Generator 230V

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Generator 230V

Post autor: edi_pg »

Witam!

Czy widział ktoś kiedys generator idealnej sinusoidy 230V/50Hz? Zastanawiałem sie czy da sie cos takiego zrobic(i jak?) Np. o wydajności 600W.

Jeśli cos o tym wiecie to prosze o odpowiedz.(najlepiej schemat :) )

pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Generator 230V

Post autor: tszczesn »

edi_pg pisze: Czy widział ktoś kiedys generator idealnej sinusoidy 230V/50Hz? Zastanawiałem sie czy da sie cos takiego zrobic(i jak?) Np. o wydajności 600W.
Falownik (cena i możliwości zależą od stopnia tej idealności). Ale nie jest to bynajmniej proste do zrobienia samodzielnego, zwłaszcza na tej mocy.
Alek

Post autor: Alek »

Najlepiej niech zrobi na tyratronach :lol:
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Ale pytałem poważnie. Dobrze wiem ze nie jest to łatwe, ale chodzi o sprzęt do zasilania układów wrażliwych na zakłucenia sieci.(bynajmniej nie dla mnie) Napewno nie jest to nic łatwego, ale chyba sie da :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Jakiś czas temu na Allegro był generator m.cz. (20Hz-20kHz) i napięciu regulowanym od mV do kilkuset V oraz mocy 100W. Niestety przelicytowali mnie :(
Począwszy od mocy, którą podałeś, aż do setek kilowatów produkowane są falowniki dostarczające napięć sinusoidalnych (no prawie) i częstotliwości od zera do 400Hz. Widziałem również UPS-y dające napięcie sinusoidalne 50Hz o mocy wyjściowej od 500W do 5kW.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Romku, a nie wiesz ile takie urządzonka mogą kosztować ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Nie tak dawno temu widziałem na giełdzie w Sosnowcu-Milowicach UPS-y o mocy bodajże 2,2kW w niemal doskonałym stanie za 300zł. Z tego co dowiedziałem się od kolegi, który je nabył, to są one wykonane profesjonalnie i zapewniają na wyjściu przebieg sinusoidalny. Pamiętam, że gość miał ich sporą ilość i handlował nimi (może jeszcze handluje) długi czas. Postaram się czegoś dowiedzieć w sobotę.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Dodam jeszcze, że zasilacze awaryjne, które opisałem były dość duże (tak mniej więcej każdy wymiar typowego UPS-a razy dwa). Według relacji mojego kolegi zasilacz ten na oryginalnych akumulatorach zapewniał dwie godziny nieprzerwanej pracy komputera z monitorem.

Pozdrawiam
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

No tak, ale przy podłączonym UPSie do sieci na wyjściu jest sygnał z gniazdka, zgadza sie?

pozdrawiam
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

A można spytać co chcesz tym generatorem zasilać(może silnik indukcyjny)?
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Nie chciałbym tutaj podawać niesprawdzonych informacji, ale coś mi się wydaje (jeśli oczywiście pamięć mnie nie zawodzi), że nawet gdy napięcie sieciowe dostarczane jest do urządzenia, to również wówczas pełni ono funkcję regulatora i stabilizatora napięcia wyjściowego. Muszę jeszcze o to dopytać kolegę.
_idu

Post autor: _idu »

edi_pg
To zależy jaki to jest UPS.
Tak zwane offline w przypadku prawidłowego zasilania po stronie sie energetycznej mają odłączoną przetwornicę (falownik) a na wyjściu jest podpięta bezpośrednio sieć energetyczna. UPS'y on-line mają non-stop pracującą przetwornicę (falownik) tak że wyjście jest odseparowane od sieci energetycznej.
Niektóre systemy komputerowe wymagają brak jakiejkolwiek przerwy związanej z przełączenieim źródła napięcia (np. radundante zasilacze mogą sie odłączyć i wtedy powstaje ryzyko pojedyńczego źródła awarii).

Był też fajne przetwornice mechaniczne. Znam jedną z trmaju GT6 z lat 50-tych. W tramwju jest dostepne 220V 50Hz a tramaj jest zasilany z trakcji 600V plus akumulatory 28V.

W Łodzi jest firma o nazwie Enika. Ona produkuje przetwornice ktore nazywają branżowo przetwornicami statycznymi. Typowo to jest 600V lub 3000V na 28 lub 48V ale produkują też falowniki do napędów w trakcji elektrycznej. dla nich zapewne jest to pestka. Inne firmy to zapewne łódzki Woltan a na pewno Elin EBG.
_idu

Post autor: _idu »

P.S.
Profesjonalne falowniki nie dają na wyjściu sinusoidy ale ciąg impulsów któych współczynnik wypłęnienia odpowiada średniej wartości natęzenia lub napięcia symulowanej sinusoidy. Dla napędu to nie stanowi kłopotu poza faktem znacznego nagrzewania się silników.
Czasem stosuje sie modulowaną amplitudę impulsów a nawet modulowaną częstotliwość impulsów.
Genralnie przy większej mocy niepłacalne było stosowanie przetwornicy generującej czystą sinusoidę (duże straty mocy).
Ale można sobie poradzić w ten sposó że stosuje sie odpowiednie filtry LC na wyjściu - albo wręc obwód rezonansowy - wtedy można uzyskać dodatkowe podwdyższenie napięcia.

Kiedyś mój ojciec zbudował przetwornicę tyrystorowaą 24V na 220V 50Hz. o mocy około 120W. Bazował na schemacie z Radioelektronika i Krótkofalowca z 1978 roku. Jedyny kłopot to dobór dławika i kondesatora filtru. A w zasadzie to była jego konstrukcja po roku od poerwszwego kontaktu z lutowicą. Więc jej układ jest prosty do odtworzenia dla prezeciętnego radioamatora. Niewygodą była odpowiednia kolejność włączania obwodów przetwornicy bo inaczej było wielkie bum. I jeszcze jedno na wejściu obwoiązkowo elektrolit o przynajmniej dwukrotnie większym napięciu pracy bo o napięciu zgodny z napięciem akumulatora w ciągu kilku sekund eksplodował.
Przretronica miałą zasilać telewizor i magntowid w autobusie. Nie powodowała żadnego zakłócenia w obrazie telewizora. To był rok 1983 dodam a TV to był Videoton. Telewizor był najlepszym wskażnikiem doboru filtru na wyjściu przetwornicy. Obecne - zapewne nie bedą dobrym wskaźnikiem wiec oscyloskop będzie wskazany.

sorry za powtórzony post.