Jak dobrać rezystor po wymianie prostownika selenowego

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Grzegorz74
4 posty
4 posty

Jak dobrać rezystor po wymianie prostownika selenowego

Post autor: Grzegorz74 »

Witam.

Jestem tu nowy. Na lampach nie za bardzo się znam.
Posiadam magnetofon ZK 120 lampowy. W magnetofonie tym jest prostownik selenowy. Chciałbym go wymienić na krzemowy ponieważ jest uszkodzony. Dowiedziałem się na forum ,że do mostka krzemowego trzeba dołączyć rezystor równolegle. W jaki sposób mam dobrać wartość tego rezystora? Może ktoś zna wartość rezystora. Jak zastosuję bez rezystora to nie wiem czy lampy mi się nie uszkodzą ?
Bardzo proszę o pomoc :)

Jeśli post umieściłem w złym dziale to proszę administratora o nie usuwanie go tylko o przeniesienie do właściwego.

Pozdrawiam.

Grzegorz
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Jak dobrać rezystor po wymianie prostownika selenowego

Post autor: Thereminator »

A jakie jest uzasadnienie dodania tego równoległego rezystora?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Grzegorz74
4 posty
4 posty

Thereminator pisze:A jakie jest uzasadnienie dodania tego równoległego rezystora?
Wyczytałem ,że w przypadku zastosowania mostka prostowniczego krzemowego nastąpi wzrost napięcia wyprostowanego o około 40 V. I ten rezystor ma za zadanie obniżyć to napięcie o te 40 V.

Czy jak zastosuję mostek krzemowy bez rezystora to się nic nie stanie ? Lampy się nie uszkodzą ?

Mam zastosować mostek bez rezystora. Dobrze rozumiem ?

Proszę o radę.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: szewek »

Witam, możesz taki rezystor (około 100 do 200 Ohmów) włączyć ale szeregowo w obwód zasilania, lutując go między wyjściem + z mostka a dalszą częścią zasilacza. Powinien to być rezystor o mocy strat minimum 5W.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Grzegorz74
4 posty
4 posty

Dzięki za szybką odpowiedź.

Teraz czeka mnie zakup rezystora i wstawienie go.
Awatar użytkownika
tedikruk111
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Ponieważ osobiście nie spotkałem się z samoistnym padnięciem selena bez dodatkowych przyczyn typu lampa. elektrolit zwarcie i grzebanie gołymi śrubokrętami
w układzie to posłuchaj rady doświadczonych kolegów +amperomierz w szereg z rezystorem 200 om i bez sygnału zmierz pobór prądu po naładowaniu elektrolitów.
A cha, jeszcze bezpieczniki , nie jakie są pod ręką tylko według opisu, szybkie, zwłoczne o podanej wartości. Bo SPS a to ja mam ale szkoda go pchać jak ma być
zaraz ugotowany. Ostatecznie diody są za grosze.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Grzegorz74
4 posty
4 posty

tedikruk111 zastosuję się również do twojej rady.

Dzięki :)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Na sprawnym prostowniku selenowym nie ma aż tak dużego (50V... ?) spadku napięcia. Jeżeli tak by było to możecie sobie wyobrazić jaka moc byłaby tracona na nim podczas pracy z jego nominalnym prądem. W układach z zastosowaniem lamp do prostowania faktycznie spadki napięcia są większe ale 50V to dopiero przy sporych pobieranych prądach.
Stosowanie dodatkowego szeregowego rezystora dla obniżenia napięcia anodowego jest nielogiczne. Obawy przed nadmiernym napięciem podczas pracy urządzenia ? - a co wyrabia to napięcie gdy lampy po załączeniu przez długą chwilę są nierozgrzane ?! Czy to będzie prostownik selenowy, czy krzemowy, to sytuacja jest ta sama.
W układzie prostownika na lampie jest inaczej. Tam napięcie anodowe pojawia się dopiero po rozgrzaniu lamp.
Wzrost napięcia anodowego spowodowany przejściem z 220V na 230V nie jest drastyczny (raptem parę %), należy jednak upewnić się czy nie zostało przekroczone maksymalne napięcie pracy kondensatorów elektrolitycznych.
Zastosowanie dodatkowego rezystora ma na celu złagodzenie impulsów prądu ładującego elektrolity w zasilaczu, szczególnie tego pierwszego po prostowniku – będą dłużej żyć i nie będą się grzały. Ten rezystor może mieć wartość ok. 22...47Ω i moc jego nie musi być wtedy duża. Praktyczniej jest włączyć go od strony masy, na zewnątrz obudowy prostownika. Nie będzie on na potencjale wysokiego (anodowego) napięcia. Podczas prac serwisowych pomiar spadku napięcia na nim bardzo ułatwia kontrolę pracy układu. Resztę elementów dobrze jest umieścić w odzyskanej oryginalnej obudowie prostownika dbając o właściwą izolację.
Na schemacie dorysowałem dodatkowe kondensatory. W przypadku zastosowania diod krzemowych wyraźniej mogą objawić się zakłócenia multiplikatywne, szczególnie podczas nagrywania. Te kondensatory powinny być ceramiczne. O tego typu zakłóceniach już przy innej okazji dyskutowaliśmy.
ZK120 mod.jpg
ZK120 mod2.jpg
Po przejściu z 220V na 230V pojawiły się problemy szczególnie w odniesieniu do sprzętu retro. Jest on wrażliwy i nie zawsze toleruje takie zmiany.
Teraz tu debatujemy bo mamy obawy przed zbyt wysokim napięciem anodowym – a co z żarzeniem ?! A transformator sieciowy...?
Wówczas jeżeli to nie zaburza normalnej pracy układu to wskazane jest dać odpowiednio dobrany rezystor w szereg z pierwotnym uzwojeniem transformatora sieciowego. Tu mamy do czynienia z hybrydą: silnik-transformator i takie rozwiązanie nie może być zastosowane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.