TGL5/001 indel, co to warte?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Amadivip
4 posty
4 posty

TGL5/001 indel, co to warte?

Post autor: Amadivip »

Witam
Zastanawia mnie transformator z oferty indela "tgl 5/001". Pasmo niby ma 40-20khz, i pytanie czy jest sens je "zapakować" do el84 SE, w celu uzyskania "basu" we wzmacniaczu?. Ten zestawik co mam na TWZ1-9, na razie wystarcza, ale w przyszłości chciałbym zmienić transformatory z niższym dolnym pasmem i czy te tg 5/001 nadadzą się, czy lepiej zlecić nawinięcie transformatora?

Pozdrawiam
Amadeusz
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: TGL5/001 indel, co to warte?

Post autor: AZ12 »

Witam

Ilość basu zależy bardziej od głośnika (głośników) niż transformatora głośnikowego. Jeśli to wzmacniacz domowy to schodzenie niżej niż 40Hz na tanich kolumnach nie ma sensu i ten TGL powinien w zupełności wystarczyć. Przy większej ilości niskich tonów warto zastanowić się nad wzmacniaczem w układzie przeciwsobnym.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Zupełnie się nie zgodzę w tym wypadku z AZ12.
Każdy transformator może być zupełnie inny.
I słyszę to na głośnikach a to najważniejsze.
Aby chociaż to co słyszę było widać na oscyloskopie.
Pewnie jak są to małe różnice to tego się nie wychwyci.
Ale w związku z tym iż słucham cały czas tego samego prawie.
Można nazwać to idzie to gołym uchem wychwycić.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
ami199
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: ami199 »

Co to za herezję głosi kolega "AZ12" Ilość basu zależy bardziej od głośnika (głośników) niż transformatora głośnikowego.

Amadivip Podaj więcej informacji odnośnie tego trasformatora Indelela to może coś pomogę.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Amadivip pisze:Witam
Zastanawia mnie transformator z oferty indela "tgl 5/001". Pasmo niby ma 40-20khz, i pytanie czy jest sens je "zapakować" do el84 SE, w celu uzyskania "basu" we wzmacniaczu?. Ten zestawik co mam na TWZ1-9, na razie wystarcza, ale w przyszłości chciałbym zmienić transformatory z niższym dolnym pasmem i czy te tg 5/001 nadadzą się, czy lepiej zlecić nawinięcie transformatora?

Pozdrawiam
Amadeusz
Jeśli faktycznie po pomiarach tego transformatora jest pasmo 50-20khZ + - 1dB to naprawdę musi być duży.
Szczególnie wtedy kiedy ma oddać pełną moc.
Zmierzyłem ostatnio transformator Kolegi którego uważałem za Guru w tym temacie.
I niestety wszędzie nas oszukują .
Niby rdzeń EI84 ale moc z tego rdzenia jest maksymalnie 1,8W przy 300V napięcia na anodzie.
Podczas gdy własnoręcznie nawinięte trafo co prawda dwa razy większe na tej samej kształtce oddaje moc blisko 4,5W w podobnym paśmie.
W związku z tym jak widać nie pozostaje Tobie nic innego jak kupić dokonać i dokonać pomiaru.
Zauważyłem że firmy nasze co raz częściej nawijają coś z myślą że nikt tego nie sprawdzi.
A tutaj niespodzianka, i to całkiem nie miła.
Mam Indela w jednym ze wzmacniaczy nie gra to źle fakt iż mam trafo do PP.
Pasmo jest pomierzone w wątku o EL500 i 6N3P możesz poczytać.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
ami199
15...19 postów
15...19 postów

+- 1dB przy transformatorze trzy sekcyjnym ??
Nie sądzę aby robili pomiary transformatora
50-20khZ + - 1dB to ładnie wygląda dla klienta.
Jeżeli ktoś napisze rzeczywistą charakterystykę, nie sprzeda transformatora.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

ami199 pisze:Co to za herezję głosi kolega "AZ12" Ilość basu zależy bardziej od głośnika (głośników) niż transformatora głośnikowego.
A podasz jakiś argument przeczący tej tezie?

Zwróć też uwagę, że nie ma czegoś takiego, jak pasmo, czy charakterystyka transformatora. Mierzyć można dopiero konkretny układ z konkretną lampą i wtedy okazuje się co i jak.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

djivo pisze:Jeśli faktycznie po pomiarach tego transformatora jest pasmo 50-20khZ + - 1dB to naprawdę musi być duży.
To jest gdzieś napisane, czy bawimy się w "głuchy telefon"?
http://www.indel.pl/e_tgl.htm
http://www.indel.pl/downlo/KK78EI_09_1_7.pdf
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Piotr pisze:
ami199 pisze:Co to za herezję głosi kolega "AZ12" Ilość basu zależy bardziej od głośnika (głośników) niż transformatora głośnikowego.

Zwróć też uwagę, że nie ma czegoś takiego, jak pasmo, czy charakterystyka transformatora. Mierzyć można dopiero konkretny układ z konkretną lampą i wtedy okazuje się co i jak.
Piotr oczywiście ma to wpływ wiadomo że sam głośnik się nie odezwie potrzebuje obudowę, lecz bierzemy pod uwagę to czy człowiek na dobrych głośnikach usłyszy dobre trafo lub nie - da się to usłyszeć trzeba tylko słuchać.
Zibi pisze:
djivo pisze:Jeśli faktycznie po pomiarach tego transformatora jest pasmo 50-20khZ + - 1dB to naprawdę musi być duży.
Zibi nie chodzi o głuchy telefon ale o fakty .....
Trafa do SE o tych wymiarach i posiadając 3 sekcje nie będzie działać poprawnie ....
Przekrój kolumny środkowej ma duży wpływ na moc która w stanie jest oddać dany transformator.

Pewnie, nie mierzyłem ich ale mierzyłem trafa tego typu od innego znanego użytkownika, który nawija 9 sekcji na EI85, i nic szczególnego nie prezentują.
Całość jednak zawsze przekłada się na wielkość transformatora...
To miałem na myśli.
Nie zaglądałem w katalog bo wiem jak wyglądają.
Takie normalne trafa do słuchania. Coraz częściej przestaję wierzyć w to co piszą producenci.
Często na pomiarach wypada coś lepiej a coś innego gorzej,
a i tak je wszystkie akceptuję, układy lampowe mają właśnie takie a nie inne wady.
Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Pozdrawiam.
Każdy z nas ma rację a prawda leży po środku.
ami199
15...19 postów
15...19 postów

Piotr pisze:
Jeżeli transformator głośnikowy posiada pasmo przenoszenia od 200Hz żaden głośnik, układ czy lampa nie jest w stanie zrekompensować tej ułomności.
Ilość basu według rozumowania AZ12 zależy bardziej od ustawienia gałki potencjometru wzmocnienia niskich tonów - czyż nie tak ??
W jakim celu producent podaje pasmo przenoszenia głośnika,transformatora itd. odpowiedz sobie sam.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ami chyba właśnie wczoraj nie wiedziałem jak to napisać.
Dokładnie to samo tyczy się gdy trafo chodzi tylko do 12 - 14kHz .
Nawet jak dodamy sopranu potencjometrem od regulacji barwy dźwięku nic to nie zmieni oprócz tego że w wyzszych częstotliwościach wzrosną jeszcze bardziej zniekształcenia.
Ami idealnie to napisał.
Lubię to określenie" ułomności ".
To tak jak kiedyś mi ktoś powiedział coś o Daewoo Tico, jest takie nie szczęśliwe od urodzenia. :)
ami199
15...19 postów
15...19 postów

djivo pisze:Coraz częściej przestaję wierzyć w to co piszą producenci.
Nie tylko ty, wystarczy zerknąć na stronę LO który nawija jedne z lepszych TG.
Każdy transformator posiada identyczne pasmo przenoszenia 10Hz - 60kHz + - 3dB :-)
Bez znaczenia czy posiada indukcyjność 34 Henry CC 10 Henrów EI kilka sekcji lub kilkanaście.
I tu się z Piotrem zgodzę, samo pasmo przenoszenia bez dodatkowych informacji niewiele nam mówi.
Aczkolwiek mając pewną wiedzę jesteśmy w stanie bez pomiarów stwierdzić co jest wart TG.
Załączniki
o.jpg
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ami199 musiales zaraz cały katalog L.O. Dać na pierwszy ogień.
Hyhyhyhyhy
ami199
15...19 postów
15...19 postów

LO robi bardzo dobre TG może najlepsze w Polsce - "nie mnie oceniać" niestety trochę nieprawdy jest w opisie.
O innych firmach nie wspominam gdyż zostają z tyłu za LO :-)
Cały ?? Można się przyjrzeć bez zbędnego opisywania jak liniowe są transformatory ( TG chyba jest najmniej liniowym elementem ) Mam usunąć ?? Miałem podać przykład TG na rdzeniu EI 66 z pasmem dla P - 50W 10Hz - 100KH + - 1dB :-)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Zibi pisze:
djivo pisze:Zibi nie chodzi o głuchy telefon ale o fakty .....
Trafa do SE o tych wymiarach i posiadając 3 sekcje nie będzie działać poprawnie ....
Przekrój kolumny środkowej ma duży wpływ na moc która w stanie jest oddać dany transformator.
Pytam o fakty: gdzie jest podane pasmo 50Hz-20kHz +- 1 dB?
Rodzaj kształtek i grubość pakietu jest podana, można wyliczyć, czy wystarczy kolumny do przeniesienia 5 watów.
ODPOWIEDZ