Schemat Trawiata stereo DST-302

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Schemat Trawiata stereo DST-302

Post autor: zjawisko »

Nabyłem dzisiaj ten cud techniki z roku 1975 i przydałoby się go odrobinę dopieścić. Czy koledzy posiadają może schemat? Google wymiękają... :(

Mam na myśli oczywiście radioodbiornik Trawiata, a nie wzmacniacz. Taki, o http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=155.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Re: Schemat Trawiata stereo DST-302

Post autor: Paniki »

Od Ateny nie podpasuję?
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Mam DST 102 jeżeli by Ci to pomogło.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Teraz się zastanów, w czym mu ten schemat od Pioniera pomoże?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Atena ma końcówkę m.cz. i zasilacz w germanie, w Trawiacie są już BD254/255... więc z Ateny co najwyżej fragmenty toru radiowego podpasują. Musiałbym się przyjrzeć.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów

Widziałem ze na elce ktoś miał z aktywnych forumowiczow ale zapomniałem napisać ;)
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Ja napisałem. Zobaczymy co z tego wyniknie. :wink:

Tak czy owak, kolumny ZGZ 10/8 będące w zestawie z tym OR mimo 37 lat (!) po podłączeniu pod /niewiele młodszego/ Radmora 5102 pracują wyśmienicie. A wszystko to dzięki... tekstylnemu zawieszeniu. Przydałoby się jedynie uszczelki powymieniać, bo obudowy już dawno zapomniały co to szczelność. :mrgreen:
Wisława S.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tekstylia górą.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

zjawisko pisze:Tak czy owak, kolumny ZGZ 10/8 będące w zestawie z tym OR mimo 37 lat (!) po podłączeniu pod /niewiele młodszego/ Radmora 5102 pracują wyśmienicie. A wszystko to dzięki... tekstylnemu zawieszeniu. Przydałoby się jedynie uszczelki powymieniać, bo obudowy już dawno zapomniały co to szczelność. :mrgreen:
To jeszcze sprawdź w jakim stanie znajduje się gąbka wypełniająca wnętrze. Nawet jak wygląda na całą - najpewniej okaże się że wyjąć można ją jedynie przy pomocy... odkurzacza :lol: Dokładnie tak miałem z nabytymi z drugiej ręki kolumnami ZG15C, też na szmacianych GDN16/15.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeden z zestawów otwierałem by połatać odrobiną wikolu małe rozdarcie w membranie GDN i gąbka wypełniająca była w miarę elastyczna oraz powracała do poprzedniej formy pod dotknięciu. No ale uszczelnienie pod GDN zdecydowanie do wymiany - zostały sypiące się kawałki.
Znajdę natchnienie to rozbiorę te kolumny na czynniki pierwsze i ogarnę co trzeba. A gąbkę i tak trzeba będzie pruć, bo gumowe przepusty na kablach uległy szeroko rozumianej biodegradacji i domagają się wymiany. :lol:

Schemat/serwisówka nadal poszukiwane.

Jak się dopcham na spokojnie do Katowic i zakupię parę bzdetów to spróbuję pokleić jakiś mały kombajn do strojenia stereodekoderów w oparciu o to: http://tsf.pagesperso-orange.fr/fmstereo/codeur.htm plus dodatkowe filtry 19kHz/38kHz do miliwoltomierza selektywnego dla sprawnego strojenia filtrów na wyjściu. Czyli parę TL072/TL082, parę kostek CMOS i parę tranzystorów. Bo strojenie kolejnego dekodera na ucho mimo, że skuteczne jest tylko działaniem doraźnym. Układ wydaje się być sensowny, użycie multipleksera pomysłowe, tylko na generator 76kHz i modulator UKF mam inny pomysł. Skracanie licznika 4520 do 79 na prymitywnej bramce AND z diod i rezystora /zamiast kolejnego scalaka/ wydaje się działać bez zarzutu.
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

5h później...
Po przesiedzeniu połowy nocy nad tym gadem dowiedziałem się paru rzeczy. Oj, grzebał w nim jakiś domorosły radioamator. No ale sensacji niet, normalka.

Zasilacz jest najprawdopodobniej żywcem wzięty z Ateny, tylko pozbyto się germanu i zmieniono wartości paru elementów - prawie konwencjonalny układ stabilizatora napięcia ujemnego z jednotranzystorowym wzmacniaczem błędu i układem Darlingtona. DZ C12, 2x BC177A i BD255B. Nie ogarniam jedynie po co bazę wzmacniacza błędu oprócz zwykłego podpięcia do dzielnika z wyjścia dodatkowo podparto przez rezystor z wejścia stabilizatora...
Najprawdopodobniej poprzez jakieś dawne zwarcie jeden z BC177 i BD255 odmówiły posługi wysyłając na wyjście pełne napięcie. :? BC177 o 3 w nocy szukał nie będę, podstawiłem parę lat młodszego BC307. Że źle wygląda? Trudno, ale działa.
Z układu zasilacza do wymiany jeszcze połamany isostat sieciowy, bezpiecznik /0,5A zamiast T0,2A - kolejna najzupełniej normalna rzecz/ i BD255, którego ni cholery nie znajdę w szpargałach, to wiem na pewno bo u mnie zawsze były chwilowe braki w zaopatrzeniu w BD25x jak i BD35x. Podstawię coś nowszego, potem się będę martwił oryginalnością.

Stereodekoder - przypomniała mi się serwisówka Jubilata stereo aka Młodzieżowca i... bingo! Tyle że w owej mutacji Jubilata /jak i Pioniera będącego jego klonem/ "...zastosowano uproszczoną wersję dekodera przełącznikowego typu D-31-2." [1] A uproszczenie polega na pominięciu filtru sygnału pilota L602 i kosmetycznych zmianach wartości elementów. Tu doskonale widać uroczą zworkę: http://oldradio.pl/ilustracja/554879646 ... P_102.html. Dekoder najbliższy Trawiacie występuje na schemacie Ateny. Nieco inne są jednak wartości elementów przy T601 - R609-56k, C615-220n i PRek już w nowym typoszeregu-4,7k. Czyli taki miks odmian dekodera z Ateny, Jubilata i Pioniera...
Zawsze kręcił mnie ten dekoder, jakby nie patrzeć aż dwutranzystorowy i jego opis w serwisówce Jubilata stereo, więc najprawdopodobniej poświęcę mu w przyszłości nieco więcej czasu i wykonam opis z fotografiami oraz oscylogramami; takie małe zboczenie. :D

[1] za: Instrukcja serwisowa odbiornika radiowego Jubilat stereo, Dzierżoniów 1974

edit: 8 godzin później...
Uruchomiłem stereodekoder. Nastrojony na słuch i oscyloskop żyje swoim życiem; co nie zmienia faktu, że jestem zadowolony z uzyskanego efektu. Gdyby zestroić porządnie to nie ma siły, musi śmigać bez zająknięcia. A jeśliby jeszcze wymienić niebieską Elwę na wejściu, która już jest papierzakiem to już w ogóle hameryka. :twisted:
Ostatnio zmieniony wt, 12 czerwca 2012, 08:41 przez zjawisko, łącznie zmieniany 1 raz.
Wisława S.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Połamane przełączniki klawiszowe, anteny ferrytowe są dość częstym zjawiskiem w urządzeniach w urządzeniach pozyskanych z elektrośmieci.
Tranzystory typu BD254/BD255 to nie są białe kruki, można je spotkać w złomowanych urządzeniach z lat 70, sam znalazłem na złomie kilka archaicznych tranzystorów krzemowych w metalowych obudowach.
Żaróweczkę 6V 50mA od kontrolki stereo można by zastąpić diodą LED razem z odpowiednim rezystorem.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Eeeej! To nie jest radio z elektrośmieci. :P Choć fakt, przypomina elektrośmieć. No ale biorąc pod uwagę fajne kolumny nawet jako dawca organów wydane 30PLN już się zwróciło.

Zasilacz już działa tylko czeka na tranzystor mocy, stereodekoder śmiga całkiem nieźle. Później wyłuskam moduł wzmacniacza m.cz., wyczyszczę i ogarnę.
AZ12 pisze:Żaróweczkę 6V 50mA od kontrolki stereo można by zastąpić diodą LED razem z odpowiednim rezystorem.
12V 50mA. Ano można, klucz będzie zachwycony dziesięciokrotnym zmniejszeniem prądu, który przez niego płynie. Ale już nie ma klimatu płynnie zaświecającej i wygaszającej się żarówki. Żarówka jest tu zresztą najmniejszym problemem; co by nie podłączyć to zaświeci, byleby stosiódemki nie upalić.
A nagrzebane jest solidnie. Żarówek do wskaźnika stereo znajdę całą garść, ale czeka mnie szukanie potencjometrów siły głosu i tonów wysokich bo jakiś moron rozgrzebał je doszczętnie i... poskręcał drutami żeby się nie rozpadły. Na całe szczęście tranzystory w końcówce wydają się być sprawne.
Zobaczymy co da się z tego wynalazku wykrzesać, nie takie wywłoki już się stawiało na nogi. :D
Wisława S.