TGL5/001 indel, co to warte?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: TGL5/001 indel, co to warte?
Albo masz problem z czytaniem ze zrozumieniem albo przeginasz z trollowaniem...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jeden z parametrów w mierniku do pomiarów parametrów transformatora "pomiar pasma"KaKa pisze:Transformator nie ma pasma przenoszenia. Ma tylko pojemności międzyuzwojeniowe (oraz do rdzenia) i najważniejsze indukcyjność główną i rozproszenia.
Dość obszernie pisał o tym Jasiu.
Przy transformatorach mikrofonowych,miedzy stopniowych pasmo przenoszenia to podstawowy parametr.
Czym się różni TG ?? Kupował ktoś z was TG Lundahla ? "frequency response" to podstawowy parametr który podają, oprócz innych oczywiście.
Według twojej logiki producent wzmacniacza zamiast podawać pasmo przenoszenia, powinien podawać parametry poszczególnych elementów.Piotr pisze:Ale nie mówiliśmy o takiej sytuacji, która normalną nie jest. Chodziło o to, że walka o zejście z na przykład 25Hz do 16Hz najprawdopodobniej nic nie da, gdyż większość głośników poniżej 30Hz czy nawet 40Hz przenosi już bardzo słabo.ami199 pisze:Jeżeli transformator głośnikowy posiada pasmo przenoszenia od 200Hz żaden głośnik, układ czy lampa nie jest w stanie zrekompensować tej ułomności.
Tak więc AZ12 nie miał zapewne na myśli regulacji barwy, lecz sytuację, kiedy TG nie stanowi o ograniczeniu pasma całego systemu, gdyż najsłabszym ogniwem jest głośnik. A jest tak chyba w 95% przypadków.
Marketingowych w gorszym przypadku, a dla ułatwienia szybkiej szacunkowej oceny w lepszym.ami199 pisze:W jakim celu producent podaje pasmo przenoszenia głośnika,transformatora itd. odpowiedz sobie sam.
Transformator ma indukcyjności i pojemności, które dopiero w zderzeniu z rzeczywistym układem tworzą pasmo.
Kogoś kto buduje system składający się z wzmacniacza, kolumn itd. nie obchodzi go jaką częstotliwość graniczną mają tranzystory itp.
Jeżeli kupuję TG nie interesuje mnie indukcyjność, pojemność transformatora itd . tylko pasmo transformatora deklarowane przez producenta przy określonych parametrach, tylko kto coś takiego podaje w PL ?
Zastanawialiście się ile powinien kosztować TG i czy ktokolwiek w Polsce jest w stanie produkować TG z pomierzonymi wszystkimi parametrami ??
np. ilość zwojów,impedancja,rezystancja,pojemność ,indukcyjność,przesunięcia fazowe,rezonans,pasmo przenoszenia itd.
A na sam koniec transformatory były parowane z dokładnością ?-%

Akurat w przypadku TG to np. indukcyjność jest podstawowym parametrem decydującym czy np. nada się do pentody czy tylko do triody....ami199 pisze: Jeżeli kupuję TG nie interesuje mnie indukcyjność, pojemność transformatora itd . tylko pasmo transformatora deklarowane przez producenta przy określonych parametrach, tylko kto coś takiego podaje w PL ?
Jak chcesz zbudować dobrą kolumnę to chyba szukasz szczegółowych parametrów głośnika a nie tylko patrzysz na moc, impedancję i wymiar głośnika...
Indukcyjność, pojemność są konkretnymi parametrami opisującymi dokładnie trafo a pasmo przenoszenia już nie - bowiem nic nie wiadomo co było przed trafem, jakie natężenie składowej stałej jaka moc itd..
Tylko co z tego, skoro każdy mierzy jak mu się podoba. Lundahl robi to tak:ami199 pisze:Czym się różni TG ?? Kupował ktoś z was TG Lundahla ? "frequency response" to podstawowy parametr który podają, oprócz innych oczywiście.
Frequency response, LL1679/PP 10 Hz – 70 kHz +0/-3 dB
(source impedance 2k, load impedance 10 ohms
primary winding is series, secondary winding alt. C)
Ani słowa o mocy jaką przenosi transformator.
Kolego ami199 jest tak jak napisał Zibi. Podać można sobie co się chce, pytanie jak to było mierzone.
Mógłbyś pokazać 'miernik do pomiaru transformatorów' z funkcją 'pomiar pasma'? Bo ja głupi używałem oscyloskopu i mierników, ale jak widać można prościej. Chętnie bym takie coś kupił do firmy...
Mógłbyś pokazać 'miernik do pomiaru transformatorów' z funkcją 'pomiar pasma'? Bo ja głupi używałem oscyloskopu i mierników, ale jak widać można prościej. Chętnie bym takie coś kupił do firmy...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
ZI...Zibi pisze:Tylko co z tego, skoro każdy mierzy jak mu się podoba. Lundahl robi to tak:ami199 pisze:Czym się różni TG ?? Kupował ktoś z was TG Lundahla ? "frequency response" to podstawowy parametr który podają, oprócz innych oczywiście.
Frequency response, LL1679/PP 10 Hz – 70 kHz +0/-3 dB
(source impedance 2k, load impedance 10 ohms
primary winding is series, secondary winding alt. C)
Ani słowa o mocy jaką przenosi transformator.
STUDI pisze:
Akurat w przypadku TG to np. indukcyjność jest podstawowym parametrem decydującym czy np. nada się do pentody czy tylko do triody....
Jak chcesz zbudować dobrą kolumnę to chyba szukasz szczegółowych parametrów głośnika a nie tylko patrzysz na moc, impedancję i wymiar głośnika...
Indukcyjność, pojemność są konkretnymi parametrami opisującymi dokładnie trafo a pasmo przenoszenia już nie - bowiem nic nie wiadomo co było przed trafem, jakie natężenie składowej stałej jaka moc itd..
Zadałem pytanie czy kupowałeś TG lub inne Trafo u lundahla
Szukałeś na stronie jak ci się nie chce napisz do nich email to się dowiesz.
STU...
Indukcyjność każdy podaje więc nie wiem w czym masz problem ??
Sama indukcyjność i pojemność też nic nie mówi o pasmie
Z indukcyjności czy pojemności nie dowiesz się gdzie będą spadki lub górki w charak. częstotliwości
Kolego kupując lub zamawiając TG zawsze podajesz określone parametry(moc,impedancje i pozostałe parametry) przy których będzie pracował Transformator.
Z tych parametrów nie wynika w żaden sposób jaką będzie miał charakterystykę przenoszenia a w szczególności RÓWNOMIERNOŚĆ CHARAKTERYSTYKI PRZENOSZENIA
R.CH.P wynika częściowo z sposobu nawinięcia, parametrów rdzenia i transformatora z ilości sekcji,przekroju-grubości drutu itd.
Cena takiego miernika to cena dobrego samochodu plus dodatkowe przystawki ktore kosztuja drugie tyle lub niewiele mniej.KaKa pisze:Kolego ami199 jest tak jak napisał Zibi. Podać można sobie co się chce, pytanie jak to było mierzone.
Nie sadzisz ze ktos bedzie chcial kupic taki miernik sprzedajac 1 czy 10 transformatorow na miesiac.
Nie pisz o cenie, tylko podaj producenta i model.
Zapewniam Cię, że produkcja na potrzeby forum/audio stanowi raczej hobbystyczny-towarzyski profil działalności mojej firmy. Nie musisz się obawiać, jeżeli ten miernik będzie ok, to go kupię (auto mam dość porządne, najwyżej wymienię na coś gorszego).
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
O matko ... i córko z Buska Zdroju !
Rzadko odwiedzam tak cenione przeze mnie od dawna forum ale z przykrością stwierdzam coraz częściej że nic nie tracę bo się tu robi jak w naszym sejmie
>djivo
Napisz po prostu do mnie : pietro4(małpa)wp.pl celem ustalenia szczegółów wysyłki transformatorów ponieważ nie mam czasu tu zaglądać.
Uczciwie informuję że mogą być gotowe dopiero w drugiej połowie sierpnia ponieważ na czas pierwszej połowy wyjeżdżam a w ciągu tych paru ostatnich dni lipca mam masę roboty , zaś czas na hobby tylko wieczorami po pracy
Co do drutów to żeby było wszystko jasne i klarowne bo sprawa jest prosta jak metr (nomen omen) drutu w kieszeni i bez powoływania katedry fizyki się obejdzie jak również szukania kwarków w izolacji i czarnych dziur w karkasie :
Dla wymaganego przy 5W i 8R prądu uzwojenia wtórnego potrzebny jest drut o przekroju 0,35…0,38 mm^2. Stosując równolegle dwa druty 0,5 uzyskujemy łączny przekrój 0,39 mm^2 czyli w zupełności wystarczający a jednocześnie zapewniający zmieszczenie na pierwotnym odpowiedniej liczby zwojów która pozwoli uzyskać uzyskać przyzwoitą indukcyjność. ( Tzw. złoty środek)
Pozdrawiam
4p4
Rzadko odwiedzam tak cenione przeze mnie od dawna forum ale z przykrością stwierdzam coraz częściej że nic nie tracę bo się tu robi jak w naszym sejmie

>djivo
Napisz po prostu do mnie : pietro4(małpa)wp.pl celem ustalenia szczegółów wysyłki transformatorów ponieważ nie mam czasu tu zaglądać.
Uczciwie informuję że mogą być gotowe dopiero w drugiej połowie sierpnia ponieważ na czas pierwszej połowy wyjeżdżam a w ciągu tych paru ostatnich dni lipca mam masę roboty , zaś czas na hobby tylko wieczorami po pracy

Co do drutów to żeby było wszystko jasne i klarowne bo sprawa jest prosta jak metr (nomen omen) drutu w kieszeni i bez powoływania katedry fizyki się obejdzie jak również szukania kwarków w izolacji i czarnych dziur w karkasie :
Dla wymaganego przy 5W i 8R prądu uzwojenia wtórnego potrzebny jest drut o przekroju 0,35…0,38 mm^2. Stosując równolegle dwa druty 0,5 uzyskujemy łączny przekrój 0,39 mm^2 czyli w zupełności wystarczający a jednocześnie zapewniający zmieszczenie na pierwotnym odpowiedniej liczby zwojów która pozwoli uzyskać uzyskać przyzwoitą indukcyjność. ( Tzw. złoty środek)
Pozdrawiam
4p4
A ja cię zapewniam że jeżeli miernik byłby ci potrzebny, już dawno byś go miał.KaKa pisze:Zapewniam Cię, że produkcja na potrzeby forum/audio stanowi raczej hobbystyczny-towarzyski profil działalności mojej firmy. Nie musisz się obawiać, jeżeli ten miernik będzie ok, to go kupię (auto mam dość porządne, najwyżej wymienię na coś gorszego).
google i telefon(tylko w języku angielskim u nas w kraju g..... jestZibi pisze: tylko podaj producenta i model..

To jest firma nie wiadomo czy twój transformator, a forumowicz dostanie nowe4pietro4 pisze:....

Ok, to skoro tyle wiesz, to podaj proszę, z instrukcji obsługi tego miernika (chociaż dalej nie znamy ani firmy ani modelu) jak wykonywany (w jakich warunkach) 'pomiar pasma'. Bo jeżeli tego nie zrobisz to będziemy gadać o dupie maryni.
A tak na amrginesie, tak samo mierzy pasmo dla PP jak SE? A QUAD? A SRPP? Ma tyle funkcji? To może chociaż zdjęcie płyty czołowej
.
A tak na amrginesie, tak samo mierzy pasmo dla PP jak SE? A QUAD? A SRPP? Ma tyle funkcji? To może chociaż zdjęcie płyty czołowej

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
No właśnie nie zawsze podadzą indukcyjność. Wolą podać pasmo i moc....ami199 pisze: Indukcyjność każdy podaje więc nie wiem w czym masz problem ??
Sama indukcyjność i pojemność też nic nie mówi o pasmie
Z indukcyjności czy pojemności nie dowiesz się gdzie będą spadki lub górki w charak. częstotliwości
Nawet z takiego okrojonego zestawu danych można więcej (wiem że nie wszystko, no ale marketing zna chwyty poniżej pasa...) się dowiedzieć o trafie niż ze wzmianki o paśmie...
Kaka nie kłóćmy się kto ma jakie auto kolego Ami199 napisz proszę jaki to miernik.
Po co spory. Od tego mamy takie piękne narzędzie jakim jest forum aby wymieniać się poglądami.
Panowie można podać dokładne punkty pracy lampy końcowej, pomiary pasma przy zadanej mocy i częstotliwości (przy mocy 1W i mocy powiedzmy maksymalnej przy znośnych zniekształceniach typu 5%).
Wszystko to można podać dokładnie. A nie tylko pobieżnie.
Może za jakiś czas, z tych wszystkich podanych danych przez producentów transformatorów, innych niż pasmo przenoszenia nauczę się wyliczyć to co będzie można otrzymać na wyjściu.
Ale i tak wykonam pomiar celem sprawdzenia.
4pietro4 nie mam za to zastrzeżeń do pasma przenoszenia zbyt wielkich oczywiście biorąc pod uwagę rozmiar tego rdzenia.
Pasmo jest liniowe i nie pamiętam od jakiej częstotliwości do jakiej.
Wyślę trafa bo kupiłem je do projektu ale nie mam na razie czasu i leżą więc to się nie pali.
Czy istnieje jakaś różnica w pomiarach wzmacniacza PP lub SE?
Czy pomiary dla nich wykonuje się w inny sposób?
Bo ja zawsze mierzę je w taki sam sposób.
Ale jeśli tak to rozwiń proszę ten temat.
Bo zapytałem nie złośliwie tylko z niewiedzy.
Pozdrawiam
Po co spory. Od tego mamy takie piękne narzędzie jakim jest forum aby wymieniać się poglądami.
Panowie można podać dokładne punkty pracy lampy końcowej, pomiary pasma przy zadanej mocy i częstotliwości (przy mocy 1W i mocy powiedzmy maksymalnej przy znośnych zniekształceniach typu 5%).
Wszystko to można podać dokładnie. A nie tylko pobieżnie.
Może za jakiś czas, z tych wszystkich podanych danych przez producentów transformatorów, innych niż pasmo przenoszenia nauczę się wyliczyć to co będzie można otrzymać na wyjściu.
Ale i tak wykonam pomiar celem sprawdzenia.
4pietro4 nie mam za to zastrzeżeń do pasma przenoszenia zbyt wielkich oczywiście biorąc pod uwagę rozmiar tego rdzenia.
Pasmo jest liniowe i nie pamiętam od jakiej częstotliwości do jakiej.
Wyślę trafa bo kupiłem je do projektu ale nie mam na razie czasu i leżą więc to się nie pali.
Kaka nie pytam teraz złośliwie, tylko z czystej niewiedzy.KaKa pisze: A tak na amrginesie, tak samo mierzy pasmo dla PP jak SE? A QUAD? A SRPP? Ma tyle funkcji? To może chociaż zdjęcie płyty czołowej.
Czy istnieje jakaś różnica w pomiarach wzmacniacza PP lub SE?
Czy pomiary dla nich wykonuje się w inny sposób?
Bo ja zawsze mierzę je w taki sam sposób.
Ale jeśli tak to rozwiń proszę ten temat.
Bo zapytałem nie złośliwie tylko z niewiedzy.
Pozdrawiam
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Na uczelni mamy urządzenie do spektroskopii impedancyjnej. Urządzenie to pozwala m.in na pomiar rezonansów każdego z uzwojeń, indukcyjność, pojemność własną uzwojenia oraz pozwala zaobserwować straty w rdzeniu w funkcji częstotliwości.KaKa pisze:Ok, to skoro tyle wiesz, to podaj proszę, z instrukcji obsługi tego miernika (chociaż dalej nie znamy ani firmy ani modelu) jak wykonywany (w jakich warunkach) 'pomiar pasma'. Bo jeżeli tego nie zrobisz to będziemy gadać o dupie maryni.
A tak na amrginesie, tak samo mierzy pasmo dla PP jak SE? A QUAD? A SRPP? Ma tyle funkcji? To może chociaż zdjęcie płyty czołowej.
Zakres pomiarowy bodajże od mHz do 110 MHz.
Może coś takiego by się nadało? Co prawda jest to trochę przerost formy..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu