Poszukuję rysunku /skanu/ skali do w/w radyjka. Załapałem się na takie cudo i właściwie już odtworzyłem skalę, ale z prawej strony jest okienko do wskaźnika zakresów. Niestety to miejsce na starej skali jest zupełnie czyste.
Może chociaż jakieś wymiary? Oczywiście gotowa pracę opublikuję na forum.
Zaczynam mocować się ze skrzynką, bo muszę ją całkowicie odtworzyć, jako że stara została skonsumowana. Zaczynam dopiero działalność w renowacji, zobaczymy co z tego wyniknie.
Saba S350W skala
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
Saba S350W skala
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Saba S350W skala
Z przodu ta skrzynka wcale nie wygląda źle. Wg mnie nadaje się do renowacji.AndrzejM2005 pisze:Poszukuję rysunku /skanu/ skali do w/w radyjka. Załapałem się na takie cudo i właściwie już odtworzyłem skalę, ale z prawej strony jest okienko do wskaźnika zakresów. Niestety to miejsce na starej skali jest zupełnie czyste.
Może chociaż jakieś wymiary? Oczywiście gotowa pracę opublikuję na forum.
Zaczynam mocować się ze skrzynką, bo muszę ją całkowicie odtworzyć, jako że stara została skonsumowana. Zaczynam dopiero działalność w renowacji, zobaczymy co z tego wyniknie.
Pokaż więcej zdjęć.
To pewnie widziałeś: http://www.radiomuseum.org/r/saba_350w.html
A to strona forum saby:
http://saba.magnetofon.de/showtopic.php ... bcfc75522e
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 15...19 postów
Tak, widziałem jedno i drugie. Niestety skrzynka tak tylko od przodu wygląda. Został sam fornir, a mniej więcej do połowy wysokości jest samo próchno, a wręcz nie ma go w ogóle. Jeszcze dół wygląda jako tako, ale on jest z pełnego drewna. Widać klej ze sklejki wyraźnie im smakował. Poza tym nie będę się bił z żona. Gdy zobaczyła te dziurki to mnie "grzecznie" z tym wyprosiła. Myślę że ta jedna fotka wystarczy
-
- 15...19 postów
Wyjaśniłem trochę zagadek związanych z tym radyjkiem. Wyszło na to, że ktoś przede mną je przerobił.
Skala jest od Saby S346, a kratownica na głośniku od Saby S456. Jestem skłonny zmajstrować skrzynkę w jej pierwotnej postaci, czyli S350, ale w niej nie ma tej kratownicy. Tyle, że ktoś wypiłował w bakelitowej ramce półokręgi, żeby tę kratownicę upchać. I teraz dylemat, w jakiej wersji próbować to odtworzyć? Może jakieś rady?
Skala jest od Saby S346, a kratownica na głośniku od Saby S456. Jestem skłonny zmajstrować skrzynkę w jej pierwotnej postaci, czyli S350, ale w niej nie ma tej kratownicy. Tyle, że ktoś wypiłował w bakelitowej ramce półokręgi, żeby tę kratownicę upchać. I teraz dylemat, w jakiej wersji próbować to odtworzyć? Może jakieś rady?
-
- 500...624 posty
-
- 15...19 postów
No dosyć długo byłem tu nieobecny, ale skrzynka powstawała, a że pierwszy raz to robiłem, to czasu zajęło trochę. Ale w końcu mogę się wziąć za flaczki. I tu pierwszy problem. Oznaczenia kondensatorów. Oznaczone są numerami tak np. 453/36 wychodzi mi ze schematu, ze to 10nF, ale napięcie już nieznane. Z napięciem nie problem, można z grubsza się domyślić, ale pojemność? Może ktoś potrafi rozszyfrować ten szyfr? Bardzo proszę. Drugi problem, to cewka szeregowo z anteną, której na schemacie nie ma. Totalnie spalona. Może coś na ten temat? Ale doświadczenia zdobywam i to ważne!
-
- 3125...6249 postów
http://saba.magnetofon.de/showtopic.php ... &pagenum=1
"Die Werte als Kapazitaet, findet man nur in der Stueckliste und im Schaltbild stehen auch nur C1 C2 usw. "
"Die Werte als Kapazitaet, findet man nur in der Stueckliste und im Schaltbild stehen auch nur C1 C2 usw. "