Gumowa podkładka pod trafo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Gumowa podkładka pod trafo
Mam kilka egzemplarzy transformatorów które lekko buczą. Pomyślałem, że warto by dać gumową podkładkę pod taki transformator coby drgania tak bezczelnie na chassis się nie dostawały. Co o tym myślicie? Jesli to dobry pomysł to coś takiego:
http://allegro.pl/plyta-guma-olejoodpor ... 88343.html
będzie dobre?
http://allegro.pl/plyta-guma-olejoodpor ... 88343.html
będzie dobre?
-
- 1250...1874 posty
Re: gumowa podkładka pod trafo
W swoim krótkim życiu nie spotkałem gumy która w suchym ciepłym otoczeniu nie zwulkanizuje się do końca i przymarznie do czystych detali. Raz musiała by być
miękka a dwa nie dokręcone śruby na full. Pozostaje się zalać [trafo] ale to operacja dość radykalna bo przy zalewaniu zawsze są skutki uboczne.
Pozdrawiam
tedi.
miękka a dwa nie dokręcone śruby na full. Pozostaje się zalać [trafo] ale to operacja dość radykalna bo przy zalewaniu zawsze są skutki uboczne.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 625...1249 postów
Podkładka podkładką, ale musisz jakoś trafo przykręcić, więc i tak będziesz miał sztywne połączenie z obudową. Poza tym nie wiesz jak twarda jest ta guma, a powinna być miękka, nawet bardzo miękka, przy tej grubości powinna być w.g. miększa niż silikon sanitarny.
Ja bym raczej pomyślał o czymś takim:
http://www.tme.eu/pl/details/ri-sdd-daa ... daa1515m4/#
Ja bym raczej pomyślał o czymś takim:
http://www.tme.eu/pl/details/ri-sdd-daa ... daa1515m4/#
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 9375...12499 postów
Dałbym podkładkę gumową pod śrubę z drugiej strony i wiekszy otwór w chassis. Śruba by się nie stykała z chassis... jeszcze to przemyślę...
-
- 1250...1874 posty
http://www.tme.eu/pl/details/ri-sdd-daa ... aa1515m4/#:/
To ja myślałem że to to jest izolacja galwaniczna a nie mechaniczna bo się poniewierało trochę tego bez zastosowania praktycznego.
tedi.
To ja myślałem że to to jest izolacja galwaniczna a nie mechaniczna bo się poniewierało trochę tego bez zastosowania praktycznego.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 375...499 postów
A czy zalanie woskiem wchodzi w grę?Czy są jakieś przeciwwskazania?Z całą pewnością nie jest tak wiążący jak lakier.Niektóre dawniejsze transformatory były zalewane woskiem a papier na przekładki nim nasączany.Zgromadziłem wosk i zamierzam go użyć wkrótce przy nawijaniu traf.
A jakie to rdzenie brzęczą?Ja rdzenie zwijane spinam obejmami do osłon gumowych na przeguby w samochodach i zaciskam maksymalnie opukując przy tym rdzeń aby się ułożył-kosztuje toto kilka złotych a działa znakomicie nawet na wcześniej lakierowanym trafie(oczyszczonym oczywiście przed składaniem)-jak trzeba to wstawię fotki.Nie nadają się do tego celu opaski na śrubę ślimakową-za mała siła ściągania.
A jakie to rdzenie brzęczą?Ja rdzenie zwijane spinam obejmami do osłon gumowych na przeguby w samochodach i zaciskam maksymalnie opukując przy tym rdzeń aby się ułożył-kosztuje toto kilka złotych a działa znakomicie nawet na wcześniej lakierowanym trafie(oczyszczonym oczywiście przed składaniem)-jak trzeba to wstawię fotki.Nie nadają się do tego celu opaski na śrubę ślimakową-za mała siła ściągania.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 625...1249 postów
Niestety do 50Hz musi być bardzo miękka amortyzacja. Do trawiarki kupiłem sobie taką pompkę akwariową do napowietrzania. W czasie pracy trzęsie się tak mocno, że widać to gołym okiem (napis się rozmywa). Ma 4 nóżki coś jak kulki z bardzo miękkiego tworzywa, tak miękkiego jak żelki - misie (sorry za porównanie). I mimo, że tak bardzo wibruje to prawie jej nie słychać. Jak dasz coś twardego to efekt będzie mizerny. Jeśli chcesz pod śruby dawać podkładki to poeksperymentuj z filcem.
Możesz spróbować sobie również "wyrzeźbić" takie amortyzatory - śruby + silikon. Jeśli trafo jest duże i ciężkie to możesz to wykonać w postaci listew z dwoma lub trzeba śrubami z każdej strony.
Możesz spróbować sobie również "wyrzeźbić" takie amortyzatory - śruby + silikon. Jeśli trafo jest duże i ciężkie to możesz to wykonać w postaci listew z dwoma lub trzeba śrubami z każdej strony.
Pozdrawiam
Sebastian
Sebastian
-
- 3125...6249 postów
Możesz w otwór włożyć przepust gumowy.painlust pisze:Dałbym podkładkę gumową pod śrubę z drugiej strony i wiekszy otwór w chassis. Śruba by się nie stykała z chassis... jeszcze to przemyślę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Też o tym myślałem, ale ile wytrzyma przepust gumowy pod powiedzmy ruskim TS-270-1? Daje mu góra rok...
-
- 625...1249 postów
Może będziecie się śmiać, ale ja stosuję tą gąbkę którą się daje pod panele podłogowe. Zwłaszcza jak montuję toroida.
Poszukuję 1R5T.
-
- 9375...12499 postów
Ja pod toroida daje kocyk obiciowy, ale nie chodzi tu o tłumienie drgań bynajmniej...
-
- 125...249 postów
-
- 9375...12499 postów
Jakoś toroidy, które do tej pory montowałem były cichuteńkie. Po prostu mam jakąś awersję do montażu toroidu bezpośrednio na blachę...
-
- 375...499 postów
Zawsze dobrze jest jest położyć coś elastycznego pod i nad toroidem, bo inaczej przy mocniejszym dokręceniu może się uszkodzić izolacja na drucie i dojdzie do zwarcia między warstwami drutu lub drut uszkodzi się o krawędź rdzenia.
[quote="stepa"]A czy zalanie woskiem wchodzi w grę?Czy są jakieś przeciwwskazania?Z całą pewnością nie jest tak wiążący jak lakier.Niektóre dawniejsze transformatory były zalewane woskiem a papier na przekładki nim nasączany.Zgromadziłem wosk i zamierzam go użyć wkrótce przy nawijaniu traf.
To był cytat.
Ja, drgające trafko EI, zanurzyłem w puszce z gorącą stearyną, uzyskaną z ogryzków świeczek.
Pomogło.
Stearynę rozgrzałem w kąpieli wodnej(BEZPIECZEŃSTWO)
andy
To był cytat.
Ja, drgające trafko EI, zanurzyłem w puszce z gorącą stearyną, uzyskaną z ogryzków świeczek.
Pomogło.
Stearynę rozgrzałem w kąpieli wodnej(BEZPIECZEŃSTWO)
andy