mario34 pisze:
Czułość jest ogólnie pod psem. Znalazłem lampe ECH81 i ECC85 do głowicy.EBF89 nie udało mi się znaleść.
Na pewno jest.....
Czułość słaba no to jest do naprawy.
Podejrzewam ze nawet stało w złych warunkach, być może kondesatory szlag tra trafił.
mario34 pisze:
UKF gra cicho ale bardzo czysto . AM słabo .
To pierwsze to oznaka że to radio to totalna padlina.
SABA lampowa zawsze miała rewelacyjną czułość na UKF'ie.
Pamiętaj że możesz się naciąć na p.cz. FM równą 6.75MHz a nie 10.7MHz!!!! Zależy to tylko od roku produkcji radia.
mario34 pisze:
Przełączniki fal trzeszczą aż uszy bolą. Teraz mam pytanie , czym te styki przeczyścić ? Czy zwykły kontakt nie uszkodzi czegoś.
Najpierw coś do czyszczenie styków, a le uważaj bo niektóre preparaty typowo do delikatnych styków mają rozpuszczalniki które rozpuszczają tworzywa sztuczne. Kiedyś masowo srebrzono styki - obecnie jest to przekleństwo. Współcześnie w powietrzu jest sporo związków siarki, srebro pokrywa się słabo przewodzącym siarczkiem (który usuwa się tylko w tedy jak przez styk przepływa prąd o dużym natężeniu - raczej ampery ew. kilkaset mA).
Na koniec warto uzyć preparatu do potencjometrów - dodatkowe smarowanie może być zaleta.
Wracając do siarki, jeśli zastosowali trymery dyskowe ceramiczne (jak w naszych radiach w latach 1975 - 1989) to okładzin na nim już może nie być, srebro jest już zapewne całkowicie zjedzone przez siarkę. Trymery do wymiany do radio jest całkowicie rozstrojone. Uzwojenia srebrzanką byc może do wymiany (bo już srebra praktycznie brak na drucie)jak komuś zależy na dobrym jakościowo odbiorze (nieprzypadkowo w latach 80-tych zrezygnowano ze srebrzanki na rzecz drutu Cu w emalii - nie zaczęto emaliować drutu srebrzonego ani srebrzanki).
mario34 pisze:
Czy ktoś ma do sprzedania komplet lamp do tego radia czyli EM84 wskaźnik fali, ECH81 EBF89 i ECL86
Podejrzewam że po wymianie lamp zagra fajnie.
Nie, wymiana lamp nic znacząco nie poprawi. Radia zagra przyzwoicie nawet na mocno zajechanych lampach. Sprawdozne w praktyce.
mario34 pisze:
Podłączyłem antene z dachu do wejscia UKF, dalem odwrocony symetryzator (75 > 300 om).
OK, ale w praktyce wystarczy drut albo wbudowana wewnętrzna antena (uproszczony dipol umieszczony na wewnętrznych ściankach obudowy - albo płaski przewód albo paski z folii aluminiowej)
mario34 pisze:
UKF łapie dużo stacji ale gra cichutko
A to co innego. Sprawdź czy do kondesatora elektrolitycznego w detektorze FM nie jest zastosowany równolegle dołączony ceramiczny (ulubione rozwiązanie Saby). Często ulega przebiciu (jeśli jest zawilgocony), jak jest przebity to na UK-ie gra cichutko. Opisany objaw wskazuje na zwarcia w obwodzie detektora i wyjścia m.cz. z detektora.
Słabe granie na AM może mieć podobną przyczynę.
Jak reaguje oczko magiczne albo pomierz napięcia: na kondesatorze elektrolitycznym w detektorze FM (silna stacja -25V i jeszcze bardziej ujemne), na siatce lampy EBF89 (podłącz przez filtr RC aby miernikiem nie rozstrajać obwodu p.cz.) - poziom -8V i bardziej ujemne przy najsilniejszych stacjach.
Zmierz napięcie ARW, dla silnych stacji spodziewać się należy napięcie -15V i bardziej ujemnego.
mario34 pisze:
Dołożyłem kondensator 300 uF/400V pomiedzy mase a plus bo przy skręconym potencjometrze dość głośno buczało. Buczenie ustało .... Przy okazji mnie kopnęło dość mocno lol
Albo kondesator elektrolityczny wysechł albo nie ma kontaktu jego obudowy z masą. Nie ma sensu dawać aż tak dużej pojemności bowiem w trafie głośnikowym jest uzwojenie skutecznie kompensujące przydźwięk sieciowy. Tak duża pojemność zakatuje prostownik selenowy.
Ogólne objawy wskazują że stało w złych warunkach. Czyli spory remont, czyszczenia, wymiana elementów. Jak się przyłożysz to radio się odwdzięczy jakością odbioru (zabije wszelkie współczesne wynalazki). Jednak jak widać zacząłeś szukać przyczyn od 4 liter strony - czyli że niby winne lampy - kto tak doradził?
Co do czułości na UKF'ie - Pabianice około 2003 roku, antena to 1 metr cienkiego drutu, drugie piętro blok z początku lat 60-tych (lany beton) efekt na zakresie 87.5 - 104MHz ponad 30 stacji.