Witam.
Posiadam taki zasilacz: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/izs5_71/izs5_71.htm Problem polega na tym, że na masie zasilacza występuje dodatnie napięcie wyjściowe, zależne od ustawienia przełączników. O ile zwarcie zacisku dodatniego z ujemnym powoduje natychmiastowe zadziałanie zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowego (odcięcie zasilania + sygnał dźwiękowy), o tyle zwarcie zacisku ujemnego z masą powoduje tylko zmniejszenie napięcia zasilającego do około 3V. Schemat jest tutaj: http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/izs ... zs5_71.gif Oprócz tego zasilacz działa poprawnie. Wszystkie napięcia są prawidłowe. Wiadomym jest, że użytkowanie go w takim stanie jest niebezpieczne dla zdrowia i życia. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam T.Ł.
Nietypowe uszkodzenie zasilacza IZS-5/71
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Nietypowe uszkodzenie zasilacza IZS-5/71
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Re: Nietypowe uszkodzenie zasilacza IZS-5/71
Prawdopodobnie występuje upływność między gniazdem/gniazdami z napięciem wyjściowym a masą.
Sprawdż też całą okolicę od owych gniazd do lamp (może któraś podstawka?)
salut
andre
Sprawdż też całą okolicę od owych gniazd do lamp (może któraś podstawka?)
salut
andre
-
- 250...374 postów
Ja bym szukał uszkodzenia wzdłuż niebieskiej linii którą naniosłem na schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Odłącz na próbę oba C20. Stawiam, że to ich upłynność/zwarcie.
Czy napięcia między + a - jest zgodne z nastawami?
Pozdrawiam
Czy napięcia między + a - jest zgodne z nastawami?
Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
To niestety, szukał byś od prostownika napięcia ujemnego, z odwrotnie narysowaną diodą d13Michal_Pol pisze:Ja bym szukał uszkodzenia wzdłuż niebieskiej linii którą naniosłem na schemat.
do gniazda wyjściowego ujemnego

Ja bym tę kreskę narysował od katod lamp do gniazda wyjściowego napięcia dodatniego.
Pozdrawia
a.k.
-
- 375...499 postów
Witam.
Napięcia są zgodne z nastawami. Wszystkie kondensatory wymieniłem wczoraj na nowe (te same wartości pojemności i napięć zasilających). Niestety nie przyniosło to żadnej poprawy.
Pozdrawiam T.Ł.
Napięcia są zgodne z nastawami. Wszystkie kondensatory wymieniłem wczoraj na nowe (te same wartości pojemności i napięć zasilających). Niestety nie przyniosło to żadnej poprawy.
Pozdrawiam T.Ł.
Jeśli wymieniisz wszystkie rezystory też nie będzie poprawyKrasul pisze:Witam.
Pozdrawiam T.Ł.

Usuń przebicie do masy w którejś z podstawek lamp, albo w wiązce kabli albo w gniazdach wyjściowych.
Nawiasem mówiąc cóż w tym uszkodzeniu nietypowego??? Po latach materiały izolacyjne tracą swoje właściwości i trzeba je wymieniać
-
- 375...499 postów
Witam.
Postanowiłem je wymienić, ponieważ niespełna czterdziestoletnie elektrolity nabierają z czasem upływności, dostają przebicia, itp. Ponadto przy wymianie zauważyłem, że ktoś FABRYCZNIE tak zamontował jeden kondensator na płycie bocznej, że miał on zamienioną polaryzację. Kondensator był oczywiście spuchnięty, ale o dziwo nie eksplodował podczas pracy. Urządzeniem zajmę się po świętach, teraz nie mam do niego dostępu.
Pozdrawiam T.Ł.
Postanowiłem je wymienić, ponieważ niespełna czterdziestoletnie elektrolity nabierają z czasem upływności, dostają przebicia, itp. Ponadto przy wymianie zauważyłem, że ktoś FABRYCZNIE tak zamontował jeden kondensator na płycie bocznej, że miał on zamienioną polaryzację. Kondensator był oczywiście spuchnięty, ale o dziwo nie eksplodował podczas pracy. Urządzeniem zajmę się po świętach, teraz nie mam do niego dostępu.
Pozdrawiam T.Ł.
-
- 375...499 postów
Witam.
Sprawcą usterki okazał się przełącznik napięć w zakresie od 0,1 V do 1,0 V. Jego izolacja zamiast wartości rzędu megaomów wynosiła zaledwie kilkaset omów. Przełącznik wymieniłem. Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam T.Ł.
Sprawcą usterki okazał się przełącznik napięć w zakresie od 0,1 V do 1,0 V. Jego izolacja zamiast wartości rzędu megaomów wynosiła zaledwie kilkaset omów. Przełącznik wymieniłem. Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam T.Ł.