nn polskie???radio
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
romanradio
- 1250...1874 posty

nn polskie???radio
witam wszystkich b. proszę o ident. radia oto dane:lampy ech4-ef6-ebc3-el?az1? z przodu skrzynki m/tkaniną a skalą była jakaś listwa(jaki profil?) wtyk sieć Kabel Kraków skala celuloid m/2-ma szybkami polskie nazwy,oprócz Breslau,Danzig,Gleiwitz chassis aluminiowe!! nabita z tyłu cecha S366, na blasze jakieś symbole druk.? elka (2 szt 32mf) z napisami francuskimi i logo B.B, filtry pcz okrągłe S.Z (podobne do starego AEG),z wystaj. u góry listwami tekstolit+zapinki i wyprowadz. na blaszki styk. do siatek lamp(góra) kondensatory B.B, RADIO AG,rezystory Always,Eminent,na agregacie pieczęć 1938r gałki nie koniecznie są oryginalne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
-
romanradio
- 1250...1874 posty

Re: nn polskie???radio
dodatkowe dane :głośnik dynam. z cewką na resorze,magnes kwadrat z 4-ma śrubkami w narożach,malunek "złotą farbą",na korpusie ślad po małej owalnej nalepce, filtry pcz(kubki) zdejmuje się przez przekręcenie o kąt 30*,luzując 2 śrubki przy nich,wewnątrz filtrów kond. mikowe 200pF firmyVOX(??) na trafie sieć. żarówka E10,w szereg z bezpiecznikiem zapewne w minusie zasilania (czyżby dublowała bezpiecznik?) i jeszcze- na chassis i trafie sieciowym nabity numer(rozstęp m/cyframi)16 12 1949 Jeśli to data to jaka firma wyprod. by radio z części p/wojennych-vide skala, kond. stroj. iinne drobne elementy, jedno jest pewne TO nie konstrukcja amatorska
-
tszczesn
- moderator
Mógłby być Telefunken, ale jakoś mi obudowa nie pasuje, i lampy też.romanradio pisze:dodatkowe dane :głośnik dynam. z cewką na resorze,magnes kwadrat z 4-ma śrubkami w narożach,malunek "złotą farbą",na korpusie ślad po małej owalnej nalepce, filtry pcz(kubki) zdejmuje się przez przekręcenie o kąt 30*,luzując 2 śrubki przy nich,wewnątrz filtrów kond. mikowe 200pF firmyVOX(??) na trafie sieć. żarówka E10,w szereg z bezpiecznikiem zapewne w minusie zasilania (czyżby dublowała bezpiecznik?) i jeszcze- na chassis i trafie sieciowym nabity numer(rozstęp m/cyframi)16 12 1949 Jeśli to data to jaka firma wyprod. by radio z części p/wojennych-vide skala, kond. stroj. iinne drobne elementy, jedno jest pewne TO nie konstrukcja amatorska
-
gachu13
- 1250...1874 posty

-
romanradio
- 1250...1874 posty

dołączam foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Tom333i
- 50...74 posty

to czasem nie Tesla ?
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Na Teslę to nie wygląda, z resztą przeglądłem wszystkie radia na oldradio.cz i nie znalazłem. Z początku przypominało mi to Siemensa: http://oldradio.pl/karta/680/Radioodbio ... super.html ale lampy inne
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
romanradio
- 1250...1874 posty

witam świątecznie,również sprawdziłem wszystkie dostępne materiałyn/t u naszych płd. sąsiadów,zapytałem"guru" od spraw radio,ale milczy.następna ciekawostka,po zdemont. skali,okazało się,że m/szybkami nie celuloid,lecz pergamin z czarnym nadrukiem liter.wstrzymuję się z zamieszcz. tematu na forum słowackim-bo to byłby obciach dla naszych speców i jeszcze- moderowany nie ma poczucia humoru? mój wpis w śmieciach.
[Pisownia!!!!!
]
[Pisownia!!!!!
-
romanradio
- 1250...1874 posty

może to da jakieś skojarzenie- brakująca lampa wzm. mcz to chyba EL6-sądząc po rezystorze katodowym 100ohm.
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

-
romanradio
- 1250...1874 posty

Witaj! robienie galerii z tego forum nic nie da,najłatwiej rozpoznać radio po wyglądzie zewn. foto chassis od spodu da skojarzenie tylko komuś,kto miał w rękach takowe,może ktoś wie, która firma robiła chassis'y z blach aluminiowych=1mm??, poczekajmy,w końcu ktoś rozwiąże tę zagadkę w temacie nic już nie mam do dodania,nawijania,lutowania, pozdrawiam wszystkich Roman.Marcin K. pisze:Mało zdjęć chassis, za bardzo tajemniczy jesteś
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

-
Szymon95
- 75...99 postów

Witam
Miałem kiedyś bardzo podobne radio. Z tego co mówił poprzedni właściciel było ono do samodzielnego montażu. Z braku schematu przeznaczyłem je niestety na części. Chassis było także aluminiowe, gałka zmiany zakresów wyprowadzona na boczną ściankę.
Pozdrawiam
Miałem kiedyś bardzo podobne radio. Z tego co mówił poprzedni właściciel było ono do samodzielnego montażu. Z braku schematu przeznaczyłem je niestety na części. Chassis było także aluminiowe, gałka zmiany zakresów wyprowadzona na boczną ściankę.
Pozdrawiam
-
romanradio
- 1250...1874 posty

witam chyba masz rację! Z tym,że chassis jest profesjonalnie nitowane,a podzespoły fabryczne, mógł być to mówiąc po dzisiejszemu tzw.kit do montażu , przesłałem materiały następnemu ze znanych,starszych kolekcjonerów,jeśli potwierdzi,to Ty rozwiązałeś tę ciekawą zagadkę! I teraz następne pytanie-jaka firma produkowała takie kity? ,może jakaś mało znana krakowska,bo radio stamtąd przywlokłem.
-
romanradio
- 1250...1874 posty

Witam! Rozebrałem radio na czynniki pierwsze do renowacji i mam jednak wątpliwości,czy to "składak".Pomimo,że mam w ręku lutownicę od półwiecza,nie wiem,czy zrobiłbym tak staranne,powtarzalne lutowanie.Poza tym każdy punkt lutowniczy jest starannie "dziabnięty"czerwonym lakierem.Inne spostrzeżenia,to: przełącznik zakresów 3 poz. z wałkiem bakelitowym,na którym są mimośrody dociskające blaszki stykowe. Podstawki bocznostykowe mają na spodzie otwory fi3,5 mm,ciekawe po co? Mój kolega kolekcjoner wyznający "spiskowe teorie" mówi,że na pewno ktoś z nas wie co to za radio,tylko nie chce powiedzieć.Ale dlaczego?,przecież ja wszystkich lubię!,no z wyjątkiem ZUS-u.Tak więc musimy nadal czekać.Z pozdrowieniem romanradio