Witam, przeglądając forum gdzieś trafiłem na link do tego artykułu:
http://www.mt.com.pl/archiwum/64-MT-01- ... eciowy.pdf
Na stronie 7 jest pokazany schemat który mnie trochę dziwi (może mam coś nie tak z głową?), a mianowicie jest styk który zwiera część cewki aby zmienić jej indukcyjność i w konsekwencji częstotliwość, ale jest jedno ale, te cewki są prawdopodobnie sprzężone (cewki L1 i L3) i w momencie zwarcia jej części tworzy się zamknięty zwój który tłumi oscylacje, czy mam racje czy coś mi się pokićkało?
Zmiana częstotliwości przez zwieranie cewki, zwarty zwój.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 100...124 posty
-
- 1250...1874 posty
Re: Zmiana częstotliwości przez zwieranie cewki, zwarty zwój
Masz rację, aby to działało poprawnie cewki nie mogą być silnie sprzężone. Pamiętam przykład obliczeniowy, w którym zwierano jeden zwój kilkudziesięcio zwojowej cewki, przez co drastycznie spadała jej dobroć. Natomiast jeśli cewki będą słabo sprzężone to wpływ zwartego uzwojenia będzie niewielki.
SQ9KQZ
-
- 100...124 posty
No tak, ale w dalszej części artykułu jest rysunek jak mają wyglądać te cewki, mi się wydaje, że to nie był dobry pomysł projektanta.
-
- 100...124 posty
Witam. Jest to bardzo popularny sposób przełączanie zakresów w odbiornikach. Nie tylko obwody wejściowa, ale też oscylatory heterodyn. Zaletą tego ( dla tego ten sposób stosowano ) to to, że rozwarta cewka ma jakąś własną częstotliwość rezonansową. Cewka zwarta nie. Wystarczy przejrzeć trochę schematów z głównej strony Triody, lub Jak czytać schematy radiowe Klimczewskiego.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 100...124 posty
Tutaj nie chodzi o częstotliwość rezonansową rozwartej cewki lecz o to, że ta cewka tworzy zwarty zwój w którym indukują się prądy i to powoduje duże straty, tak jak zwarty zwój w transformatorze.
Ja bym nie zastosował takiego układu w swoich urządzeniach.
Lepiej by było zmieniać pojemność niż indukcyjność, wystarczy, że kondensator w układzie LC będzie składał się z 2 mniejszych i jeden z nich byłby odłączany, przez co zwiększy się częstotliwość.
Ja bym nie zastosował takiego układu w swoich urządzeniach.
Lepiej by było zmieniać pojemność niż indukcyjność, wystarczy, że kondensator w układzie LC będzie składał się z 2 mniejszych i jeden z nich byłby odłączany, przez co zwiększy się częstotliwość.
-
- 100...124 posty
Jeżeli ten system stosowali profesjonalni konstruktorzy renomowanych firm na całym świecie, to na pewno coś w tym jest. Stosowano to w wielu odbiornikach do końca odb. lampowych. Po co udawać, że jest się mądrzejszym od nich? Jak można porównywać transformator na50Hz z obwodem rezonansowym wcz? Ostatnia uwaga jest wręcz zatykająca.
Przecież w radiach zazwyczaj (podkreślam zazwyczaj i to dotyczy obwodów wejściowych). są to cewki na oddzielnych karkasach oddalone od siebie na tyle że wpływ zwartej cewki jest znikomy. W przypadku heterodyny można zwierać cześć cewki - element aktywny nadrobi straty.
Pozostawienie nieobciążonego obwodu LC dawało gorsze efekty.
Pozostawienie nieobciążonego obwodu LC dawało gorsze efekty.