Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Re: Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Post autor: Jap »

Dziękuję bardzo! POMOGŁO!

Bez C2 było tylko kapkę lepiej, bez C2 i R2 działa jak na razie bez problemu. Tak z ciekawości - co nie tak jest z tym trywialnie prostym układem?

Ruszam z soft startem, porządkuję okablowanie i uważam część elektroniczną za zakończoną.

p.s. Mam potencjometr logarytmiczny ALPSA hifi. Zauważyłem jego bardzo dziwaczną charakterystykę. Otóż obrót o jakieś 45st od 0 daje wyczuwalne zwiększenie głośności, następnie przez ok 100st praktycznie nie odczuwam znaczącej różnicy i przy końcowych obrotach głośność wzrasta znacznie. WHY?
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

no i czar dzisiaj prysnął :twisted:

Zamontowałem soft start (jak to bywa z kitami AVT nie zadziałał od razu - dali mi zły kondensator, a ja go wlutowałem bez sprawdzania wartości :oops: )

No ale do rzeczy. Otóż podczas układania okablowania za bardzo naciągnąłem przewód i po załączeniu wzmacniacza 1 kanał nie działał. Brakowało napięcia 285V po stabilizatorze. Gdy dokonywałem pomiarów pin z naderwaną ścieżką dotknął do masy i miałem piękny strzał.

Szybko naprawiłem ścieżkę i radośnie załączyłem sprzęt. I tu NIESPODZIANKA. Wyparowały mi 2 rezystory R8 i R11

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... NT-Neu.gif

Zwarcie nastąpiło po stabilizatorze 285V na IRF820 podłączonym do +Ub Vorstrefe/Trieber.

Odłączyłem wszystkie wyjścia wysokiego napięcia (AUs, i +Ub Vorstrefe/Trieber.), wymieniłem R8 i R11. Załączyłem zasilacz. Niby wszystko ok, ale napięcie na wyjściu spadło mi do 390V gdzie przedtem było ok 410. Podłączyłem stabilizator 285V. Niestety dawał już 310V i o dziwo takie same niskie napięcie mam w punkcie +Ub Vorstrefe/Trieber gdzie powinno być ok 430V.

Odłączyłem zatem część zasilaną z +Ub Vorstrefe/Trieber i podłączyłem trafa pod AUs. I znów R8 i R11 wyparował.

Co się mogło wydarzyć przy zwarciu w +Ub Vorstrefe/Trieber? Dla czego wyparowują R8 i R11 (czyżby wskazywało to na zwarcie C13 - ale dla czego bez obciążenia było ok) ? Czyżby oba tranzystory padły (IRFP450 i IRF820)?
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Po weekendzie wzmacniacz wrócił do żywych :P

Padły oba stabilizatory. W sumie malutkie zwarcie pochłonęło 25PLN na części oraz godziny analiz, wykręcania, lutowania.

Wczoraj przeprowadziłem test z wysokiej jakości przetwornikiem cyfrowo analogowym - Lampucera. I jak na razie mam mieszane uczucia. Porównuję go z DACem w odtwarzaczu DVD Yamaha S559MKII. Na pewno Yamaha daje potężniejszy bas. Ekstremalnie głęboki. Lampucera aż tak niskich tonów nie podbija (oczywiście są one wciąż obecne) ale np. na moje gumowe ucho na jednej z pieśni wydawało mi się, że jestem w stanie powiedzieć ile wokalistka miała wzrostu. Bardzo pięknie na tej lampucerce można było wyczuć obecność wokalisty w pokoju. Yamaha jakby rozpraszała ten efekt... Wydaje mi się także, że jest lepsza szczegółowość detali. Ale jeszcze muszę troszkę posłuchać, bo nie wiem, czy na razie nie działa samosugestia. Podsumowując - 250PLN za lampucerkę nie wprowadziło takiego skoku jakościowego pomiędzy DACem Yamahy a lampucerką, jaki miał miejsce po podmianie amplitunera Yamahy na opisywany w tym wątku wzmacniacz.

p.s. Tak się zastanawiam... dlaczego tak poważne koncerny jak Yamaha produkują zestawy 5.1 (czyli z subwooferem) skoro dobre głośniki podłogowe (u mnie Jamo S606) potrafią przenieść niesamowicie niskie f ? Tylko, że te amplitunery jakby je obcinały. Nawet z subwooferem KODA SW1000 nie jestem w stanie wycisnąć tak nisko schodzącego basu (pompuję w 2 głośniki 8 cali w Jamo i 10cali w Kodzie) jak mój lampowiec o mocy raptem 32W na kanał dmuchający tylko w 2 kolumny?

dziwne...

p.s. 2 KIT AVT - sterowanie pilotem doprowadził już mnie do totalnego szału. Pomimo wylutowania wszystkich elementów podpiętych do resetu uC wciąż się resetuje... Rezygnuję definitywnie z funkcji załącz/wyłącz z pilota i montuję pstryka na panelu czołowym. Pociągnie to niestety za sobą modyfikację tylnej ścianki (w sumie wypadają 3 przełączniki i LED)
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Po dłuższej przerwie chyba udało mi się doprowadzić do żywych kit AVT 594.... przypadkowo natknąłem się na forum dyskusyjne z tematem bardzo podobnym do mojego problemu - reset uC. Okazuje się, że schemat AVT 594 jest nieprawidłowy.... Tak prosty układ może być niekompletny o bardzo ważną rzecz.... kondensator 100nF podpięty pomiędzy Vcc i masę ATMELA. Testuję wzmacniacz od 1h i odpukać po wlutowaniu tego kondensatorka na razie całość śmiga przepięknie.... oby tendencja się utrzymała. Kondensator ma za zadanie eliminacje impulsów powstałych przy załączaniu grubszych obciążeń.
Niedługo dorzucę nowe zdjęcia - właśnie wyciąłem laserowo górę, czas na szlify i polerkę aluminium.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jap pisze:Wczoraj przeprowadziłem test z wysokiej jakości przetwornikiem cyfrowo analogowym - Lampucera. I jak na razie mam mieszane uczucia. Porównuję go z DACem w odtwarzaczu DVD Yamaha S559MKII.
Robiłeś ślepy test? Jeżeli nie, to cały następujący opis jest w większości wyrazem twojej autosugestii...
Jap pisze:Tak się zastanawiam... dlaczego tak poważne koncerny jak Yamaha produkują zestawy 5.1 (czyli z subwooferem)
Bo ludzie kupują. Proste. Do tego łatwiej ustawić w salonie. 5.1 raczej nie służy do słuchania muzyki.
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Piotrek »

Hejka

Buduję ten sam wzmacniacz na lampach EL34. Właściwie kończę to co zacząłem dobre 6 lat temu. Część elementów mam "na stanie". Między innymi transformatory głośnikowe. Niestety minęło już wiele lat i nie pamiętam dokładnie jakie one mają parametry. Wydaje mi się, że są skrojone na Ra-a 6600ohm (wedle zaleceń ze strony). Po dokładnej analizie stronki okazuje się, że dla EL34 bardziej pasowałby transoifrmator o Ra-a około 3500ohm.

Czy tak duża różnica będzie miała znaczenie z punktu widzenia pracy wzmacniacza? Na tyle duże, że powiniem rozważyć zakup lamp 6L6?

Widziałem też, że wiele osób stasuje trafa o Ra-a ok 6000ohm dla EL34. W zasadzie spotkałem takie i takie rozwiązanie i sam już nie wiem co robić :( Proszę o pomoc.

Piotrek
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Nikt tego nie czyta? łącznie z autorem tego wzmacniacza?
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

No akurat ja rzadko czytam ten dział.
A EL34 jest chyba jedną z bardziej elastycznych lamp na świecie. Możesz między anody wpleść cokolwiek z przedziału od 2k5 do 11k i zagra, a jeżeli dobrze dobierzesz punkt pracy to nawet zagra dobrze :)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki Zibi, właśnie o to mi chodziło.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski