Mapa lampowych zasobów Wolumenu

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mapa lampowych zasobów Wolumenu

Post autor: Jado »

Ponieważ czasami mamy problemy z jednoznacznym ustaleniem miejsc na Wolumenie gdzie występują różne "zasoby lampowe" - a zwłaszcza osoby przyjezdne mogą mieć z tym problem - pomyślałem, że może stworzymy małą mapkę Wolumenu z naniesionymi punktami gdzie owe zasoby występują.
Oto mapka:
Lampowy_wolumen.jpg
Czerwone kropki oznaczają miejsca z lampowymi zasobami. Ponumerowałem je dla jednoznacznej identyfikacji.
Oto ich (subiektywny) opis:

1. Pan Sławek. Zasoby z demobilu wojskowego. Można tu znaleźć różne rarytasy - w zależności od łutu szczęścia - w zadziwiająco niskich cenach. Od lamp, poprzez transformatory, elementy radiostacji, mierniki panelowe, itd, itp...

2. Dziadek z rdzeniami. Wspomniany dziadek specjalizuje się w różnego rodzaju rdzeniach ferrytowych, ale posiada też trochę lamp, transformatorków głośnikowych i różności z demobilu.

3. Facet rozbiórkowiec. Facet posiada różne elementy z demontażu - od przełączników, mierników panelowych, aż po lampy (w niewielkich ilościach) Ogólny misz-masz.

4. Facet "w głębi". Kiedyś był na poziomie alejki ale od pewnego czasu przeniósł się trochę dalej. Zasoby różne. Widać, że sporo pochodzi z rozbiórek odbiorników lampowych i tranzystorowych - typu głośnik czy agregat kondensatorowy od Pioniera.

5. Facet w okularach. Ma trochę lampek, podstawek, silniczków i podobnych drobiazgów.

6. Stanowisko z transformatorami (Telto?). Oprócz normalnych transformatorów posiadają też trafa lampowe, głośnikowe, zdaje się że robią też na zamówienie.

7. Faceci z lampami na ziemi. Jak wynika z nazwy rozkładają się na ziemi - sporo róznych lamp, przełaczników, starych mierników (generatory, voltomierze nixie, itp) i róznych modułów.

8. Dziadek na stoliku. Facet w zasadzie wszystko co ma to lampowe. Od samych lamp, poprzez podstawki, przełączniki, aż do mierników i generatorów.

9. Facet "grubszy". Na kilku stolikach zasoby w zasadzie wyłącznie lampowe. Podstawki lampowe, przełaczniki, łaczówki, końcówki lutownicze, rdzenie ferrytowe, różne kondensatory i inne elementy na napięcia lampowe. No i chyba miewa same lampki.

10. Facet w końcowej alejce. Znajdziemy tu sporo elementów z demobilu. Od podstawek lampowych, przełączników, samych lamp, całych modułów będących fragmentami jakiś urządzeń, mierników panelowych, do rezystorów i kondensatorów lampowych. Jedno z większych stanowisk lampowych na Wolumenie.

11. Pan Florian. Głównie chyba lampy?

12. Pan "Co potrzeba" (Andrzej?). Mnóstwo różnych elementów z rozbiórek rozłożonych na dość dużej powierzchni. Czasami zaskakująco niskie ceny, czasami trochę w drugą stronę. Nieopodal niego są stoliki gdzie sprzedawcy mają lampy, przełączniki, podstawki i podobne starocia - tak że ten obszar traktuję jako jedno miejsce.

To tyle na początek.
Jak ktoś ma coś do uzupełnienia, to niech dopisuje - zwłaszcza w kwestii asortymentu u poszczególnych sprzedawców. Ja opisałem to dość ogólnie i z pamięci. Z braku informacji zastosowałem nazwy opisowe typu "facet w okularach" - jak ktoś zna jakieś dokładniejsze dane (imię, nazwa firmy, itp), to niech uzupełni - będzie łatwiej identyfikować.

Oczywiście zasoby u w/w osób nie są stałe - zmieniają się w zależności od sprzedaży i zdobywania nowych części.
Tak więc - trzeba polować ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
klik

Re: Mapa lampowych zasobów Wolumenu

Post autor: klik »

Raz w życiu byłem na wolumenie :!:
Zazdroszczę Wam, miastowym!
warmiak
andre
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

No to zapraszamy ponownie :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Mikołaj K. »

No właśnie... Ostatnio myślałem, żeby sobie wsiąść w pociąg i pojechać chociaż raz w życiu na Wolumen :)
Tylko gorzej będzie po wyjściu z dworca z orientacją w terenie...
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Mikołaj K. pisze:No właśnie... Ostatnio myślałem, żeby sobie wsiąść w pociąg i pojechać chociaż raz w życiu na Wolumen :)
Tylko gorzej będzie po wyjściu z dworca z orientacją w terenie...
Na wschód, do metra. Potem do automatu z biletami, a następnie na tor w kierunku północnym (na Młociny). Trzeba wysiąść na stacji Wawrzyszew. Od czasu ukończenia całej linii metra dojazd na Wolumen stał się bajecznie prosty z większej części miasta, ale prawdopodobnie przyczyni się to do szybszego końca tego bazaru. Nie z takimi obiektami deweloperzy już sobie "radzili"...
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

BTW w jakich dniach Wolumen działa?
W najbliższym czasie będę miał szkolenie wyjazdowe w Wawie i może bym zajrzał w to legendarne miejsce xD
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Giełda elektroniczna jest w niedziele od rana do 12-13.
W tygodniu otwarte są tylko sklepy i to nie zawsze i nie wszystkie (trzeba sprawdzać wcześniej). Za to można kupić np. składniki na ogórki małosolne.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego pociąg z Łodzi do Warszawy jedzie np. 4 godziny, a inny ma jechać 11,5? Chodzi o ten pierwszy przejazd z listy: http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn? ... 5&OK#focus
Wybieram opcje z przewozem roweru, o ile to za drogo nie wyjdzie...
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

"
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie,
niestety wyniki wyszukiwania nie zostały w międzyczasie zapamiętane. Dlatego prosimy o powtórzenie zapytania tutaj klikając.
"
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Hm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

W połączeniu liczonym na 11h masz dodane zwiedzanie Koluszek od 20 wieczorem do 5 rano.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Wpadnę na imprezę do remizy OSP Koluszki :lol:
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Jado ja też byłem raz.
Za wiele tam tego nie ma ale jak ktoś ma czas być co tydzień to może się na 100% z kolegami podzielić.
Chyba że nie potrafi....
Giełda fajna kupiłem tam jakieś lampki tanio ale ja mam do niej 260km więc po kilka lampek nie ma sensu się wybierać.
Lepiej kupić stary magnetofon za 20zł i go rozebrać.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Kolejne audioshow w listopadzie (10-11), więc będzie trzeba wolumen odwiedzić i mapka się przyda. Rok temu byłem i kilka miejsc z mapki zapamiętałem, szczególnie filozofię Pana Florka... :roll:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

dolphin ta jest jedyna - proszę niczego nie dotykać wszystko to eksponaty.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5