Końcówka mocy na IRFP240 i IRFP9240
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Końcówka mocy na IRFP240 i IRFP9240
Układ zabezpieczenia jest jako osobna płytka A-111,są również zasilacze.
http://WWW.diyaudio.com.pl
krzem3
http://WWW.diyaudio.com.pl
krzem3
-
- 625...1249 postów
Pewnie, że są, ale podaję sprawdzone rozwiązania...
Zabezpieczenie Irka jest genialne, z resztą tak samo jak jego Uniamp, którego do dzisiaj mam u siebie:
http://audio.lutuje.se/?uniamp,19
Powiedz krzem, z czym będzie miał grać ten budowany zestaw?

-
- 1250...1874 posty
A sądzisz że jest kiepski do słuchania muzyki,jeszcze decyzja na 100% nie jest podjęta.dolphin123 pisze:Pewnie, że są, ale podaję sprawdzone rozwiązania...Zabezpieczenie Irka jest genialne, z resztą tak samo jak jego Uniamp, którego do dzisiaj mam u siebie:
Myślę że miałeś na myśli przedwzmacniacz do tej końcówki mocy.
krzem3
-
- 625...1249 postów
Pytam o źródło i kolumny. Nad przedwzmacniaczem się zastanawiasz czytałem wczesniej.
-
- 1250...1874 posty
Odtwarzacz CD Harman Kardon HD-750, kolumny JBL E-100 Northridge-seria E, efektywność 91dB, moc ciągła-szczytowa 110/440W.
krzem3
krzem3
-
- 375...499 postów
A co powiecie na to: http://www.audiostereo.pl/index.php?app ... _id=211328 ?
Tu jest więcej o tej hybrydzie : http://www.audiostereo.pl/hybryda-moscode_72879.html
pozdrawiam
Tu jest więcej o tej hybrydzie : http://www.audiostereo.pl/hybryda-moscode_72879.html
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 1250...1874 posty
Dlaczego nie stosuje się w tego typu układach zasilacza symetrycznego,czy to ze względu na oszczędności.
Kolego Dolphin bardzo ładnie i ciekawie wykonałeś ten Uniamp.
krzem3
Kolego Dolphin bardzo ładnie i ciekawie wykonałeś ten Uniamp.
krzem3
-
- 375...499 postów
Pewnie chodzi o stałe napięcie na wyjściu. Poczytaj to: viewtopic.php?f=14&t=12744&hilit=haiku Piotr tłumaczy tu czemu.
pozdrawiam
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 1250...1874 posty
Jak poczytałem sobie o wzmacniaczach hybrydowych,to zastanawiam się nad sensownością budowania tego typu wzmacniaczy.
Czy budujemy to tylko dla jednej lampy i stwarzamy sobie mnóstwo kłopotów,ponieważ uzasadnionych sensownych wypowiedzi
że gra to lepiej od dobrego tranzystora trudno spotkać. Pomijam całkowicie audiofilskie doznania.
krzem3
Czy budujemy to tylko dla jednej lampy i stwarzamy sobie mnóstwo kłopotów,ponieważ uzasadnionych sensownych wypowiedzi
że gra to lepiej od dobrego tranzystora trudno spotkać. Pomijam całkowicie audiofilskie doznania.
krzem3
-
- 625...1249 postów
Wstawienie we wstępnym wzmocnieniu lampy faktycznie generuje spore dodatkowe koszty. Czy jest sens...? Niektórzy twierdzą, że tak a inni twierdzą że to tylko efekt wizualny żarzącej się lampki. Ile ludzi tyle gustów, więc sam musisz stwierdzić czy chcesz generować sobie dodatkowe koszta związane z zasilaniem lampy.
-
- moderator
Dla mnie podstawowy argument to prostota. Pełnosprawną hybrydę można zrobić z jednej triody i wtórnika na jednej parze tranzystorów. Wzmacniacz lampowy, nawet dwustopniowy musi zawierać transformator, a to jak dodatkowy stopień z punktu widzenia pasma i zniekształceń, zazwyczaj są trzy stopnie plus transformator, natomiast porządny układ tranzystorowy też przynajmniej trzy stopnie musi mieć.
Druga sprawa jest taka, że hybryda, przynajmniej w wersji Haiku działa pięknie bez USZ. W układzie tranzystorowym raczej tego nie widzę.
O zasilaczu już mówiłem. Kondensator na wyjściu zapewnia bezproblemowe utrzymanie zera. A w czym przeszkadza? Bo nie bardzo rozumiem skąd to panniczne poszukiwanie alternatywnego rozwiązania...
Druga sprawa jest taka, że hybryda, przynajmniej w wersji Haiku działa pięknie bez USZ. W układzie tranzystorowym raczej tego nie widzę.
O zasilaczu już mówiłem. Kondensator na wyjściu zapewnia bezproblemowe utrzymanie zera. A w czym przeszkadza? Bo nie bardzo rozumiem skąd to panniczne poszukiwanie alternatywnego rozwiązania...
-
- 1250...1874 posty
Piotrze - na pewno masz sporo racji w tym co piszesz,myślę że to było skierowane do mnie jako inicjatora tematu.
1.Czy kondensator na wyjściu to na 100% bezpieczne rozwiązanie? Na moim przykładzie z amplitunerem Philips,miałem przypadek
przebicia kondensatora na wyjściu.
2.Zasilacze symetryczne eliminują stosowanie kondensatorów na wyjściu,co ma istotne znaczenie w układach wielokanałowych (stereo) sam właściwie do końca tego nie rozumiem. Możliwe że kondensatory elektrolityczne przy zasilaniu symetrycznym mogą pracować o połowę niższym napięciu,jak w przypadku zasilacza z pojedynczym napięciem i to jest plus.
3.Prawdopodobnie w układach hybrydowych nie stosuje się zasilania symetrycznego, z uwagi na trudności w utrzymaniu zera,
dlatego prostym rozwiązaniem jest stosowanie jednego napięcia i kondensatorów na wyjściu.
4.Czy końcówkę mocy A-130 wysteruje odtwarzacz CD,a jeżeli będzie za słaby sygnał wejściowy,to można wykonać selektor wejść
na 1/2 lampy dla jednego kanału,lub po jednej lampie na kanał. Wówczas wzmacniacz będzie chociaż w części lampowy.
Przyznaję że teoretycznie jestem słaby,może i z mojego lenistwa w czytaniu książek a mam ich sporo. Przyznaję że od 30 lat
nie zajmowałem się układami tranzystorowymi,a układami lampowymi zajmuję się tylko jak się nudzę.
Mam takie pytanie:
Posiadam kilka transformatorów sieciowych,ale mają albo za duże napięcie,lub za małe.
Najlepszy z nich jest TS z amplitunera kina domowego 300W, 2 X 36V zmiennego,po wyprostowaniu napięcie wyniesie +-51V.
Zalecane napięcie dla końcówki mocy A-130 to +-42V, max +-52V schemat zamieściłem w PDF.
Myślę że aby wykorzystać TS,należy zmienić tranzystory mocy na wyższe napięcie i elektrolity na pcb, do zasilacza symetrycznego mam elektrolity na napięcie przebicia 71V/85 stopni,co jeszcze należy wymienić? Jeżeli nie będzie innego wyjścia to muszę rozejrzeć za innym TS z pasującym napięciem do końcówki mocy,możliwe że to będzie rozsądne rozwiązanie.
Znalazłem TS w firmie Toroidy.pl 300VA/230V/24V/12,8A, następne 300VA/230V/28V/10,8A.
Wydaje mi się że za dużo o 50% Amper.
Dziękuję za info.
krzem3
1.Czy kondensator na wyjściu to na 100% bezpieczne rozwiązanie? Na moim przykładzie z amplitunerem Philips,miałem przypadek
2.Zasilacze symetryczne eliminują stosowanie kondensatorów na wyjściu,co ma istotne znaczenie w układach wielokanałowych (stereo) sam właściwie do końca tego nie rozumiem. Możliwe że kondensatory elektrolityczne przy zasilaniu symetrycznym mogą pracować o połowę niższym napięciu,jak w przypadku zasilacza z pojedynczym napięciem i to jest plus.
3.Prawdopodobnie w układach hybrydowych nie stosuje się zasilania symetrycznego, z uwagi na trudności w utrzymaniu zera,
dlatego prostym rozwiązaniem jest stosowanie jednego napięcia i kondensatorów na wyjściu.
4.Czy końcówkę mocy A-130 wysteruje odtwarzacz CD,a jeżeli będzie za słaby sygnał wejściowy,to można wykonać selektor wejść
na 1/2 lampy dla jednego kanału,lub po jednej lampie na kanał. Wówczas wzmacniacz będzie chociaż w części lampowy.
Przyznaję że teoretycznie jestem słaby,może i z mojego lenistwa w czytaniu książek a mam ich sporo. Przyznaję że od 30 lat
nie zajmowałem się układami tranzystorowymi,a układami lampowymi zajmuję się tylko jak się nudzę.
Mam takie pytanie:
Posiadam kilka transformatorów sieciowych,ale mają albo za duże napięcie,lub za małe.
Najlepszy z nich jest TS z amplitunera kina domowego 300W, 2 X 36V zmiennego,po wyprostowaniu napięcie wyniesie +-51V.
Zalecane napięcie dla końcówki mocy A-130 to +-42V, max +-52V schemat zamieściłem w PDF.
Myślę że aby wykorzystać TS,należy zmienić tranzystory mocy na wyższe napięcie i elektrolity na pcb, do zasilacza symetrycznego mam elektrolity na napięcie przebicia 71V/85 stopni,co jeszcze należy wymienić? Jeżeli nie będzie innego wyjścia to muszę rozejrzeć za innym TS z pasującym napięciem do końcówki mocy,możliwe że to będzie rozsądne rozwiązanie.
Znalazłem TS w firmie Toroidy.pl 300VA/230V/24V/12,8A, następne 300VA/230V/28V/10,8A.
Wydaje mi się że za dużo o 50% Amper.
Dziękuję za info.
krzem3
-
- 10...14 postów
Witam forumowiczów. Właśnie uskuteczniliśmy z kolegą MariuszemElektronikiem wzmacniacz haiku. Co prawda w pajączku, ale efekt piorunujący. Pracuje wyśmienicie. Brumu prawie zero, fajny mięsisty basik, wymaga jeszcze pomiarów i pewnie dopracowania. Zapewniam, że efekt jest wart pracy. Myślę, że nie zabraknie relacji z dalszych prac i nieomieszkam się podzielić spostrzeżeniami. Pozdrawiam.
-
- moderator
Na pewno jest mniejsze prawdopodobieństwo przebicia kondensatora (jeżeli nie będzie źle dobrany), niż pojawienia się składowej stałej na wyjściu bez kondensatora.krzem3 pisze:1.Czy kondensator na wyjściu to na 100% bezpieczne rozwiązanie? Na moim przykładzie z amplitunerem Philips,miałem przypadek
To cytat? Bo nie brzmi zbyt sensownie...krzem3 pisze:2.Zasilacze symetryczne eliminują stosowanie kondensatorów na wyjściu,co ma istotne znaczenie w układach wielokanałowych (stereo) sam właściwie do końca tego nie rozumiem.
Ale w sumarycznej kalkulacji liczy się energia zgromadzona w kondensatorach, czyli (CU^2)/2.krzem3 pisze:Możliwe że kondensatory elektrolityczne przy zasilaniu symetrycznym mogą pracować o połowę niższym napięciu,jak w przypadku zasilacza z pojedynczym napięciem i to jest plus.
Jak to podliczysz, to okaże się, że niezależnie jak pomieszasz napięciem i pojemnością, to rozmiar i cena kondensatorów będą proporcjonalne właśnie do zgromadzonej energii. Czyli to żaden plus ani też minus.
No otóż to. Skoro są dwa równorzędne rozwiązania, z czego jedno proste w zastosowaniu i zapewniające dobre parametry, a drugie wymagające dodatkowych układów towarzyszących, stwarzające ryzyko nieprawidłowego działania, to po co wybierać to drugie?krzem3 pisze:Prawdopodobnie w układach hybrydowych nie stosuje się zasilania symetrycznego, z uwagi na trudności w utrzymaniu zera,
Na temat układu całkowicie tranzystorowego zerknij tu:
https://sites.google.com/site/krzacze/artykuly/sol
Chyba nawet mam gdzieś do niego wzór płytki. To naprawdę dobrze grający układ, a do tego w miarę prosty w uruchomieniu. Takie moje podsumowanie zabawy z tranzystorami.
-
- moderator
Zapraszam.Mundek pisze:Myślę, że nie zabraknie relacji z dalszych prac i nieomieszkam się podzielić spostrzeżeniami.
W sumie to do jednej z wersji jest całkiem zgrabna płytka (ostatnio znalazłem).
Zastanawiam się czy by nie odpalić małej serii, tylko nie wiem czy będzie odpowiednia liczba chętnych.
Są dwie wersje, na podstawkę octal albo noval, czyli wchodzą praktycznie wszystkie duotriody współczesnego świata