Obudowa bakelit -naprawa

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

merk1
375...499 postów
375...499 postów

Obudowa bakelit -naprawa

Post autor: merk1 »

Witam wszystkich i mam takie pytanie - jaka zywica, ew. czyms innym uzupełnic brak w obudowie.
Konkretnie chodzi mi o obudowe do VE 301.
Pozdrawiam
KS....
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Obudowa bakelit -naprawa

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Ostatnio sztukowałem skrzynkę od Pioniera. Od spodu podkładałem podkładkę wycięta z pudełka po papierosach a od góry zalewałem z nadmiarem distalem. Po wyszlifowaniu kilkakrotnie zacierałem cieniutko lakierobejcą do drewna "Magnat" w moim przypadku w kolorze orzech cyrkon. Efekt idealny. Większe ubytki dorabiałem szpachlą samochodową z włóknem szklanym. Efekt też dobry.
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

A jak z barwieniem ? moja obudowa ma kolor czarny, czy bejcowanie bedzie trwałe?
Pozdr
KS....
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Czarną żywicę otrzymywałem dodając toner z drukarki laserowej. Ale nie wiem teraz jaki to był rodzaj żywicy. Najpierw zrobiłem test, czy się rozpuszcza i wiąże.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

merk1 pisze:A jak z barwieniem ? moja obudowa ma kolor czarny, czy bejcowanie bedzie trwałe?
Pozdr
Tą lakierobejcą malowałem okna, altanę i parę innych rzeczy. Jak na razie nic jej nie rusza. Na radiu można ją ścierać na mokro, nie jest rozpuszczalna w wodzie. Z benzynami nie próbowałem. Co do kolorów, jest bardzo duży wybór głównie ciemnych. Cena - ok 50zł/0,7L. Dodam jeszcze że lakierobejca ta ma konsystencję towotu, wystarczy umoczyć flanelkę i nacierać cienkimi warstwami.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Mam podobne doświadczenia jak staku - miałem jakiś epidian w piwnicy, rozrobiłem, wymieszałem z tonerem i mam odlew "identyczny z naturalnym". Wynika z tego raczej, że barwienie żywicy tonerem nie jest jakimś krytycznie zdefiniowanym procesem.
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Bo toner to tylko proszek. W uproszczeniu mieszanina sadzy, sproszkowanego plastiku i dodatków o właściwościach magnetycznych i elektrostatycznych. Dobrze roztwarza się w rozp. nitro, acetonie, toluenie i innych aromatycznych. Nie wiem jak żywice reagują na tego typu rozpuszczalniki, ale można toner roztworzyć w małej ilości w/w rozpuszczalników i taką "papkę" dodać do żywicy. Wydaje mi się, że kiedyś mój ojciec rozcieńczał jakiś epidian nitrem, i nie było problemu - nitro odparowało, epidian normalnie związał.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Przypominam sobie, że najpierw rozgrzałem składniki w gorącej wodzie. Następnie do bazy dosypałem toner, rozmieszałem i na końcu dodałem utwardzacz. Dodanie tonera nie miało wpływu na twardość żywiy. Oczywiście, wszystko pewnie zależy od ilości użytego tonera.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Toner to bardzo dobry pomysł.
Szpachlówki maja jako wypełniacz talk albo drobnoziarnista krzemionkę. Należy zabarwić dobrze mieszając przed dodaniem utwardzacza.Po wyszlifowaniu można zaciagnąć pasta do butów i przepolerować.
Bakelity były barwione nawet na piękne jasne żywe kolory.Często wypełniaczem były trociny.Barwienie bejcami szpachlówki epoksydowej po utwardzeniu mija sę z celem.Tylko powłoki lakierowe.
T
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

TELEWIZOREK52 pisze:Ostatnio sztukowałem skrzynkę od Pioniera. Od spodu podkładałem podkładkę wycięta z pudełka po papierosach a od góry zalewałem z nadmiarem distalem. Po wyszlifowaniu kilkakrotnie zacierałem cieniutko lakierobejcą do drewna "Magnat" w moim przypadku w kolorze orzech cyrkon. Efekt idealny. Większe ubytki dorabiałem szpachlą samochodową z włóknem szklanym. Efekt też dobry.
rób to raczej klejem Dragon (tym twardym), a zobaczysz różnicę po distalu wyłazi biel( to nie kryptoreklama-Tesco)
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

romanradio pisze:o raczej klejem Dragon (tym twardym), a zobaczysz różnicę po distalu wyłazi biel( to nie kryptoreklama-Tesco)
Nie znam tego kleju, natomiast do Distalu w żależności od miejsca uszkodzenia, dodaję trochę talku. Osłabia to minimalnie "zaprawę" klejącą ale lepiej się szlifuje i wchłania barwnik. Podobnie jest ze szpachlą samochodową, przy większych powierzchniach z włóknem szklanym.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

romanradio pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:Ostatnio sztukowałem skrzynkę od Pioniera. Od spodu podkładałem podkładkę wycięta z pudełka po papierosach a od góry zalewałem z nadmiarem distalem. Po wyszlifowaniu kilkakrotnie zacierałem cieniutko lakierobejcą do drewna "Magnat" w moim przypadku w kolorze orzech cyrkon. Efekt idealny. Większe ubytki dorabiałem szpachlą samochodową z włóknem szklanym. Efekt też dobry.
rób to raczej klejem Dragon (tym twardym), a zobaczysz różnicę po distalu wyłazi biel( to nie kryptoreklama-Tesco)

To wszystko żywice epoksydowe, na ogół krajowe epidiany produkcji "Organiki" w Sarzynie, z wypełniaczami lub bez, przepakowane do mniejszych opakowań. Distal ma akurat taki wypełniacz że jest biało-kremowy. Bez problemu dostaniesz przezroczysty klej epoksydowy, choćby ten z dragona (chociaż ogólnie jakość produktów tej firmy jest wątpliwa), czy żywice w puszce. Do większości działa utwardzacz Z-1, taki jak w distalu.

http://allegro.pl/zywica-epoksydowa-epi ... 24926.html

Producent:

http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/kleje.html
http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/podstawowe.html
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
ODPOWIEDZ