Wyładowanie jarzeniowe parametry

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

awatar100
3 posty
3 posty

Wyładowanie jarzeniowe parametry

Post autor: awatar100 »

Witam od pewnego czasu walczę z wykonaniem urządzenia do metalizacji nieprzewodników za pomocą wyładowania jarzeniowego.
Problem następujący – jak muszę spełnić minimalne warunki aby takie wyładowanie otrzymać ?
Za pomocą dwóch połączonych szeregowo kompresorów od lodówki udało mi się otrzymać próżnie około 17 tor w szklanym pojemniku. ( Jak ktoś jest w stanie doradzić czy dodanie kolejnej pompy w szeregu zwiększy uzyskiwaną próżnię to również będę wdzięczny)
I teraz czy taka próżnia nadaję się już do wytworzenia wyładowania jarzeniowego ? Jeżeli tak to jaki prąd będzie wymagany aby wytworzyć tutaj ww wyładowanie. Do testów na razie używam generatora HV wykonanego na bazie trafa od TV – jednak prąd generowany przez ten zasilacz jest maleńki więc na ten moment mam dość dużą lampe plasmową z zerem cech użytecznych ( wyładowania około 15-20cm).
Pytanie jest „lampowe” raczej – dlatego postanowiłem je zadać tutaj na forum gdzie znajdzie się ktoś życzliwy z odrobiną wiedzy :)
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Wyładowanie jarzeniowe parametry

Post autor: g.marciniak »

Wyładowanie jarzeniowe to wyładowanie w gazie, więc jak chcesz je otrzymać nie mając gazu tylko próżnię?
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Próżnia 16 tor, to praktycznie powietrze pod obniżonym ciśnieniem. Wyładowanie powstaje na skutek jonizacji azotu. Wyładowanie to pobiera bardzo mały prąd- zasilacz od TV spokojnie wystarczy. Problemem może być małe napięcie wyjściowe z trafopowielacza.

Proponuje zaznajomić się z krzywymi Paschena.

Czy masz możliwość napuszczenia do bańki jakiegoś gazu szlachetnego (Hel, Argon)?
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
awatar100
3 posty
3 posty

Z tego co wycztałem - prąd powinen wynosic między 0,1 a 1mA na cm2 anody.... tak wiec prad dosc spory na moje - zwlaszcza przy takim napieciu... Co do gazu - niestety nie mam takiej mozliwosci - w zamysle moje DIY ma byc ekonomiczne :) dlatego nie myslalem nawet o zakupie np profesjonalnej pompy - robie ja sam.
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Ciśnienie zbyt wysokie, aby efektywnie zachodziło rozpylanie metalu. Musi być ułamek Tr. Wyładowanie jarzeniowe zajdzie w kilkunastu Tr, ale cóż z tego, kiedy energia jonów bombardujących zbyt mała, zaś średnia droga swobodna bardzo krótka?
Atmosfera powietrza nie nadaje się do prowadzenia takich procesów, konieczne jest stosowanie gazu roboczego.
awatar100
3 posty
3 posty

Witam serdecznie po dłuuugiej przerwie - brak czasu i codzienność jak zwykle spowalnia czas ...
Do rzeczy :
Udało mi się uzyskać pewne dobre rezultaty w szklanym zbiorniku pojemności około 20-25L udaje mi się uzyskać próżnie 0,3 Torra
Przy takim ciśnieniu wyładowanie uzyskuje przy około 1200V DC na odległości elektrod 25cm
Układ zbudowany na bazie trafa od mikrofali i pełnego mostka graetza + 2 kondensatorki z mikrofali regulacja napięcia za pomocą autotrafa po stronie pierwotnej(chyba nie ma bezpieczniejszego rozwiązania)
Przy pełnym napięciu 5kV prąd przepływający między elektrodami 0,8A !!! dla 1200V 0,2A i 0,3T
Czas pompowania 5 minut. Do poprawy mam szczelność na mierniku w bardzo małym układzie udało mi się uzyskać 0,022 Torra tak więc mam jeszcze nad czym popracować.