Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Poszukiwany schemat do AGA RSZ-F T3 (bez oka)
Dzięki za zdjęcia. No i wyszło, że zrobiłem dość gruby błąd -> zamieniłem pozycje lamp EF22 z EBL21 przy odbudowie, echh a już wszystko ładnie gra :/. Moja Agusia różni się od tej tym, że ekrany filtrów p. cz. ma wyginane z blachy, a te na zdjęciu są tłoczone, jak również kołem agregatu - u mnie jest ebonitowe. Różnica występuje również w wyprowadzeniu kabla sieciowego - jest na "łapkę" przy transformatorze, zaś w chassis nie ma żadnych otworów w miejscu tych na zdjęciu gdzie kabel wychodzi.
Chassis w niej ma numer 166403.
W rogu skali na odłamanym kawałku jest numer: "?-2841-127-1" gdzie '?' to chyba 1, ale wypadło akurat na linii pęknięcia i widać tylko fragmencik.
Dodaję też niektóre zdjęcia jakie zrobiłem przed demontażem
Chassis w niej ma numer 166403.
W rogu skali na odłamanym kawałku jest numer: "?-2841-127-1" gdzie '?' to chyba 1, ale wypadło akurat na linii pęknięcia i widać tylko fragmencik.
Dodaję też niektóre zdjęcia jakie zrobiłem przed demontażem
Krzysztof Komarnicki
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A tak obecnie prezentuje się moja Syrenkakrzkomar pisze:Moja Agusia różni się od tej tym, że ekrany filtrów p. cz. ma wyginane z blachy, a te na zdjęciu są tłoczone

Tomek Janiszewski
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Co to za głośnik w głębi stołu?
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Popularny GD18-12/2F2. Nieco bardziej sfatygowany niż inne podobne jakie posiadam, ale wybrałem go dlatego że ma Z=5 omów a nie 4 omy, dzięki czemu lepiej dopasowuje się do lampy EBL21 poprzez równie popularny TG2,2-1-666.AZ12 pisze:Witam
Oryginalna konstrukcja Tomku, już mi się podoba! Przyświecał nam chyba ten sam cel - ożywić konkretny układ, Ty Syrenkę, ja Agę. Dla mnie układ Agi jest układem kultowym i jej "zlepienie" chodziło za mną od dawna. Właściwie chciałem to zrobić na chassis Agi, ale akurat dostałem żałosne szczątki Promyka, przełącznik zakresów zachował się we w miarę dobrym stanie, tylko dwie cewki były nadgryzione. Zrobienie i uruchomienie "ducha" Agi to było to co tygrysy lubią najbardziej!
Praktycznie wszystkie rezystory są stare węglowe, kondensatory ze starych zapasów z lat 60-70. Lampy z końca lat 50 i początku 60-tych, na pewno nie mają pełnej emisji, ale jeszcze nieźle grają. Oczywiście nie wszystko jest dokończone, ale to już drobiazgi.
Radio działa wyśmienicie, jest czułe i stabilne na wszystkich zakresach, szczególnie jeśli co wieczór przetrze się "daszki" lamp z pyłków kurzu...
Praktycznie wszystkie rezystory są stare węglowe, kondensatory ze starych zapasów z lat 60-70. Lampy z końca lat 50 i początku 60-tych, na pewno nie mają pełnej emisji, ale jeszcze nieźle grają. Oczywiście nie wszystko jest dokończone, ale to już drobiazgi.
Radio działa wyśmienicie, jest czułe i stabilne na wszystkich zakresach, szczególnie jeśli co wieczór przetrze się "daszki" lamp z pyłków kurzu...

Marek SP1CBP
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Moja nie miała syrenkarskiego rodowodu, równie dobrze mógłbym nazwać tę konstrukcję "Agusią" lub "Wólką". Nawet filtry pochodzą ze zniszczonego 2 lata temu przez powódź na terenie klubu żeglaskiego odbiornika radiokomunikacyjnego, prrzy czym musialem wymienić w nich rdzenie ferrytowe na takie o większej przenikalności, oraz kondensatory 200pF na 240pF (dobrze że nadal mikowe) aby przestroić filtry z ok. 700kHz na 468kHz. Przyświecał mi właświwie jeden tylko cel: zrobić użytek z lamp AZ1, EBL21, a zwłaszcza ECH21 oraz EF22 odzianych w takie sexowne pończochykevin pisze:Oryginalna konstrukcja Tomku, już mi się podoba! Przyświecał nam chyba ten sam cel - ożywić konkretny układ, Ty Syrenkę, ja Agę.

A, i jeszcze kwestia kondensatora zmiennego. Wybrałem typ KPOM375/500, należący raczej do epoki lamp novalowych, ale wygodny ze względu na przekładnię, szczególnie że niejasne jest jeszcze jak wykonam napęd skali.
Też mam powody do zadowolenia, mimo że do końca jeszcze dośc daleko. Fale krótkie grają czysto i glośno, zarówno na widoicznym tu przełączniku od Mazura lub czegoś podobnego, jak i na właczonych wcześniej na próbę wspomnianych cewkach na sowieckich karkasach. Przekonałem się też jak połączenie chassis z kaloryferem wydatnie redukuje parszywy warkot na falach długich. Teraz mogę już słuchać Warszawy bez względu na porę doby.Radio działa wyśmienicie, jest czułe i stabilne na wszystkich zakresach, szczególnie jeśli co wieczór przetrze się "daszki" lamp z pyłków kurzu...
Twoja konstrukcja wygląda ładnie - ale czy nie lepiej byoby zamienić miejscami lampyEF22 w przedwzmacniaczu i EBL21? Dzięki temu czuła na przydźwięk EF22 znalazłaby się dalej od siejącej polem elekrostatycznym 50Hz lampy prostowniczej, za to EBL21 znalazałaby sie bardzo blisko filtru z którym ściśle współpracują jej diody detekcyjne. Zwróć uwagę na układ lamp w "Woli" lub "Etiudzie" tam lampy i filtry ustawione są właśnie tak jak w "Mazurze", z tym że miejsce drugiej lampy ECH21 zajmuje EF22, podczas gdy druga EF22 znajduje się w głebi chassis, mniej więcej tam gdzie u Ciebie jest EBL21.
Zaiste - jest na co popatrzeć.kevin pisze:
W każdym razie w mojej samodziałowej Adze (bez obudowy, bo to radio do patrzenia i słuchania)...
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Trzeba przyznać, że bardzo ładne konstrukcje. Fajny pomysł z tym ceownikiem alu na chassis. Mi się podoba Aga ze względu na te duże kubki pośredniej no i wersja z 6K7, jakbym miał budować od zera to właśnie taką.
Moja Aguś po odbudowie ślicznie gra, łapie kupę stacji, tyle że na średnich mi w kilku miejscach silnie brzęczy coś jak 50/100Hz (aktywne PFC jakiejś przetwornicy pobliskiego sprzętu ?). Lampy chyba zostawię jak są. Teraz została mi skrzynka do roboty. Dorzucam fotki po odbudowie.
Moja Aguś po odbudowie ślicznie gra, łapie kupę stacji, tyle że na średnich mi w kilku miejscach silnie brzęczy coś jak 50/100Hz (aktywne PFC jakiejś przetwornicy pobliskiego sprzętu ?). Lampy chyba zostawię jak są. Teraz została mi skrzynka do roboty. Dorzucam fotki po odbudowie.
Krzysztof Komarnicki
No miło popatrzeć. Szasak nie do poznania. Czym go potraktowałeś?
Jak chcesz odrestaurować skrzynkę?
Mam też taką i nawet coś odbiera, ale ogólnie dopiero czeka na przegląd i jestem bardzo ciekaw jak wypadnie w porównaniu z taką na klasycznym zestawie lamp. Wizualnie bardziej podoba mi się na lampach loktalowych - ocynk chassis, a na tym kubki duralowe i obok metalowe cokoły lamp i ich bańki. W takim kompaktowym zestawieniu jak u kevina to już w ogóle samo gęste.Mi się podoba Aga ze względu na te duże kubki pośredniej no i wersja z 6K7, jakbym miał budować od zera to właśnie taką.
Jak chcesz odrestaurować skrzynkę?
- krzkomar
- 250...374 postów
- Kontakt:
Wypiaskowałem, a potem trysnąłem lakierem Plastik 70. Ta blacha bez warstwy ochronnej cynkowej (lub lakieru jak u mnie) rdzewieje niemal w oczach.
Skrzynkę na razie nie wiem jak będę robił. Może poprostu oddam fachowcowi do roboty, zwłaszcza, że są ubytki okleiny - zależy ile sobie za coś takiego krzyknie.
Skrzynkę na razie nie wiem jak będę robił. Może poprostu oddam fachowcowi do roboty, zwłaszcza, że są ubytki okleiny - zależy ile sobie za coś takiego krzyknie.
Krzysztof Komarnicki
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Powstała z popiołów Syrenka osiągnąła wreszcie jaki-taki stan integralności. Obrotowy przełącznik zakresów w dwoma podzakresami fal krótkich zmontowałem już dosyć dawno, ale dopiero teraz zdołałem zabudować go w ceownikowym chassis. Jestem pozytywnie zaskoczony zwłaszcza pracą w najwyższym podzakresie KF (10,6-22MHz). Jeszcze ciemnym wieczorem odebrałem czysto i głośno stację w paśmie 13m, a tłumienie częstotliwości lustrzanych jest bardzo znaczne. Układ trzeba będzie jeszcze dla formalności uzupełnić o eliminator 468kHz, tudzież o krótką łaczówkę na której zostaną zamontowane elementy RC sprzęgające przełącznik zakresów z lampą ECH21, które obecnie wiszą na kablach.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony pt, 5 października 2012, 08:10 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajnie wyglądają takie konstrukcje. Oko na zimno wygląda na ciemne i zmęczone, ale świeci całkiem żwawo.
-
- 3125...6249 postów
Podoba mi się przełącznik (z czego?) i zespół cewek, sam nawijałeś? Zastosowałeś moje ulubione trymery i Miflexy. Jedyna rzecz co bym zmienił to w przełączniku śrubki na nity, śrubki jakoś optycznie mi nie pasują. Przy okazji, może ktoś ma pomysła na nazwę dla tego typu konstrukcji? W Twoim przypadku nazwałbym to AgaTom. Pozdrawiam.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Bo to sfotografowane na zimno to był ten gorszy egzemplarz. Jako tako widać je w ciemności. Robiąc ostatnią fotkę wstawiłem na chwilę NOSa. I oczywiście nie używałem lampy błyskowej.tradytor pisze:Oko na zimno wygląda na ciemne i zmęczone, ale świeci całkiem żwawo
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Nie mam pojęcia, składałem go z elementów nabytych na Wolumenie. W szczególności płytki (podwójne pięciopozycyjne) musiałem podstawić inne niż były (oryginalne miały jakieś fikuśną konfigurację i do moich celów nie nadawały się zupełnie). Mechanika odpowiadała mi z uwagi na niewielką siłę niezbędną do przełączania.TELEWIZOREK52 pisze:Podoba mi się przełącznik (z czego?)
Oczywiście. Na karkasach nabytych również na Wolumenie, nieopodal Zbyromexu, w którym z kolei nabyłem licę dla cewek DF i SF.i zespół cewek, sam nawijałeś?
Jednak miejsce kondensatorów KSE011 jest raczej w telewizorach, oraz radiach z lampami novalowymi. Z loktalami wolałbym oglądać papierowe żywiczniaki, gdybym tylko miał ich dostatecznie dużo.Zastosowałeś moje ulubione trymery i Miflexy
Jedyna rzecz co bym zmienił to w przełączniku śrubki na nity, śrubki jakoś optycznie mi nie pasują.
Ale które śrubki masz na myśli? Te które mocują chassis przełącznika do chassis radia? Wolałbyś nie wiedzieć ile razy musiałem demontować cewki przełącznika czy kondensatory stałe dołączane równolegle do trymerów, aby to wszystko zestroić. Bez wyjęcia całego zespołu przełącznika z głównego chassis byłoby to raczej niewykonalne.
Mnie się podoba Syrenka, nazwa ta nawiązuje bowiem nie tylko do radia na tym samym zestawie lamp (chociaż tylko trzyzakresowego), ale i do takiego śmiesznie popiardującego samojazdu. Może by się udało wymodzić obudowę stylizowaną na jego karoserię?Przy okazji, może ktoś ma pomysła na nazwę dla tego typu konstrukcji? W Twoim przypadku nazwałbym to AgaTom.