nn polskie???radio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

nn polskie???radio

Post autor: romanradio »

witam wszystkich b. proszę o ident. radia oto dane:lampy ech4-ef6-ebc3-el?az1? z przodu skrzynki m/tkaniną a skalą była jakaś listwa(jaki profil?) wtyk sieć Kabel Kraków skala celuloid m/2-ma szybkami polskie nazwy,oprócz Breslau,Danzig,Gleiwitz chassis aluminiowe!! nabita z tyłu cecha S366, na blasze jakieś symbole druk.? elka (2 szt 32mf) z napisami francuskimi i logo B.B, filtry pcz okrągłe S.Z (podobne do starego AEG),z wystaj. u góry listwami tekstolit+zapinki i wyprowadz. na blaszki styk. do siatek lamp(góra) kondensatory B.B, RADIO AG,rezystory Always,Eminent,na agregacie pieczęć 1938r gałki nie koniecznie są oryginalne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: nn polskie???radio

dodatkowe dane :głośnik dynam. z cewką na resorze,magnes kwadrat z 4-ma śrubkami w narożach,malunek "złotą farbą",na korpusie ślad po małej owalnej nalepce, filtry pcz(kubki) zdejmuje się przez przekręcenie o kąt 30*,luzując 2 śrubki przy nich,wewnątrz filtrów kond. mikowe 200pF firmyVOX(??) na trafie sieć. żarówka E10,w szereg z bezpiecznikiem zapewne w minusie zasilania (czyżby dublowała bezpiecznik?) i jeszcze- na chassis i trafie sieciowym nabity numer(rozstęp m/cyframi)16 12 1949 Jeśli to data to jaka firma wyprod. by radio z części p/wojennych-vide skala, kond. stroj. iinne drobne elementy, jedno jest pewne TO nie konstrukcja amatorska
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

romanradio pisze:dodatkowe dane :głośnik dynam. z cewką na resorze,magnes kwadrat z 4-ma śrubkami w narożach,malunek "złotą farbą",na korpusie ślad po małej owalnej nalepce, filtry pcz(kubki) zdejmuje się przez przekręcenie o kąt 30*,luzując 2 śrubki przy nich,wewnątrz filtrów kond. mikowe 200pF firmyVOX(??) na trafie sieć. żarówka E10,w szereg z bezpiecznikiem zapewne w minusie zasilania (czyżby dublowała bezpiecznik?) i jeszcze- na chassis i trafie sieciowym nabity numer(rozstęp m/cyframi)16 12 1949 Jeśli to data to jaka firma wyprod. by radio z części p/wojennych-vide skala, kond. stroj. iinne drobne elementy, jedno jest pewne TO nie konstrukcja amatorska
Mógłby być Telefunken, ale jakoś mi obudowa nie pasuje, i lampy też.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Najlepiej pokaż jak wygląda chasis, może po nim się domyślimy.
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

dołączam foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tom333i
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Tom333i »

to czasem nie Tesla ?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Na Teslę to nie wygląda, z resztą przeglądłem wszystkie radia na oldradio.cz i nie znalazłem. Z początku przypominało mi to Siemensa: http://oldradio.pl/karta/680/Radioodbio ... super.html ale lampy inne
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

witam świątecznie,również sprawdziłem wszystkie dostępne materiałyn/t u naszych płd. sąsiadów,zapytałem"guru" od spraw radio,ale milczy.następna ciekawostka,po zdemont. skali,okazało się,że m/szybkami nie celuloid,lecz pergamin z czarnym nadrukiem liter.wstrzymuję się z zamieszcz. tematu na forum słowackim-bo to byłby obciach dla naszych speców i jeszcze- moderowany nie ma poczucia humoru? mój wpis w śmieciach.

[Pisownia!!!!! :( ]
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

może to da jakieś skojarzenie- brakująca lampa wzm. mcz to chyba EL6-sądząc po rezystorze katodowym 100ohm.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Mało zdjęć chassis, za bardzo tajemniczy jesteś :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Marcin K. pisze:Mało zdjęć chassis, za bardzo tajemniczy jesteś :)
Witaj! robienie galerii z tego forum nic nie da,najłatwiej rozpoznać radio po wyglądzie zewn. foto chassis od spodu da skojarzenie tylko komuś,kto miał w rękach takowe,może ktoś wie, która firma robiła chassis'y z blach aluminiowych=1mm??, poczekajmy,w końcu ktoś rozwiąże tę zagadkę w temacie nic już nie mam do dodania,nawijania,lutowania, pozdrawiam wszystkich Roman.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Więc czekamy na wróżkę.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Szymon95 »

Witam
Miałem kiedyś bardzo podobne radio. Z tego co mówił poprzedni właściciel było ono do samodzielnego montażu. Z braku schematu przeznaczyłem je niestety na części. Chassis było także aluminiowe, gałka zmiany zakresów wyprowadzona na boczną ściankę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

witam chyba masz rację! Z tym,że chassis jest profesjonalnie nitowane,a podzespoły fabryczne, mógł być to mówiąc po dzisiejszemu tzw.kit do montażu , przesłałem materiały następnemu ze znanych,starszych kolekcjonerów,jeśli potwierdzi,to Ty rozwiązałeś tę ciekawą zagadkę! I teraz następne pytanie-jaka firma produkowała takie kity? ,może jakaś mało znana krakowska,bo radio stamtąd przywlokłem.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam! Rozebrałem radio na czynniki pierwsze do renowacji i mam jednak wątpliwości,czy to "składak".Pomimo,że mam w ręku lutownicę od półwiecza,nie wiem,czy zrobiłbym tak staranne,powtarzalne lutowanie.Poza tym każdy punkt lutowniczy jest starannie "dziabnięty"czerwonym lakierem.Inne spostrzeżenia,to: przełącznik zakresów 3 poz. z wałkiem bakelitowym,na którym są mimośrody dociskające blaszki stykowe. Podstawki bocznostykowe mają na spodzie otwory fi3,5 mm,ciekawe po co? Mój kolega kolekcjoner wyznający "spiskowe teorie" mówi,że na pewno ktoś z nas wie co to za radio,tylko nie chce powiedzieć.Ale dlaczego?,przecież ja wszystkich lubię!,no z wyjątkiem ZUS-u.Tak więc musimy nadal czekać.Z pozdrowieniem romanradio