Saba S350W skala

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

Saba S350W skala

Post autor: AndrzejM2005 »

Poszukuję rysunku /skanu/ skali do w/w radyjka. Załapałem się na takie cudo i właściwie już odtworzyłem skalę, ale z prawej strony jest okienko do wskaźnika zakresów. Niestety to miejsce na starej skali jest zupełnie czyste.
Może chociaż jakieś wymiary? Oczywiście gotowa pracę opublikuję na forum.
Zaczynam mocować się ze skrzynką, bo muszę ją całkowicie odtworzyć, jako że stara została skonsumowana. Zaczynam dopiero działalność w renowacji, zobaczymy co z tego wyniknie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Saba S350W skala

Post autor: zagore1 »

AndrzejM2005 pisze:Poszukuję rysunku /skanu/ skali do w/w radyjka. Załapałem się na takie cudo i właściwie już odtworzyłem skalę, ale z prawej strony jest okienko do wskaźnika zakresów. Niestety to miejsce na starej skali jest zupełnie czyste.
Może chociaż jakieś wymiary? Oczywiście gotowa pracę opublikuję na forum.
Zaczynam mocować się ze skrzynką, bo muszę ją całkowicie odtworzyć, jako że stara została skonsumowana. Zaczynam dopiero działalność w renowacji, zobaczymy co z tego wyniknie.
Z przodu ta skrzynka wcale nie wygląda źle. Wg mnie nadaje się do renowacji.

Pokaż więcej zdjęć.

To pewnie widziałeś: http://www.radiomuseum.org/r/saba_350w.html

A to strona forum saby:
http://saba.magnetofon.de/showtopic.php ... bcfc75522e
Wołyń 1943. Pamiętamy!
AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

Tak, widziałem jedno i drugie. Niestety skrzynka tak tylko od przodu wygląda. Został sam fornir, a mniej więcej do połowy wysokości jest samo próchno, a wręcz nie ma go w ogóle. Jeszcze dół wygląda jako tako, ale on jest z pełnego drewna. Widać klej ze sklejki wyraźnie im smakował. Poza tym nie będę się bił z żona. Gdy zobaczyła te dziurki to mnie "grzecznie" z tym wyprosiła. Myślę że ta jedna fotka wystarczy
AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

Wyjaśniłem trochę zagadek związanych z tym radyjkiem. Wyszło na to, że ktoś przede mną je przerobił.
Skala jest od Saby S346, a kratownica na głośniku od Saby S456. Jestem skłonny zmajstrować skrzynkę w jej pierwotnej postaci, czyli S350, ale w niej nie ma tej kratownicy. Tyle, że ktoś wypiłował w bakelitowej ramce półokręgi, żeby tę kratownicę upchać. I teraz dylemat, w jakiej wersji próbować to odtworzyć? Może jakieś rady?
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

AndrzejM2005
15...19 postów
15...19 postów

No dosyć długo byłem tu nieobecny, ale skrzynka powstawała, a że pierwszy raz to robiłem, to czasu zajęło trochę. Ale w końcu mogę się wziąć za flaczki. I tu pierwszy problem. Oznaczenia kondensatorów. Oznaczone są numerami tak np. 453/36 wychodzi mi ze schematu, ze to 10nF, ale napięcie już nieznane. Z napięciem nie problem, można z grubsza się domyślić, ale pojemność? Może ktoś potrafi rozszyfrować ten szyfr? Bardzo proszę. Drugi problem, to cewka szeregowo z anteną, której na schemacie nie ma. Totalnie spalona. Może coś na ten temat? Ale doświadczenia zdobywam i to ważne!
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

http://saba.magnetofon.de/showtopic.php ... &pagenum=1
"Die Werte als Kapazitaet, findet man nur in der Stueckliste und im Schaltbild stehen auch nur C1 C2 usw. "