Olimpia Sachsenwerk 552WU

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Olimpia Sachsenwerk 552WU

Post autor: tradytor »

Na dzień dobry upewnij się, że trafo zasilane jest przez właściwy odczep na pierwotnym, czyli oznaczony 240V. Jeśli tak, to zmierz przede wszystkim napięcia żarzenia. To powie co nieco o zasilaczu. Sprawdź również czy zastosowane są właściwe żarówki oświetlenia skali - jeśli są inne niż nominalne, to zasilacz będzie też inaczej pracować. Dopiero gdy się upewnisz, że obwód żarzenia jest prawidłowo zasilany i ma właściwe napięcia, to zajmij się napięciami anodowymi. Tu z kolei najważniejsza jest ECL. Diabli wiedzą co siedzi w przejściówce. Możliwe, ze tam jest coś upalone/przerwane. Jeśli wszystko powyższe będzie w porządku, zobaczymy co dalej.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: PZL P-11c »

ankowalik pisze:A sprawdź mości Darku, co tam napisali na skali. Może 88-104?
Witam.Dla mnie skala jeśli chodzi o FM jest mało czytelna,dlatego zadałem pytanie o zakres częstotliwości.Ale może koledzy wywnioskują coś więcej,dokładam zdjęcie skali.Nadal mam problem z zasilaniem ,(za wysokie napięcie).Powoli zaczyna mi brakować pomysłów co sprawdzić?,aby zadziałało .Radio zakupiłem na bazarku,nie wiem czy było w nim coś zmieniane,chociaż po wyczyszczeniu z kurzu znalazłem w nim dwa kondensatory foliowe :Miflex" oraz lampę ECL86 i AZ12 polskiej produkcji.Nie jest to wskaźnik tego ,iż było coś robione u nas,mogło dojść do naprawy po drugiej stronie Odry. Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

To ten stary system oznaczania skali, popularny w pierwszej poł. lat 50. 0 to 100MHz, 100 to około 87MHz.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

tradytor pisze:Na dzień dobry upewnij się, że trafo zasilane jest przez właściwy odczep na pierwotnym, czyli oznaczony 240V. Jeśli tak, to zmierz przede wszystkim napięcia żarzenia. To powie co nieco o zasilaczu. Sprawdź również czy zastosowane są właściwe żarówki oświetlenia skali - jeśli są inne niż nominalne, to zasilacz będzie też inaczej pracować. Dopiero gdy się upewnisz, że obwód żarzenia jest prawidłowo zasilany i ma właściwe napięcia, to zajmij się napięciami anodowymi. Tu z kolei najważniejsza jest ECL. Diabli wiedzą co siedzi w przejściówce. Możliwe, ze tam jest coś upalone/przerwane. Jeśli wszystko powyższe będzie w porządku, zobaczymy co dalej.
Witam ,dziękuję za odpowiedź.Pomierzyłem napięcia żarzenia, i tak lampa prostownicza -3,78 V ,pozostałe lampy 6,34V,transformator wylutowałem i na powrót zamontowałem po sprawdzeniu napięć anodowych pomiędzy środkowym odczepem.Obecnie nie ma żarówek oświetlających skalę,zostały odcięte wcześniej ,przypuszczam ,że po wymianie AZ11 na AZ12 aby nie obciążać nadmiernie obwodu żarzenia,obecnie napięcie zasilające na drugim kondensatorze wynosi 312V.Odbiornik odbiera na wszystkich zakresach.Uruchomiłem głowicę FM ,okazało się ,że ktoś zlutował nóżki żarzenia lampy ECC85 przy cokole razem.Lampa wcale nie miała zasilania ,brakowało masy na 5 nodze.Dziękuję za wyjaśnienie napisów na skali.Dokładam skan szkicu przejścia lampy końcowej ,jaki udało mi się narysować mierząc piny lampy i przejścia.Pozdrawiam .Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

PZL P-11c pisze:Uruchomiłem głowicę FM ,okazało się ,że ktoś zlutował nóżki żarzenia lampy ECC85 przy cokole razem.Lampa wcale nie miała zasilania ,brakowało masy na 5 nodze.Dziękuję za wyjaśnienie napisów na skali.Dokładam skan szkicu przejścia lampy końcowej ,jaki udało mi się narysować mierząc piny lampy i przejścia.Pozdrawiam .Darek.
Było to zrobione w celu zamontowania lampy ECC81.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,nie wiedziałem ,że ECC81 jest inaczej żarzona ,ja zastosowałem ECC85,taką miałem a schemat podawał że też może być.W każdym razie głowica pracuje i gdyby nie problem z zawyżonym zasilaniem , radio mogłoby tak zostać.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Napięcie w gniazdku elektrycznym często wynosi 240V i więcej. Przekłada się to na napięcie anodowe w odbiorniku. Lampa ECC81 mogła zostać założona z powodu trudnej dostępności lampy ECC85 w tamtych czasach.
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

Post autor: _idu »

Lampa ECC81 mogła zostać założona z powodu trudnej dostępności lampy ECC85 w tamtych czasach.
[/quote]
Zanim napiszesz takie zdanie to choć wspomnij od razu o różnicach w wyprowadzeniach obydwu lamp. Owszem zanim wprowadzono do produkcji stosowano ECC81. ECC85 jest w sumie lampą ECC81 z wstawionym ekranem i inaczej wyprowadzonym żarzeniem. ECC81 w miejscu ECC85 miałaby żarzoną tylko jedną z katod! (zazwyczaj jedną z końcówek żarzenia 4 lub 5 typowej lampy novalowej łączono w radiach z masą). Zaś ECC85 w miejscu ECC81 nie byłaby w ogóle żarzona.
Zamiana ECC81 <-> ECC85 wymaga jako minimum zmiany połączeń żarzenia. To podczas produkcji wykonywano na początku - dostępność znacznie utrudniona w przypadku montażu przestrzennego. U nas lampa ECC85 była wcześniej dostępna niż uruchomiono pierwszy nadajnik UKF jeszcze w paśmie CCIR.
Przy okazji mała podpowiedź zamiast ECC85 można śmiało wsadzić PCC85 (i zamiennie) - różnica w napięciu żarzenia znikoma w granicach dopuszczalnej tolerancji. Zapomniałeś dodać o tej istotnej różnicy!!!! To może komuś początkującemu nieźle namieszać - zresztą nieco dalej jest wyjaśnienie (również i Twoje):
="PZL P-11c"]
Uruchomiłem głowicę FM ,okazało się ,że ktoś zlutował nóżki żarzenia lampy ECC85 przy cokole razem.Lampa wcale nie miała zasilania ,brakowało masy na 5 nodze
="AZ12"]
Było to zrobione w celu zamontowania lampy ECC81.
Albo radio było w wykonaniu dość wczesnym gdzie wsadzono głowicę z lampą ECC81. To całkiem prawdopodobne. Co do przeróbki. Do 1965 fukcjonowały trzy nadajniki małej mocy pracujące w paśmie CCIR (mała moc i mały zasięg aby nie zakłócać 4 i 5 kanału TV). Pasmo OIRT to OIDP dopiero po 1962 roku ustanowiono jako obowiązujący u nas standard. W zasadzie rozwój sieci UKF OIRT to po roku 1967. Radia produkowane w DDR sprowadzane do Polski po tym jak ustanowiono zakres UKF OIRT, miały głowice dostosowane do odbioru zakresu 64,5 - 73 MHz (64,5 aby odbierać fonię z 2 kanału TV - nadajnik warszawski I programu TV). Potem poszerzono zakres do 73,5 a następne poszerzenie do 74 było dopiero w latach 80tych.

PZL P-11c pisze:Mam obecnie za wysokie napięcie na drugim kondensatorze filtra i po ustaniu wynosi 318V,pierwszy 380V.Napięcie ujemne na W4 75 ohm wynosi po chwili -10V ,na W2 30ohm natomiast mniej bo -2V.Siatka sterująca lampy końcowej 1-noga 232V zamiast schematowego 150V,4-noga 299V zamiast 232V.
Na siatce sterującej lampy końcowej 232V ????? Zaświeciłoby się w lampie, a napięcie zasilacza znacznie siadło. Kilka chwil później lampę końcową trafiłby szlag.
Czegoś nie pomyliłeś?
Witam pomierzyłem napięcia na lampach.ECH 81 g1-87v ,ah-7V,at-4V :EBF 80 a-296V ,g1-(-0,6V) : gniazdo ECL11 z wstawioną ECL 86 aT-234V, gTr-wzbudza się po dotknięciu końcówką miernika,g2G-298V,g1G-(-6,62V).Wygląda że heptoda nie pracuje,ale dlaczego
Znowu podajesz wysokie nąpięcie dodatnie na siatce sterującej.....

A teraz kilak słów wyjaśnień. Najwięcej prądu w radiu bierze stopień mocy. Wszelkie odchyłki prądu spowodowane np. emisją lampy, rozrzutem wartości elementów, upływności kondesatorów - od razu wpłyną na wartość napięć zasilających.
Kolejne prądożerne stopnie to głowica UKF - około 18 - 25 mA. Następnie heterodyna AM - 8 - 15mA. Przy przełączenie na FM napięcie zasilające spada - normalne - heterodynę AM sie odłącza ale i tak sumarycznie pobór prądu jest większy - z racji głowicy UKF oraz pracy lamp w torze p.cz. FM z inną polaryzacją siatek sterujących. Na AM można zaobserwować zmiany napięcia zasilania zależnie od "siły" odbieranej stacji. Im silniejszy sygnał tym mniejsze płyną prądy anodowe lamp p.cz. i mieszacza.

Głowica UKF - mieszacz samodrgający jest układem , który się sam automatycznie stabilizuje. Zmiana napięcia zasilania nie wpłynie niekorzystnie na odbiór jedynie nieco przesunie miejsca na skali (pojemności lampy zależą o prądu anodowego.
Tor AM w pierwszej kolejności musi pracować heterodyna - pewnie, równomierne napięcie w na całym obszarze przestrajania dla każdego z zakresów. Czasem trzeba wyrównywać poziomu oscylacji dodatkowymi rezystorami szeregowymi (typowe, wręcz obowiązkowe w radiach tranzystorowych).

A co to za kolejne numery na skali UKF obok częstotliwości????
Zacznijmy od tego że wprowadzano rastry częstotliwości. I tak:
USA - zakres UKF - raster 200kHz - i taki krok przestrajania mają radia z syntezą na rynek amerykański, dla zakresów AM przyjęto raster 10kHz
Europa CCIR - zakres UKF - raster 100kHz - na rynek europejski zdecydowano się na krok syntezy 50kHz - z racji dużego zagęszczenia nadajników, dla zakreśów fal długich i średnich przyjęto raster 9kHz a dla fal krótkich raster 5kHz.
OIRT - zakres UKF raster 10kHz. Dla zakresów AM tak jak CCIR.

Na początku przyjęto że sąsiednie nadajniki lokalne powinny mieć odstęp 600kHz. W Europie dość szybko zdecydowano się na wspólny plan częstotliwości. Podzielono zakres UKF na kanały oddalone od siebie co 300kHz. Nie było kanału o numerze 1, bowiem zrezygnowano dość szybko z nadawania poniżej 87,5MHz (na początku radia z UKF zza żelaznej kurtyny miały skalę od 86MHz).

Dodam że u nas jak zwykle wyłamano się z sensownych ustaleń norm CCIR i dopuszczono przydzielanie nadajników nie co 600kHz ale co 500kHz jeśli jeden z nadajników ma mała moc. System CCIR był przejrzysty i łatwy do zaplanowania sieci nadajników- nadajniki lokalne z odstępem minimum 2 kanałów (600kHz).

Czyli to co ktoś napisał:
Piotrek J. pisze: To ten stary system oznaczania skali, popularny w pierwszej poł. lat 50. 0 to 100MHz, 100 to około 87MHz.
To bzdury.
Skala kanałów UKF FM w Europie:
2 kanał to 87,6 MHz, 3 kanał to 87,9 MHz .... 42 kanał to 99,9 MHz, 43 kanał to 100,2 MHz, 44 kanał to 100,5 MHz ... 55 kanał to 103,5 MHz, 56 kanał to 103,8MHz ... 68 kanał to 107,4 MHz, 69 kanał to 107,7MHz.

I jeszcze jedno w Europie lotnictwo w niektórych krajach długo nie zwalniało dla radiofonii FM zakresu 100 - 108 MHz. Najpierw zwolniono dla radiofonii FM częstotliwości 100,5 - 104MHz. Najdłużej ten proces trwał w RFN. Zakres do 104 MHz obowiązywał w RFN prawie do końca lat 70-tych.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

No nie wiem, czy bzdury, w Grundigu 4010 skala UKF jest podwójnie wyskalowana - w MHz i właśnie w 0-100. W odbiornikach z samych początków UKF skale są właśnie od 0-100. Mylisz skale z oznaczeniami kanałów (bo i mam parę takich) z tą od 0 do 100.
_idu

Post autor: _idu »

Częstym rozwiązaniem było wykorzystywanie gałki strojenia UKF jako precyzera dla fal krótkich. Głowice UKF Telefunkena miały wbudowany wariometr przeznaczony jako precyzer dla fal krótkich. Tyle że w taki przypadku najczęściej stosowano skale z zerem po środku.

A jak jest w przytoczonym radiu Grundig - na dole podanej strony jest fragment obwodów wejściowych i heterodyny AM tegoż radia: http://www.welt-der-alten-radios.de/aus ... 0-231.html

Jest tam jak byk namalowany wariometr w obwodzie heterodyny AM. Ale jest to coś innego - na przęłaczniku zakresów jest coś takiego jak ORT-Sender. Heterodyna po wciśnięciu tego klawisza jest dwojak o przestrajana kodesatorem strojeniowym i wariometrem jako preset ustawiany śrubokrętem - dostępne po naciśnięciu klawisza ORT-Sender. Agregat kondesatorów jest wspólny dla AM i FM. Nie ma oddzielnych napędów skala dla FM i AM. Czyli ta skala umieszczona w miejscu skali UKW dotyczy pracy po naciśnięciu ORT-S. Czyli przeznaczenie tej skali jest zgoła odmienne- ponieważ nie można przypisać częstotliwości na skali przyjęto oznaczenie liczbowe - zakres (w zasadzie dwa dostępne dla tegoż klawisza - na schemacie widać jeszcze dołączany kondesator do wariometru dodatkowym przełącznikiem) 0- ustalane przez sprzedawcę zależnie od regionu gdzie sprzedawano radio.

Dodam jedno - w późniejszym okresie niemieckie lokalne stacje średniofalowe głownie były "rozmieszczone"na "górnej" połowie skali zakresu fal średnich. Saba oferowała w swoich radiach z końca lat 60-tych rozciągnięcie tej części zakresu fal średnich klawiszem z napisem Europa-band.

Radio to było produkowane w sezonie 1952/53 - to początki radiofonii UKF w RFN. Ale przy okazji producent mógł oferować jakiś patent na łatwiejsze odnajdowanie stacji lokalnych - mniejsza selektywność a więc szersze pasmo przenoszenia - jako ersatz za stację FM. Kilka lat później były radia z rozbudowaną skalą dla UKF gdzie zaznaczano wszystkie regionalne nadajniki różnych programów/nadawców - wierz to program.nadawca, a pozycje w poziomie to regiony... To co jest w tym radiu już się pojawiało w póżniejszym okresie - przybyło nadajników na zakresie UKF.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, ten akurat Grundig ma stację lokalną, ale jak wytłumaczysz takie skalowanie w Grundigu 4004 - gdzie nie ma stacji lokalnej, czy choćby w Amati, gdzie do lokalnego nadawcy jest osobna skala?

Sam jestem bardzo ciekaw tego skalowania, gdyż występuje ono w odbiornikach ze wczesnych lat 50. Być może faktycznie chodziło o łatwiejsze odnajdywanie stacji, bo podziałka akurat w tym 4004 jest co 0.5 jednostki.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam,dziękuję za odpowiedzi.Nie jestem doświadczonym elektronikiem dlatego wszelkie sugestie mile widziane.Odnośnie za wysokiego napięcia nadal jest za wysokie,wcześniejsze wpisy robiłem zanim radio zagrało.Ale nie zmieniło to faktu że napięcie na drugim kondensatorze filtra wynosi 312V ,pomiar robiłem dwoma przyrządami ponieważ myślałem ,że mój uległ uszkodzeniu,radio gra lecz lampy mocno grzeją z racji podwyższonego zasilania,nie uległo nic zmianie po włączeniu UKF.Postaram się zrobić pomiar na nóżkach lamp,ale dopiero w poniedziałek(pracuję 24h).Zaczyna mi brakować pomysłów gdzie szukać przyczyny uszkodzenia,czy to że lampa ECL11 jest zastąpiona ECL86 nie powoduje mniejszego obciążenia zasilacza?Zastanawiam się nad zbudowaniem roboczego zasilacza na mostku i zasilenia odbiornika celem sprawdzenia zasilacza,choć przecież mierzyłem napięcie na transformatorze po stronie wtórnej i wydawało się w porządku względem środkowego odczepu.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

PZL P-11c pisze:Witam,dziękuję za odpowiedzi.Nie jestem doświadczonym elektronikiem dlatego wszelkie sugestie mile widziane.Odnośnie za wysokiego napięcia nadal jest za wysokie,wcześniejsze wpisy robiłem zanim radio zagrało.Ale nie zmieniło to faktu że napięcie na drugim kondensatorze filtra wynosi 312V ,pomiar robiłem dwoma przyrządami ponieważ myślałem ,że mój uległ uszkodzeniu,radio gra lecz lampy mocno grzeją z racji podwyższonego zasilania,nie uległo nic zmianie po włączeniu UKF.Postaram się zrobić pomiar na nóżkach lamp,ale dopiero w poniedziałek(pracuję 24h).Zaczyna mi brakować pomysłów gdzie szukać przyczyny uszkodzenia,czy to że lampa ECL11 jest zastąpiona ECL86 nie powoduje mniejszego obciążenia zasilacza?Zastanawiam się nad zbudowaniem roboczego zasilacza na mostku i zasilenia odbiornika celem sprawdzenia zasilacza,choć przecież mierzyłem napięcie na transformatorze po stronie wtórnej i wydawało się w porządku względem środkowego odczepu.Pozdrawiam Darek.
A które lampy się mocno grzeją? Bo jeśi ECL86 to jest jak najbardziel prawidłwo! Lampy "końcowe" muszą być gorące taka ich uroda :)
Jakie masz napięcie żarzenia? eśi też za wysokie to wstaw prowizorycznie szeregowo na jednym przewodzie zasilającym transformator sieciowy rezystor 150om 50W co
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

PZL P-11c pisze:Witam,dziękuję za odpowiedzi.Nie jestem doświadczonym elektronikiem dlatego wszelkie sugestie mile widziane.Odnośnie za wysokiego napięcia nadal jest za wysokie,wcześniejsze wpisy robiłem zanim radio zagrało.Ale nie zmieniło to faktu że napięcie na drugim kondensatorze filtra wynosi 312V ,pomiar robiłem dwoma przyrządami ponieważ myślałem ,że mój uległ uszkodzeniu,radio gra lecz lampy mocno grzeją z racji podwyższonego zasilania,nie uległo nic zmianie po włączeniu UKF.Postaram się zrobić pomiar na nóżkach lamp,ale dopiero w poniedziałek(pracuję 24h).Zaczyna mi brakować pomysłów gdzie szukać przyczyny uszkodzenia,czy to że lampa ECL11 jest zastąpiona ECL86 nie powoduje mniejszego obciążenia zasilacza?Zastanawiam się nad zbudowaniem roboczego zasilacza na mostku i zasilenia odbiornika celem sprawdzenia zasilacza,choć przecież mierzyłem napięcie na transformatorze po stronie wtórnej i wydawało się w porządku względem środkowego odczepu.Pozdrawiam Darek.
A które lampy się mocno grzeją? Bo jeśi ECL86 to jest jak najbardziel prawidłwo! Lampy "końcowe" muszą być gorące taka ich uroda :)
Jakie masz napięcie żarzenia? jeśli też za wysokie to wstaw prowizorycznie szeregowo na jednym przewodzie zasilającym transformator sieciowy rezystor 150om 50W coś takiego:http://www.sklep.monster.pl/150R-50W-RE ... 9620).aspx
i pomierz napięcia ( żarzenia też).
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam ,pomierzyłem napięcia na lampach z wyłączeniem ECC85 (trudny dostęp w puszce głowicy),napięcie zasilające na I elektrolicie wynosi 362V,drugi 323V.Nie będę pisał oznaczeń elektrod lamp tylko nóżki aby nic nie pomylić i tak lampa końcowa podstawka ECL11 z pracującą ECL86 : 1-228V; 2-(-1,02V); 4-315V; 7-325V; 8-(-4,12V) ;żarzenie nóżki 5 i 6 -6,39V zmiennego.Transformator ustawiony na 240v.Lampa EBF80 :1-142V; 2-(-0,45V); 6-324V; 7-(-0,37V); 8-(-0,34V). Lampa ECH81:1-82V; 2-(-0,42V); 6-314V; 7-(-0,15V);8-131V.Gdzie szukać uszkodzenia ?,drugi kondensator powinien mieć około 250V,reszta zawyżonych napięć pewnie wynika z zasilania.