JCM800 - mody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: JCM800 - mody
Więcej dołu to akurat możesz sobie dodać we wzmacniaczu....
skoro dół ma się nie przesterować i przez to ma nie zamulać reszty, to może konstrukcja odpowiedniej obudowy głośnikowej?
przerób na atomica i będzie dół 

BEZEDURY 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No i kusisz Pan :p żal mi trochę tej konstrukcji
no i Atom na 50W pewno nie będzie tak cichy i wolny od brumów...

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Oloorin
- 250...374 postów
Możesz spróbować takich dwóch operacji:
- Odlutuj kondensator 470pF z dzielnika 470k/470k za II stopniem - stosowane przez gitarzystów metalowych mocno dopalających swoje 2203.
- Lub zamiast tego też dodaj kondensator 470pF na anodzie II stopnia - tak jak w 8secie sygnowanej przez Kerrego Kinga.
Sprawdź oba sposoby, wybierz co lepiej wg Ciebie zagra.
Pomyśl jeszcze o zmianie na plexi z MV/PPIMV, z dopałką gra miodzio
- Odlutuj kondensator 470pF z dzielnika 470k/470k za II stopniem - stosowane przez gitarzystów metalowych mocno dopalających swoje 2203.
- Lub zamiast tego też dodaj kondensator 470pF na anodzie II stopnia - tak jak w 8secie sygnowanej przez Kerrego Kinga.
Sprawdź oba sposoby, wybierz co lepiej wg Ciebie zagra.
Pomyśl jeszcze o zmianie na plexi z MV/PPIMV, z dopałką gra miodzio

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ludzie no ja jak zawsze poszukuję brzmienia Lukathera, tylko tym razem chciałem by było ciche i nieszumiące wcale ;P tak jak tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=l1AHr-YFp10 6:50
Przerobię to na atoma, ale chciałbym mieć gwarancję, że nadal będzie cichy
Przerobię to na atoma, ale chciałbym mieć gwarancję, że nadal będzie cichy
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Obniżenie napięcia preampu powinno dodać nieco dołu ale i zwiększy gain.
Jaką wartość rezystora sprzężenia zwrotnego zastosowałeś i do którego odczepu? 100k do 4ohmow daje najwięcej gainu i dołu. Możesz też rozważyć Depth/Resonance Mod, ja w swoim 6100 mam zamiar dodać szeregowo potencjometr 100K zbypassowany kondensatorem 10N.
Dołu doda Ci też zwiększenie kondensatora bypassującego pierwszą katodę. Masz pewnie teraz .68uF, spróbuj 1, 1.5 albo nawet 2.2uF. Możesz też obniżyć wartość rezystora powiedzmy do 1.5K.
Lampy 6L6 nie dadzą Ci takiego marshallowego crunchu. Mój Bogner oryginalnie był na 6L6 ale szybko z Marvelem przekonwertowaliśmy go na EL34. Więc moim zdaniem nie tędy droga.
Jaką wartość rezystora sprzężenia zwrotnego zastosowałeś i do którego odczepu? 100k do 4ohmow daje najwięcej gainu i dołu. Możesz też rozważyć Depth/Resonance Mod, ja w swoim 6100 mam zamiar dodać szeregowo potencjometr 100K zbypassowany kondensatorem 10N.
Dołu doda Ci też zwiększenie kondensatora bypassującego pierwszą katodę. Masz pewnie teraz .68uF, spróbuj 1, 1.5 albo nawet 2.2uF. Możesz też obniżyć wartość rezystora powiedzmy do 1.5K.
Lampy 6L6 nie dadzą Ci takiego marshallowego crunchu. Mój Bogner oryginalnie był na 6L6 ale szybko z Marvelem przekonwertowaliśmy go na EL34. Więc moim zdaniem nie tędy droga.
Pozdrawiam, Andrzej 
<< Kupię lampy EL34 Tesla (nie JJ), sprawdzone w dobrym stanie >>

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Za późno, przerobiłem na Atomica, z tym, że na katodzie drugiego stopnia dałem tylko 4k7 a nie 1k8, by było mniej gaina i nie brumiał. Jest cichutki tak jak JCM był i jest zdecydowanie więcej dołu
ale jeszcze dziś będę testował tak pełną gębą 
Setneck --> Dzięki za pomysły, to też sprawdzę

Setneck --> Dzięki za pomysły, to też sprawdzę

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A Atomic nie ma przypadkiem 2k2 na katodzie drugiego stopnia?:
Napisz, jak "gada" z końcówką na 2xEL34 i presence, pewnie dużo "mocarniej" niż w se...

Napisz, jak "gada" z końcówką na 2xEL34 i presence, pewnie dużo "mocarniej" niż w se...
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Nieco później będę testował to na pewno pochwale się wynikami, w weekend gram dwa koncerty, może tez będą nagrania to posłuchacie.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Nie ma sprawy
. Konwersja nie jest chyba bezpowrotna
. Ale jak Ci pasi przerobiony i osiągnąłeś to co chciałeś to też dobrze 

Pozdrawiam, Andrzej 

3maj EL-ki, w Marshallopodobnych preampach sprawdzają się IMO lepiej niż 6L6. Miałem kiedyś 6100LM i początkowo Bogner był na 6L6. Samo grało toto może i fajnie, ale w bandzie brakowało tego środkowego crunchu.
A dół można uzyskać w wielu innych miejscach (bypassy katody, -fb, coupling caps, kondensatory wyjściowe inwertera). Możesz np. w tych ostatnich spróbować 47N zamiast standardowych 22N - tak jest np. w JVM-ie. Ja w Bognerze mam 100N (jak w JMP SuperBass), ale to moze byc za duzo
.
Jakie wartości masz teraz w poszczególnych anodach i katodach po konwersji na Atomica? Pytam bo nie znam tej konstrukcji.
A dół można uzyskać w wielu innych miejscach (bypassy katody, -fb, coupling caps, kondensatory wyjściowe inwertera). Możesz np. w tych ostatnich spróbować 47N zamiast standardowych 22N - tak jest np. w JVM-ie. Ja w Bognerze mam 100N (jak w JMP SuperBass), ale to moze byc za duzo

Jakie wartości masz teraz w poszczególnych anodach i katodach po konwersji na Atomica? Pytam bo nie znam tej konstrukcji.
Pozdrawiam, Andrzej