Champ 5F1 Head - wpływ TS na lampy.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Champ 5F1 Head - wpływ TS na lampy.

Post autor: V@MVampirE »

Witam,

Tak sobie dzisiaj z nudów zacząłem mały head, jedno-gałkowiec na bazie Champa 5F1.
Akurat miałem małe chassis (miał być preamp potem audio na lampach mi przeszło).
Trafo sieciowe to TS40 coś tam (220V 60mA anodowego i 6,3 1,8A żarzenia, odczepy na 110V i 120V na pierwotnym), głośnikowe TG2,5-1-666.
Pozycja traf sprawdzona miernikiem i głośnikiem (miernik na uzwojeniu pierwotnym nie wskazuje praktycznie wzrostu napięcia po włączeniu TS, wartość ze zdjęcia to śmieci jakie zawsze wyświetla).

Początkowo miało być combo, ale jakoś wzmacniacze combo mi nie leżą.
Wiem że łatwiej było by lampy na tył wrzucić i zrobić klasycznego champa.
Ale chciałbym by finalnie to był head, z lampami i trafami na górze chassis.

Tutaj pytania:

Czy przy proponowanym na zdjęciu ustawieniu TS będzie wpływał na pracę lampy mocy? Lub lampę preampu?

Czy mogę zrezygnować z ekranowanej podstawki na 6N2P? Wolał bym wykorzystywać ekranowane do bardziej skomplikowanych układów.

Finalnie nie będzie też SB na przełączniku, pewnie wykorzystam jakiś schemat z przekaźnikiem.
Jeszcze nie robiłem wzmacniacza o tak małych rozmiarach, stąd te pytania.

Pozdrawiam,
VV
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Champ 5F1 Head - wpływ TS na lampy.

Post autor: kciuq »

Witam. Czytałeś : viewtopic.php?f=7&t=2582, jak nie to polecam, jak tak polecam jeszcze raz :).
Lampę preampu proponowałbym jednak w ekran.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Tak czytałem, ale nie pamiętałem o skanach z książki dotyczących wpływu trafa na lampy. Przeczytałem i mam mieszane uczucia, bardzo spodobała mi się wizja takiego mini wzmacniacza.
Więc jednak chyba będę próbował.

Obracanie lampy w czasie pracy ... może być z tym problem, trzeba by było poskładać sam stopień końcowy na początek, potem prze-lutować.
Nie wiem jak w 6P6S ułożone są elektrody i jak odnosi się to do strumieni elektronów w lampie, zresztą dobrze było by zachować możliwość użycia 6V6GT.
Zostaje jeszcze opcja zrobienia ekranu z blachy stalowej 5mm zakrywającego trafo na chassis z przodu, tyłu, boku i góry.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Postanowiłem spróbować i mogę napisać że gra i nie buczy :] (chwilowo gra trochę za głośno, ale to chyba przez to że zapomniałem o rezystorze 1M na wejściu wzmacniacza).

Schematu nie umieszczam bo go nie ma, jest to właściwie Fender Princeton z następującymi modami:
brak sprzężenia zwrotnego,
drugi stopień ma tez kondensator przy rezystorze katodowym,
lampa mocy ma rezystor katodowy 220R,

Jeszcze nie podłączyłem gałki „tone”.
Kondensatorów w zasilaczu nie żałowałem, przy trafo są wersje na 105 stopni Celsiusza.
Ogółem w zasilaczu jest 7 kondensatorów w stopniach (47+33 - 47+33 - 33+33 - 33).
Dodałem jednak przełącznik standby, bo miejsca bark na automatykę.

Trzeba było odwinąć 2 zwoje na żarzeniu bo napięcie wynosiło 7V, teraz 3,37V.
Anodowe na kolejnych stopniach zasilacza wynoszą w czasie pracy:
303V – trafo,
248V – siatka druga,
233V – przedwzmacniacz.

Napięcie na rezystorze katodowym lampy mocy to 11,45V, co by dawało 52mA.
Więc wedle pdf-u 6P6S mieszczę się w granicy tolerancji (45mA +/-13mA).

Takie parametry chyba nie zaszkodzą lampie?

Żarzenie prądem zmiennym symetryzowanym do masy rezystorami 170R, masa z obudowa podłączona przy pierwszym kondensatorze, wyjście nie podłączone do masy.

Lampka zasilania sieciowego, to LED 12V pomarańczowy i szkiełko (klosz) z jakiejś tablicy rozdzielczej, którą szabrowałem za młodu na złomie.

Wszystkie kable z wysokim napięciem, dodatkowo w koszulce termokurczliwej (stabilność i dobra izolacja).

Lampy 6P6S i szwabska ECC83 z wojskowego sortu (podobno).

Wymiary chassis 17,5*13*5cm.

Jak skończę to może dodam do "gitarowy minimalizm".

Pozdrawiam,
VV
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Pstryczek sieciowy może się szybko skończyć. Mam z nimi złe doświadczenia.
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Może wytrzyma, jeden taki już trochę pracuje w innym wzmacniaczu.

Teraz muszę coś poradzić na czułość i głośność tego potworka, głośność jest ponad normę.
Chyba przerobie potencjometry "tone" jako "gain", a "gain" jako "vol".

W sumie to głównym przydziałem tego wzmaka jest praca z procesorem gitarowym, który ma dedykowane wyjścia pod wzmacniacze gitarowe, ale dalej czułość jest za duża.

Jakieś sugestie co do takich modyfikacji?
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Koniec prac nad elektroniką. (nie edytowałem wcześniejszego postu, by to podkreślić).

Finalnie uzyskałem zadowalający efekt, zamiast potencjometru "tone" jest "gain" podparty rezystorem 2,2k, dzięki czemu przy minimalnym ustawianiu potencjometru poziom wzmocnienia jest idealny dla sygnału z procesora.

Obok jest potencjometr głośności. Regulacja barwy dźwięku według schematu z Fender Princeton była dość słaba, więc nie ma straty.

Przydźwięk sieciowy jest pomijalny, przy zwartym wejściu jest minimalny, z gałami na full. Gitara wnosi więcej brumu niż wzmacniacz i to o wiele więcej. Przy ustawieniu gainu pod procesor brumu brak, a przy głośnościach z końca skali minimalny brum to nie problem.

Głośność na 12" Celstionie, przekracza racjonalne poziomy jak na mieszkanie.

Trafa w czasie pracy zimne, 6P6S ma 103 stopnie, wszytko w normie.

Ogółem, teraz jeszcze obudowa, ale to może poczekać.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

V@MVampirE pisze: Nie wiem jak w 6P6S ułożone są elektrody i jak odnosi się to do strumieni elektronów w lampie
Ostatni rysunek przedstawia strumień elektronów w 6P3S ale można powiedzieć że ta lampa to "duża" 6P6S.
_
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za zdjęcia, wychodzi na to że lampa jest zbudowana tak jak myślałem i wywnioskowałem z oględzin tego co widać przez niezamalowane szkło.
By w pełni się zgadzało z rysunkiem powinna być prostopadle do rdzenia, teraz jest pod lekkim kątem, ale nie robi to problemów.

Ogółem to trafo ma bardzo mało sieje, więc sprawa najbardziej tyczyła się właśnie lampy mocy. Bo przy ECC83 sprawa oddziaływania prze trafo na lampę, jest już chyba marginalna.

Teraz pora na 6P14P PP na 2 razy większym chassis.