6N13S auDIYo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: 6N13S auDIYo
Witam!
1. Niestety 6N13S nie jest lampą audiofilską (nieliniowość chyk jest za duża) i IMHO nie nadaje się do wzmaków bliższych hi-endu. Próbowałem, na słuchawcowcu, gra, ale ale to nie to.
Nie sugerowałbym się schematem opublikowanym w poczytnym piśmie dla amatorów elektroniki, tam wypisują różne bzdety, a oni przecie za to nie płacą.
pzdr pasio
1. Niestety 6N13S nie jest lampą audiofilską (nieliniowość chyk jest za duża) i IMHO nie nadaje się do wzmaków bliższych hi-endu. Próbowałem, na słuchawcowcu, gra, ale ale to nie to.
Nie sugerowałbym się schematem opublikowanym w poczytnym piśmie dla amatorów elektroniki, tam wypisują różne bzdety, a oni przecie za to nie płacą.
pzdr pasio
Raczej nic odkrywczego nie napisales w swoim poscie.
Czy ktos twierdzil ze 6N13S jest lampa audiofilska?
PS
Jak tam koty i inne male zwierzatka?
Czy ktos twierdzil ze 6N13S jest lampa audiofilska?
PS
Jak tam koty i inne male zwierzatka?

Witam Macska !
Kota tęgiego (foto) to Ty masz ...
pzdr
Kota tęgiego (foto) to Ty masz ...
pzdr
Panie Piotrze, autorze schematu na octalach, nie mogę dojść ładu, a właściwie zrozumieć jaki powinien być prąd spoczynkowy w proponowanym przez Pana schemacie wzmacniacza na 6n13s. Proszę mnie ukierunkować bo błądzę. Rozumiem że TG to 1k8 Raa oraz zasilanie 250V. Tak sobie nawinąłem TS na takie napięcie. Daje on 275V (nawijałem z zapasem) bo zastosuję prostownik na 5c3s na kanał. Czytam forum już od dłuższego czasu ale określenie punktu pracy sprawia mi bardzo duże problemy. Z Twojego schematu wychodzi mi że prąd spoczynkowy to będzie jakieś 20mA. Jak masz czas i chęci to odpowiedz i pomóż początkującemu.
Z pierwszego schematu wynika, że 25mA
bo V25 = 0,25V (mierzone na rezystorze katodowym 10 Ohm) -> I= 0,25/10 =25mA
Pozdr, wk
bo V25 = 0,25V (mierzone na rezystorze katodowym 10 Ohm) -> I= 0,25/10 =25mA
Pozdr, wk
Wielkie dzięki za odpowiedź. Aż mi głupio jakie to było proste. No i na to nie zwróciłem uwagi. Cały czas jednak się uczę na podstawie tego szacownego forum i dzięki Twojej odpowiedzi więcej rozumiem. Informacja ta była mi potrzebna do rozpoczęcia liczenia TG. Rdzenie z karkasami już mam - TS 100. Nawijarkę własnej konstrukcji sprawdzoną przy nawijaniu TS do wzmacniacza też mam. Nawijarkę zrobiłem z silniczka i przekładni pompki do dozowania koncentratu środków czyszczących stosowanych w gastronomii bo kiedyś pracowałem w restauracji i miałem możliwość pozyskania takowego. Silniczek jest na 24V, ja go zasilam z transformatora TS15 poprzez mostek i regulator na LM317. Uruchamiam czymś podobnym do pedału maszyny do szycia (choć jest tam tylko włącznik na isostacie pozbawionym mechanizmu blokowania) coby obie ręce mieć wolne przy nawijaniu. Całość trzyma się na prowizorycznej, aczkolwiek solidnej konstrukcji z płyty wiórowej. Jako licznik - kalkulator:). Zamierzam liczyć TG z arkusza Jasia i książek Cykina. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
No to wszystko jasne. Powodzenia zatem i zamieszczaj koniecznie wyniki.
A no z wyników to nastepne, jak na razie pytanie. Czy do schematu zaproponowanego przez Ciebie da radę jakoś wmixować regulację barwy tonu? Mam blade pojęcie że przedwzmacniacz w tym układzie musi mieć duże wzmocnienie więc taka regulacja go osłabi. Mam zamiar cosik takowego wykonać, a i jeszcze popełnię lampowe loudness... Jeżeli nie da rady to dysponuję wolnymi lampami 6n8s i 6n9s wraz z podstawkami coby coś takiego dobudować i uskutecznić. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
krzkosior
Pozdrawiam
krzkosior
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Takie rzeczy zazwyczaj dostawia się przed. Na pewno nie mogą być objęte USZ.
Standardowa regulacja barwy pochłania 10-20dB, więc obskoczysz jednym stopniem ECC83.
Loudness zazwyczaj działa słabo. Trzeba dostosować poziom korekcji do rzeczywistych poziomów głośności, więc do każdego pomieszczenia/głośników, ba, nawet nagrania powinno być inaczej.
Najlepiej by było podzielić układ na wzmacniacz mocy i przedwzmacniacz ze wszystkimi regulacjami w osobnej obudowie z własnym zasilaczem. Taki zabieg znacznie ułatwia konstrukcję.
Standardowa regulacja barwy pochłania 10-20dB, więc obskoczysz jednym stopniem ECC83.
Loudness zazwyczaj działa słabo. Trzeba dostosować poziom korekcji do rzeczywistych poziomów głośności, więc do każdego pomieszczenia/głośników, ba, nawet nagrania powinno być inaczej.
Najlepiej by było podzielić układ na wzmacniacz mocy i przedwzmacniacz ze wszystkimi regulacjami w osobnej obudowie z własnym zasilaczem. Taki zabieg znacznie ułatwia konstrukcję.
Ułatwia i jak się chce można go łatwo pominąć włącznikiem direct.Piotr pisze: Najlepiej by było podzielić układ na wzmacniacz mocy i przedwzmacniacz ze wszystkimi regulacjami w osobnej obudowie z własnym zasilaczem. Taki zabieg znacznie ułatwia konstrukcję.
A tak zgodzę się z naszym miłym adminem że czasem przy odsłuchu nowych płyt chciałbym mieć możliwość posłuchania w opcji direct starsze albumy Piotrze mam wrażenie że są płytko nagrane - pozdrawiam Twój imiennik.
Proszę stosować znaki przestankowe. Kropki i przecinki nie bolą.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5