A po co się tak denerwujesz?
Tutaj masz schemat. To banalny odbiornik: http://fonar.com.pl/audio/schematy/trusz/rozyna.htm
Podstaw za elektrolity nowe kondensatory, sprawdż ten kond. C37 równolegle do selenu, następnie sprzęgające C27 i C28, C22, C29, C20 i C21. Nie musisz ich wylutowywać żeby je sprawdzić, podepnij równolegle do badanego nowy kond. i zobaczysz reakcję.
Rozyna N
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Rozyna N
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Wracam do tematu starego,ale nie dopatrzyłem się odpowiedzi na wywołany ongiś temat przydźwięku w "Rozynie""drewnianej",a "Rozyny" nadal krążą po "allegrze" i Kolegach myślę-też,więc sygnalizuję, co stwierdziłem w nabytej przeze mnie takowej na aukcji: w porównaniu z "truszowską" fotką ma ona nasadzony, wygląda na to,że fabrycznie,bo ten sam kolor kadmowania i wykonanie raczej nie "domowe", filtr "od przydźwięku sieciowego,złożony z dwóch dławików, nawiniętych grubym drutem w chyba jedwabiu z intencją przeciwbieżnych strumieni magnetycznych przy sprzężeniu tych cewek,coś jak w niemieckich przedwojennych odbiornikach na prąd stały (lampy "B" i ich RENSowe odpowiedniki)lub późniejszych na lampach C.
Czy ktoś z Kolegów widział taką Rozynę fabrycznie nową z takimi dławikami,leźącymi na płytce izolacyjnej na trafie sieciowym?I z bezpiecznikiem obok nich,nie jak na zdjęciu u Trusza?Jaka to odmiana?Będę się starał zrobić fotkę na ewentualne życzenie Kolegów w temacie.
Pozdrawiam Kolegów.
Wracam do tematu starego,ale nie dopatrzyłem się odpowiedzi na wywołany ongiś temat przydźwięku w "Rozynie""drewnianej",a "Rozyny" nadal krążą po "allegrze" i Kolegach myślę-też,więc sygnalizuję, co stwierdziłem w nabytej przeze mnie takowej na aukcji: w porównaniu z "truszowską" fotką ma ona nasadzony, wygląda na to,że fabrycznie,bo ten sam kolor kadmowania i wykonanie raczej nie "domowe", filtr "od przydźwięku sieciowego,złożony z dwóch dławików, nawiniętych grubym drutem w chyba jedwabiu z intencją przeciwbieżnych strumieni magnetycznych przy sprzężeniu tych cewek,coś jak w niemieckich przedwojennych odbiornikach na prąd stały (lampy "B" i ich RENSowe odpowiedniki)lub późniejszych na lampach C.
Czy ktoś z Kolegów widział taką Rozynę fabrycznie nową z takimi dławikami,leźącymi na płytce izolacyjnej na trafie sieciowym?I z bezpiecznikiem obok nich,nie jak na zdjęciu u Trusza?Jaka to odmiana?Będę się starał zrobić fotkę na ewentualne życzenie Kolegów w temacie.
Pozdrawiam Kolegów.
-
- 6250...9374 posty
Bo były diw Rozyny: Rozyna i Rozyna N. Widocznie Rozyna N miała bardziej rozwinięty układ filtrowania sieci. Podobnie w Figao, Violettcie, Twiście, Atut i Adagio czyli ogólnie w sprzętach zasilanych autotrafem. Osobiście nie spotkałem "odfiltrowanych" tych wynalazków (a mam wszystkie w/w) ale w Goplanie Lux był taki filterek na 100% (mam też to radyjko
)
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU