Końcówka mocy na IRFP240 i IRFP9240
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Końcówka mocy na IRFP240 i IRFP9240
Kiedy jest anodowe, to żółte, miętkie 

-
- moderator
Włala:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
To kiedy Piotrze można spodziewać się u Ciebie kolejnej konstrukcji?:)
-
- moderator
Właśnie się robi. Gdyby nie pewne opóźnienia, już byłoby gotowe, a tak pewnie jeszcze ze dwa tygodnie.
Oczywiście tradycyjnie równolegle dostępna będzie wersja do samodzielnego montażu auDIYo
Oczywiście tradycyjnie równolegle dostępna będzie wersja do samodzielnego montażu auDIYo

-
- moderator
Moi drodzy, takie małe info natury bardziej kurtuazyjnej nawet niż prawnej:
Udostępniam wam schemat wraz z dość obszerną dokumentacją na zasadzie Some rights reserved.
Mówiąc wprost, miło by mi było, gdyby osoby korzystające z tych źródeł przy okazji udostępniania światu wyników swojej pracy poświęciły pochodzeniu oryginału chociaż parę słów albo link drobnym druczkiem.

Udostępniam wam schemat wraz z dość obszerną dokumentacją na zasadzie Some rights reserved.
Mówiąc wprost, miło by mi było, gdyby osoby korzystające z tych źródeł przy okazji udostępniania światu wyników swojej pracy poświęciły pochodzeniu oryginału chociaż parę słów albo link drobnym druczkiem.

-
- 625...1249 postów
A ja ciekaw jestem Waszych rozwiązań przestrzennych tego dzieła, czyli tzw. obudowy...
, w szczególności czy lampy będą jakoś wyróżnione.
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 50...74 posty
Obudowa na razie w fazie bardzo wczesnej koncepcji... (czyt. bardzo surowe pomysły - żaden nie jeszcze zaakceptowany)
Raczej chciałbym pokazać te dwie banieczki ale ciągle nie wiem jak to zrobić "z gustem" no bo są tylko dwie i to malutkie... więc nie mogą sterczeć "na dachu" samotnie - a obudowa będzie przynajmniej "średniej wielkości" z uwagi na wymagane wielkości radiatorów
bardzo łatwo zrobić w tej sytuacji karykaturę
po prostu jeszcze NIE WIEM
a tak BTW - czy takie triody muszą pracować w pozycji pionowej? Czy wchodzi w grę położenie ich lub umieszczenie pod kątem - jaki to może mieć wpływ na trwałość? (no bo że mi się spłaszczy i spolaryzuje scena to wiem ale to akceptuję
)
Raczej chciałbym pokazać te dwie banieczki ale ciągle nie wiem jak to zrobić "z gustem" no bo są tylko dwie i to malutkie... więc nie mogą sterczeć "na dachu" samotnie - a obudowa będzie przynajmniej "średniej wielkości" z uwagi na wymagane wielkości radiatorów
bardzo łatwo zrobić w tej sytuacji karykaturę
po prostu jeszcze NIE WIEM

a tak BTW - czy takie triody muszą pracować w pozycji pionowej? Czy wchodzi w grę położenie ich lub umieszczenie pod kątem - jaki to może mieć wpływ na trwałość? (no bo że mi się spłaszczy i spolaryzuje scena to wiem ale to akceptuję

-
- moderator
Ależ nie. W seryjnym wzmacniaczu radiatory stanowią boki, a płytki są przykręcone równolegle do nich w pozycji pionowej, wobec czego lampy pracują poziomo.BKRO pisze:czy takie triody muszą pracować w pozycji pionowej?
-
- 50...74 posty
W końcu mam chwilę - to pochwalę Piotra 
Zestaw dotarł do mnie 2 tyg. temu (termin to moja sprawka)
Zapakowany wzorowo, skompletowany chyba też (nie sprawdzałem detalicznie), urzekła mnie dbałość o szczegóły - każdy fragment taśmy z elementami jest ręcznie opisany (co do wartości i oznaczenia na schemacie) - niestety aparat jakim dysponowałem nie pozwolił tego pokazać. Ala naprawdę jestem pod wrażeniem.
Zestaw jak na razie leży jeszcze w kartoniku - ciągle głowię się co z obudową, a do czasu aż tego nie ustalę to nie chcę nic umieszczać na płytkach bo może później wymagać przeróbek.

Zestaw dotarł do mnie 2 tyg. temu (termin to moja sprawka)
Zapakowany wzorowo, skompletowany chyba też (nie sprawdzałem detalicznie), urzekła mnie dbałość o szczegóły - każdy fragment taśmy z elementami jest ręcznie opisany (co do wartości i oznaczenia na schemacie) - niestety aparat jakim dysponowałem nie pozwolił tego pokazać. Ala naprawdę jestem pod wrażeniem.
Zestaw jak na razie leży jeszcze w kartoniku - ciągle głowię się co z obudową, a do czasu aż tego nie ustalę to nie chcę nic umieszczać na płytkach bo może później wymagać przeróbek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- 50...74 posty

-
- moderator
Poczekaj, aż zrobię zdjęcie normalnym aparatem, a nie telefonem 
Góra obudowy jest przezroczysta lub "dymiona" do wyboru. W obu wersjach widać lampy

Góra obudowy jest przezroczysta lub "dymiona" do wyboru. W obu wersjach widać lampy

-
- 5...9 postów
Witam.
Kończę budowę wzmacniacza, który jest nieco zmodyfikowana wersją Haiku.
Główne modyfikacje polegają na zasilaniu napięciem symetrycznym +/-50V (bez dużych kondensatorów na wyjściu).
W przedwzmacniaczu pracują w każdym kanale połówki lampy 6N2P- EW (V1) i 6N6P (V2) zasilane napięciem 300V. Napięcie anodowe uzyskałem z trafa toroidalnego (wtórne ok. 120V bez obciążenia) z klasycznym podwajaczem napięcia.
Zasilanie stopni końcowych zrealizowałem z trafa po wzmacniaczu YAMAHA 560 (na wyjściu 36V-0-36V +17V).
Całość zresztą upakowałem do obudowy po tym wzmacniaczu.
Ku mojemu zaskoczeniu układ zadziałał od razu. Już po ok. godz. grania dźwięk się ustabilizował i zaskakuje niesamowitą dynamiką i czystością.
Jest jeszcze kilka problemików:
Pierwszy to potencjometr siły głosu; w opisie jest 50k. Ja do testów dałem używanego starego alpsa 200k i wydaje się to za mało. Nie udaje się wyciszyć wzmacniacza. Nawet na minimum gra bardzo głośno. Być może trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystora R2 do masy; jest 150k ? Popróbuję.
Drugi problem to układ zabezpieczeń "by Irek". Wstawiłem przekaźnik na 48V. Klucz sterujący przekaźnikiem na tr. BC546 zasilany jest osobnym napięciem 48V, pozostały układ - 24V. Układ działa, bo przy uruchamianiu poszczególnych kanałów, ustawiania prądów spoczynkowych we wzmacniaczu, przekaźnik załączał prawidłowo głośniki. Natomiast nie załącza głośników, gdy włączane są obydwa kanały równocześnie. Być może za słaby jest tranzystor klucza załączającego?
Za ewentualne podpowiedzi byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam miłośników układów hybrydowych.
Kończę budowę wzmacniacza, który jest nieco zmodyfikowana wersją Haiku.
Główne modyfikacje polegają na zasilaniu napięciem symetrycznym +/-50V (bez dużych kondensatorów na wyjściu).
W przedwzmacniaczu pracują w każdym kanale połówki lampy 6N2P- EW (V1) i 6N6P (V2) zasilane napięciem 300V. Napięcie anodowe uzyskałem z trafa toroidalnego (wtórne ok. 120V bez obciążenia) z klasycznym podwajaczem napięcia.
Zasilanie stopni końcowych zrealizowałem z trafa po wzmacniaczu YAMAHA 560 (na wyjściu 36V-0-36V +17V).
Całość zresztą upakowałem do obudowy po tym wzmacniaczu.
Ku mojemu zaskoczeniu układ zadziałał od razu. Już po ok. godz. grania dźwięk się ustabilizował i zaskakuje niesamowitą dynamiką i czystością.
Jest jeszcze kilka problemików:
Pierwszy to potencjometr siły głosu; w opisie jest 50k. Ja do testów dałem używanego starego alpsa 200k i wydaje się to za mało. Nie udaje się wyciszyć wzmacniacza. Nawet na minimum gra bardzo głośno. Być może trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystora R2 do masy; jest 150k ? Popróbuję.
Drugi problem to układ zabezpieczeń "by Irek". Wstawiłem przekaźnik na 48V. Klucz sterujący przekaźnikiem na tr. BC546 zasilany jest osobnym napięciem 48V, pozostały układ - 24V. Układ działa, bo przy uruchamianiu poszczególnych kanałów, ustawiania prądów spoczynkowych we wzmacniaczu, przekaźnik załączał prawidłowo głośniki. Natomiast nie załącza głośników, gdy włączane są obydwa kanały równocześnie. Być może za słaby jest tranzystor klucza załączającego?
Za ewentualne podpowiedzi byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam miłośników układów hybrydowych.
-
- 1250...1874 posty
Przyślij do mnie zrobię Tobie te fotki aparatem.Piotr pisze:Poczekaj, aż zrobię zdjęcie normalnym aparatem, a nie telefonem
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- moderator
Bo potencjometr wpina się jako dzielnik napięcia, a nie szeregowy rezystor.D.O.M. pisze:Pierwszy to potencjometr siły głosu; w opisie jest 50k. Ja do testów dałem używanego starego alpsa 200k i wydaje się to za mało. Nie udaje się wyciszyć wzmacniacza. Nawet na minimum gra bardzo głośno. Być może trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystora R2 do masy; jest 150k ?
Swoją drogą przy napięciu zasilania +/-50V, czyli de facto zasilaniu 100V nie wysterujesz tego wzmacniacza takim stopniej sterującym.
A kiedy podkręcisz również stopień sterujący, to z kolei rozwalisz tranzystory mocy.
Ten układ można skalować, ale w granicach rozsądku, a nie czterokrotnie

http://www.haiku-audio.pl/brightmk2/brightmk2-integra ?djivo pisze:Przyślij do mnie zrobię Tobie te fotki aparatem.