegro. Trafko będę miał za tydzień -wtedy będę starał się opisać dalsze przygody z Moim Bethovenem.Po bliższych oględzinach stwierdziłem że:Chassis mego Bethovena skorodowany jest tylko na wierzchniej stronie ,pod spodem jest w bardzo przyzwoitym stanie .Mam nadzieję ,że przełącznik zakresów nie uległ erozji ,zespół głośników wygląda na sprawny -więc jest wielkie prawdopodobieństwo ,że odbiornik ten zagra.
-
- 625...1249 postów
Wg mnie i tak powinieneś go rozebrać i zabezpieczyć górę chassis powłoką lakieru. One są bardzo proste do rozbierania, nitowane są jedynie zaczepy na gumki do lamp, podstawki i reszta są przykręcane. To radio zasługuje na porządną odnowę, nie zaś po łebkach.
download/file.php?id=39691&mode=view
download/file.php?id=39691&mode=view
-
- 2500...3124 posty
Wg mnie w pierwszej kolejności znajdź przyczynę spalenia się transformatora!pablo19666 pisze:Lampę AZ12 już mam ,kupiłem nie używaną NOS na allegro. Trafko będę miał za tydzień -wtedy będę starał się opisać dalsze przygody z Moim Bethovenem.Po bliższych oględzinach stwierdziłem że:Chassis mego Bethovena skorodowany jest tylko na wierzchniej stronie ,pod spodem jest w bardzo przyzwoitym stanie .Mam nadzieję ,że przełącznik zakresów nie uległ erozji ,zespół głośników wygląda na sprawny -więc jest wielkie prawdopodobieństwo ,że odbiornik ten zagra.
Najprawdopodobniej któryś z kondensatorów ma upłynność. A które uzwojenie jest spalone? pierwotne czy wtórne?
Skrzynka jak widzę w dobrym stanie - wystarczy renowacja "zachowawcza" czyli na zmatowiony lakier nakładasz politurę.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Pocieszyłeś mnie Janusz z tą skrzynką .przez weekend zrobię porządek z nadrdzewiałym chassis i posprawdzam kondensatory -będę się starał na bieżąco redagować postępy.Dziękuję kolegom za zainteresowanie tematem.
-
- 1875...2499 postów
Piekne radio.Warto sie potrudzić.
T
T
-
- 125...249 postów
teraz tak wygląda chassis mego Bethovena.Pomalowałem je po zewnętrznej stronie farbą :cynk w spreju .Oczywiście nie jestem zadowolony z mego dzieła - wyszedł niezły odpust -pewnie to poprawię .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
A oczyściłeś dokładnie rdzę przed pomalowaniem? No i to chassis nie było cynkowane, tylko lakierowane taką szarą farbą, poszukaj w sklepach z lakierami samochodowymi.
-
- 3125...6249 postów
Kupiłem dwa lata temu do samochodu a pomalowałem "karoserię" Beethovena. Efekt jak oryginał. Jest to podkład antykorozyjny "UREKOR S" firmy Śnieżka. Opakowanie 200ml. dobrze się rozprowadza mini wałeczkiem z gąbki.
-
- 125...249 postów
Praca i zajęcia domowe nie pozwalają mi aby przeznaczyć dużą ilość czasu potrzebną do należytej rekonstrukcji tego radia ,lecę po łepkach - zdrowe to nie jest.Może w sobotę jak nie wyjadę w podróż służbową pomaluję to chassis inną farbą w kolorze oryginału.