Witam od pewnego czasu walczę z wykonaniem urządzenia do metalizacji nieprzewodników za pomocą wyładowania jarzeniowego. Problem następujący – jak muszę spełnić minimalne warunki aby takie wyładowanie otrzymać ?
Za pomocą dwóch połączonych szeregowo kompresorów od lodówki udało mi się otrzymać próżnie około 17 tor w szklanym pojemniku. ( Jak ktoś jest w stanie doradzić czy dodanie kolejnej pompy w szeregu zwiększy uzyskiwaną próżnię to również będę wdzięczny)
I teraz czy taka próżnia nadaję się już do wytworzenia wyładowania jarzeniowego ? Jeżeli tak to jaki prąd będzie wymagany aby wytworzyć tutaj ww wyładowanie. Do testów na razie używam generatora HV wykonanego na bazie trafa od TV – jednak prąd generowany przez ten zasilacz jest maleńki więc na ten moment mam dość dużą lampe plasmową z zerem cech użytecznych ( wyładowania około 15-20cm).
Pytanie jest „lampowe” raczej – dlatego postanowiłem je zadać tutaj na forum gdzie znajdzie się ktoś życzliwy z odrobiną wiedzy
Próżnia 16 tor, to praktycznie powietrze pod obniżonym ciśnieniem. Wyładowanie powstaje na skutek jonizacji azotu. Wyładowanie to pobiera bardzo mały prąd- zasilacz od TV spokojnie wystarczy. Problemem może być małe napięcie wyjściowe z trafopowielacza.
Proponuje zaznajomić się z krzywymi Paschena.
Czy masz możliwość napuszczenia do bańki jakiegoś gazu szlachetnego (Hel, Argon)?
Z tego co wycztałem - prąd powinen wynosic między 0,1 a 1mA na cm2 anody.... tak wiec prad dosc spory na moje - zwlaszcza przy takim napieciu... Co do gazu - niestety nie mam takiej mozliwosci - w zamysle moje DIY ma byc ekonomiczne dlatego nie myslalem nawet o zakupie np profesjonalnej pompy - robie ja sam.
Ciśnienie zbyt wysokie, aby efektywnie zachodziło rozpylanie metalu. Musi być ułamek Tr. Wyładowanie jarzeniowe zajdzie w kilkunastu Tr, ale cóż z tego, kiedy energia jonów bombardujących zbyt mała, zaś średnia droga swobodna bardzo krótka?
Atmosfera powietrza nie nadaje się do prowadzenia takich procesów, konieczne jest stosowanie gazu roboczego.
Witam serdecznie po dłuuugiej przerwie - brak czasu i codzienność jak zwykle spowalnia czas ...
Do rzeczy :
Udało mi się uzyskać pewne dobre rezultaty w szklanym zbiorniku pojemności około 20-25L udaje mi się uzyskać próżnie 0,3 Torra
Przy takim ciśnieniu wyładowanie uzyskuje przy około 1200V DC na odległości elektrod 25cm
Układ zbudowany na bazie trafa od mikrofali i pełnego mostka graetza + 2 kondensatorki z mikrofali regulacja napięcia za pomocą autotrafa po stronie pierwotnej(chyba nie ma bezpieczniejszego rozwiązania)
Przy pełnym napięciu 5kV prąd przepływający między elektrodami 0,8A !!! dla 1200V 0,2A i 0,3T
Czas pompowania 5 minut. Do poprawy mam szczelność na mierniku w bardzo małym układzie udało mi się uzyskać 0,022 Torra tak więc mam jeszcze nad czym popracować.