Zmiana częstotliwości przez zwieranie cewki, zwarty zwój.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bambus
100...124 posty
100...124 posty

Zmiana częstotliwości przez zwieranie cewki, zwarty zwój.

Post autor: bambus »

Witam, przeglądając forum gdzieś trafiłem na link do tego artykułu:
http://www.mt.com.pl/archiwum/64-MT-01- ... eciowy.pdf
Na stronie 7 jest pokazany schemat który mnie trochę dziwi (może mam coś nie tak z głową?), a mianowicie jest styk który zwiera część cewki aby zmienić jej indukcyjność i w konsekwencji częstotliwość, ale jest jedno ale, te cewki są prawdopodobnie sprzężone (cewki L1 i L3) i w momencie zwarcia jej części tworzy się zamknięty zwój który tłumi oscylacje, czy mam racje czy coś mi się pokićkało?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Zmiana częstotliwości przez zwieranie cewki, zwarty zwój

Post autor: gachu13 »

Masz rację, aby to działało poprawnie cewki nie mogą być silnie sprzężone. Pamiętam przykład obliczeniowy, w którym zwierano jeden zwój kilkudziesięcio zwojowej cewki, przez co drastycznie spadała jej dobroć. Natomiast jeśli cewki będą słabo sprzężone to wpływ zwartego uzwojenia będzie niewielki.
SQ9KQZ
bambus
100...124 posty
100...124 posty

No tak, ale w dalszej części artykułu jest rysunek jak mają wyglądać te cewki, mi się wydaje, że to nie był dobry pomysł projektanta.
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Witam. Jest to bardzo popularny sposób przełączanie zakresów w odbiornikach. Nie tylko obwody wejściowa, ale też oscylatory heterodyn. Zaletą tego ( dla tego ten sposób stosowano ) to to, że rozwarta cewka ma jakąś własną częstotliwość rezonansową. Cewka zwarta nie. Wystarczy przejrzeć trochę schematów z głównej strony Triody, lub Jak czytać schematy radiowe Klimczewskiego.
Pozdrawiam.
bambus
100...124 posty
100...124 posty

Tutaj nie chodzi o częstotliwość rezonansową rozwartej cewki lecz o to, że ta cewka tworzy zwarty zwój w którym indukują się prądy i to powoduje duże straty, tak jak zwarty zwój w transformatorze.
Ja bym nie zastosował takiego układu w swoich urządzeniach.
Lepiej by było zmieniać pojemność niż indukcyjność, wystarczy, że kondensator w układzie LC będzie składał się z 2 mniejszych i jeden z nich byłby odłączany, przez co zwiększy się częstotliwość.
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Jeżeli ten system stosowali profesjonalni konstruktorzy renomowanych firm na całym świecie, to na pewno coś w tym jest. Stosowano to w wielu odbiornikach do końca odb. lampowych. Po co udawać, że jest się mądrzejszym od nich? Jak można porównywać transformator na50Hz z obwodem rezonansowym wcz? Ostatnia uwaga jest wręcz zatykająca.
_idu

Post autor: _idu »

Przecież w radiach zazwyczaj (podkreślam zazwyczaj i to dotyczy obwodów wejściowych). są to cewki na oddzielnych karkasach oddalone od siebie na tyle że wpływ zwartej cewki jest znikomy. W przypadku heterodyny można zwierać cześć cewki - element aktywny nadrobi straty.
Pozostawienie nieobciążonego obwodu LC dawało gorsze efekty.