Naprawa bakelitowej obudowy

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Naprawa bakelitowej obudowy

Post autor: romanradio »

Witam
Czy ktoś z Kolegów dorabiał brakujący szczebelek do "grilla" radyjka pod tytułem Rytmus.Wszystko da się zasmarować i zaklajstrować,ale chodzi o to jaki materiał??? Pozdrawiam.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Naprawa bakelitowej obudowy

Post autor: disaster »

Żywica modelarska podbarwiona pigmentem do betonu daje najlepsze efekty.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

disaster pisze:Żywica modelarska podbarwiona pigmentem do betonu daje najlepsze efekty.
Jeśli na czarno, to lepszy będzie toner do laserówki.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
W radiu Mikrofona 206 uzupełniłem spory ubytek "szczebelka" Poxiliną dwuskładnikową. Od spodu wzmocniłem konstrukcję blaszką.
Pewną trudność nastręczyło uzupełnienie koloru albowiem w oryginale było tworzywo w ciapki.
Pomalowałem jak obraz olejny , a po odczekaniu kilku tygodni aż wyschnie przetarłem papierem ściernym i zapolerowałem.
Tym samym sposobem-Poxiliną uzupełniłem ostatnio ubytek we wtyczce do Telefunkena Floridy.
Pozdrawiam ed_net.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam!
B.dziękuję za podpowiedzi.Ten"szczebelek" ma kolor jak Pionier- plamy czarne/brązowe.Więc trzeba będzie dobrać kolor z barwników czarnego i brązowego.Poxilina to super rzecz do drobnych ubytków,na przykład uzupełniłem nią spory ubytek wyłącznika sieci (prądu stałego!) VE301G.Niestety w zrujnowanym Rytmusie (na razie) brak całego elementu długości 290mm.Zrobię więc tak:
Znalazłem tzw.prowadnicę szyby z Fiata 126p,identyczny kształt jak" szczebelek",dociąłem ją na gotowo,będzie w odlewie epoxy wzmocnieniem (jak u Kol.Edwarda).Druga sprawa-kiedy to zrobię? :) ,przepraszam Kolegów za zaległości i pozdrawiam.
I jeszcze ciekawa sprawa.Na chassis radyjka brak potencjometra s.głosu z wył. sieci (na razie),ale jest w tym miejscu płytka ze stykiem wyłączającym (prawdop.mechanicznie powiązana z tymże potencjometrem-jak?) który jest podłączony do S1 lampy UBL21, w jakim celu to odłączać wraz z siecią?.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W podobnych przypadkach w zależności od typu radia i przy drobnych ubytkach, dokonywałem transplantacji z tylnej lub wewnętrznej części obudowy a ubytek po "dawcy" uzupełniałem Distalem zabarwionym na zbliżony kolor. Wewnątrz i tak nie widać.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

TELEWIZOREK52 pisze:W podobnych przypadkach w zależności od typu radia i przy drobnych ubytkach, dokonywałem transplantacji z tylnej lub wewnętrznej części obudowy a ubytek po "dawcy" uzupełniałem Distalem zabarwionym na zbliżony kolor. Wewnątrz i tak nie widać.
Witaj,znowu 1/2 :) ponieważ ostatnio nie lubię się zbytnio napracować, ten element wytnę ze starej zniszczonej skrzynki bakelitowej,akurat ścianka ma tę samą grubość i kolorek.Jeśli dokładnie odwzoruję odłamane końcówki,po wklejeniu zostaną tylko niewielkie ubytki do uzupełnienia.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

romanradio pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:W podobnych przypadkach w zależności od typu radia i przy drobnych ubytkach, dokonywałem transplantacji z tylnej lub wewnętrznej części obudowy a ubytek po "dawcy" uzupełniałem Distalem zabarwionym na zbliżony kolor. Wewnątrz i tak nie widać.
.Jeśli dokładnie odwzoruję odłamane końcówki,po wklejeniu zostaną tylko niewielkie ubytki do uziech to1upełnienia.
Dla uzupełnienia tematu-mając docięty element do uzupełnienia brakującego,jego końce odwzorujemy przy pomocy plasteliny,dociskamy ją w miejscu,gdzie będziemy wklejać i dopiłu,dopiłowu,a niech to! :) -docinamy iglakami w/g odbitki na plastelinie.Jeśli to zrobimy dokładnie,pozostanie do uzupełnienia b. mały ubytek.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

romanradio pisze:dociskamy ją w miejscu,gdzie będziemy wklejać i dopiłu,dopiłowu,a niech to!
To tak jak stół z powy, powył, poływan - po prostu, stół bez nóg!