Wzmacniacz na EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz na EL34
Witam
Chcę zbudować wzmacniacz lampowy. Schemat zamieszczam w załączniku.
Mam prośbę: czy może ktoś fachowym okiem ocenić schemat? Znalazłem go w iternecie i wydaje mi się
najbardziej przejrzysty.
Pozdrawiam
Piotr
--------------------------------------------------------------------------------
Chcę zbudować wzmacniacz lampowy. Schemat zamieszczam w załączniku.
Mam prośbę: czy może ktoś fachowym okiem ocenić schemat? Znalazłem go w iternecie i wydaje mi się
najbardziej przejrzysty.
Pozdrawiam
Piotr
--------------------------------------------------------------------------------
- Załączniki
-
- schemat2.gif (20.15 KiB) Przejrzano 1326 razy
Piotr
-
- 500...624 posty
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Masz rację.Piroman1024 pisze:Witam.
Bez podanych wartosci schemat jest bezwartościowy - nikt nie wyróży czy jest dobry.
Wypowiedziałem się dlatego, że Dumek załaczył schemat z mojego opisu budowy tego wzmacniacza - więc nie uwzględniłem, że dla kogoś innego nie zawiera on istotnych informacji.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Wszystko cacy, ale bez danych transformatora to może być mały problem dla początkującego - wszystko można sobie policzyć (elementy, etc.) - ale trafo wyjściowe to już wyższa szkoła jazdy zważywszy na fakt, że należy uwzględnić w obliczeniach rdzeń. Mam w RiK schemat wzmacniacza bodajże na EL84 (przeciwsobny) - wszystkie dane są i jest treściwy opis ze zdjęciami - idealny dla początkującego - jakby co mogę zeskanować pod koniec tygodnia i podesłać.
Pozdroofki
Pozdroofki
IdeL
-
- 500...624 posty
Witam.
Piroman1024. Owszem, masz racje nie każdy musi znać go na pamięć, ale to też nie zwalnia nikogo od wnikliwego wertowania opisu, czegoś, co się chce zrobić, skonstruować. Od tego kto ile wyłapie szczegółów zależeć może wiele rzeczy jak rozmieszczenie np. traf na chassis, ustawienie lamp, etc.
P.S. "Diabeł" tkwi w szczegółach

P.S. "Diabeł" tkwi w szczegółach

-
- 500...624 posty
A jeżeli ten schemat pierwszy raz widze na oczy i do tego bez wartości elementów - to co mam przeszukiwać cały internet(szansa znależienia tego właśnie schematu jest bardzo marana)?
Jak ktos zadaje pytanie jak w wątku to chyba by wypadało podać jakieś informacje dodatkowe(np.link do schematu).
W każdej chwili ktos może zapodać pytanie o schemat o którym inni nie mają pojęcia tylko ja(bo akurat tam kiedyś trafiłem przypadkiem).
Jak ktos zadaje pytanie jak w wątku to chyba by wypadało podać jakieś informacje dodatkowe(np.link do schematu).
W każdej chwili ktos może zapodać pytanie o schemat o którym inni nie mają pojęcia tylko ja(bo akurat tam kiedyś trafiłem przypadkiem).
"Mathematics is the language of nature"
Witam
Sschemat jest ze strony fonaru. Chciałem sie dowiedzieć, czy jest pewny i jakie ma mniej więcej parametry.
Wykaz elementów posiadam. Transformatory głośnikowe chciałem kupić gotowe, przystosowane do el34 a zasilający nawinąć.
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
interp!plitery!
Sschemat jest ze strony fonaru. Chciałem sie dowiedzieć, czy jest pewny i jakie ma mniej więcej parametry.
Wykaz elementów posiadam. Transformatory głośnikowe chciałem kupić gotowe, przystosowane do el34 a zasilający nawinąć.
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
interp!plitery!
Ostatnio zmieniony wt, 2 marca 2010, 22:05 przez Dumek, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr
-
- 500...624 posty
Witam.
Owszem przy odpowiednim dobraniu elementów mógłby to być Wiliamson(Wtedy można by szukać na googlach - choc bardzo wątpię abym trafił na ten akurat schemat)...
Mógłby to też być jakiś totalnie źle zaprojektowany układ wcale nie przypominjacy konstrukcji Williamsona.
Wróżką nie jestem i bez podania wartosci elementów ten schemat jest bezwartościowy - tak jak każdy inny podany w ten sposób.
Jeżeli ktos podaje schemat z fonaru to chyba może przeczytać również opis(nie prościej podac linka
).
Pozdrawiam.
Owszem przy odpowiednim dobraniu elementów mógłby to być Wiliamson(Wtedy można by szukać na googlach - choc bardzo wątpię abym trafił na ten akurat schemat)...
Mógłby to też być jakiś totalnie źle zaprojektowany układ wcale nie przypominjacy konstrukcji Williamsona.
Wróżką nie jestem i bez podania wartosci elementów ten schemat jest bezwartościowy - tak jak każdy inny podany w ten sposób.
Jeżeli ktos podaje schemat z fonaru to chyba może przeczytać również opis(nie prościej podac linka

Pozdrawiam.
To jest Williamson niezależnie od wartości elementów (oczywiście tak długo, jak pozostaje wzmacniaczem, a nie zamienia się np. w generator). To nie wartości, a topologia układu decyduje tu o jego nazwie.Piroman1024 pisze:Witam.
Podawanie wartości elementów i tak się na nic nie zda, jeśli nie zna się kluczowych elementów, tzn. typów lamp, parametrów transformatora, zakładanej czułości wzmacniacza i co za tym idzie parametrów pętli sprzężenia zwrotnego.
Wszystko to można sobie policzyć i nie trzeba mieć od razu podane gotowe na tacy.
Pozdrawiam,
Marcin
-
- 500...624 posty
Sorki zwracam honor - nie zauważyłem że na schemacie pisze z kąd jest.
mslawicz
Zastanów się czy przy dowolnych wartościach rezystorów byłby to dalej Williamson...

Zastanów się czy przy dowolnych wartościach rezystorów byłby to dalej Williamson...
Ostatnio zmieniony śr, 7 września 2005, 12:29 przez Piroman1024, łącznie zmieniany 1 raz.