Raj

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Puść parę i podaj nam adres.Niezwłocznie się tam udam.
Lech.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Wyglada jakby ktos w drodze licytacji wszedl w posiadanie zlomu "z metra", z jakies jednostki remontowej WP. Sam pracowalem na pol etatu w czasie studiow w takiej jednostce (naprawialem sprzet w UKaeFie - bylem krotkofalowcem i znajomy mi te robote zalatwil) - wyglada to podobnie jak wiele roznych powojskowych demobili - do dzisiaj jeszcze tego pelno po jednostak remontowych ...

Pozdro
IdeL
Awatar użytkownika
meffistoxiii
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: meffistoxiii »

Tak krótko powiem że to wojskowy złom ze zużytych
stacji radiolokacyjnych. Ogólnie mogę powiedzieć że pracowałem na takich stacjach i co nieco o przydatności elementów we wzm lampowych można skorzystać. Krótko transformatory całkiem fajne bo nie 400Hz tylko 50 Hz. Wszystkie elementy made in USSR. W dodatku powiem że są jaszcze takie urządzenia w pełni sprawne w Polsce. A to Polska Właśnie szkoda że tyle się marnuje nic niestety nie poradzimy możemy próbować jeszcze pokazywać niedowiarkom że lampa to nie jakiś tam trazystor ....
Brencik

Post autor: Brencik »

Piotrek domyslam sie gdzie to jest hehe!! Wojewodztwo kuj. - pom. Blisko Bydgoszczy, jakies 20-30km. Mala wioska. Czyz tak? Bo widze ze z Bydgoszczy jesets wiec to tu pewnie te zdjecia zrobiles... a ja tez słyszalem o tym miejscu...
Brencik

Apropo, to co jest na tych zdjeciach to nie jest zaden szczyt marnotrawstwa. To tylko wierzcholek góry lodowej!!! Tam gdzie pracuje (duza firma miedzynarodowa u mnie w miescie oddzial jest) na złom wyrzucane sa rzeczy praktycznie nowe, cale stery, kilkakrotnie wieksze ilosci niz na tych zdjeciach ktore pzredstawil Piotrek. U nas na recycllingu mozna znlazsc setki monitorow z np. uwalonym kawlakiem obudowy, wywalonym jednym elektrolitem itp itp. Niby to pzrebieraja ale i tak wszsytko idzie na marne. A sa to miliony zlotych. Notebooki bez dyskow, wypalarki DVD itp ipd nie bede wymienial wszystkiego bo roznie to bywa...
A nie sprzedadza ci tego, wola wywalic!!! Ale to dlatego ze wtedy serwisujacy je ludzie tak by uszkadzali urzadzonka by potem je sobie odkupic ze złomu i naprawic to co pzredtem sie "popsuło"...
der_jose
5...9 postów
5...9 postów
Kontakt:

Piotrek, NIE DRAŻNIJ!!!

Post autor: der_jose »

Mógłbyś chociaż nie drażnić ludzi, których na pewno serce boli...
Auuu!!!

Pozdrawiam wszystkich
i jestem za minutą ciszy!!!
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Minuta milczenia? W tym wątku nie odpowiadali tygodniami... :) A marnotrawstwo... że szkoda gadać. O ile w PRLu ZTCW w wielu fabrykach itp. jechali na przestarzałym sprzęcie (jak sprawa stała z ZWLE? :)), o tyle teraz marnuje się ustrojstwa wciąż kompatybilne z obecną techniką, i o znośnych parametrach- a więc jak najbardziej zdatne do użytku!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Ostatnio w mediach usłyszałem, że w Polsce jest potrzeba utylizacji sprzetu AGD , RTV i komputerowego w ilości ok. 100 tys.ton rocznie. W tym celu powstaje zaklad, gdzieś kolo Kielc.Miejscowosci nie pamiętam, zresztą jakaś mała i mało znana.Zakład ten ma spełniać wysokie normy europejskie w tym zakresie. Tu nasuwa sie pytanie.Co sie dzieje z tymi tonami zuzytego sprzetu RTV i komputerowego ?
Lech
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Vault_Dweller pisze: O ile w PRLu ZTCW w wielu fabrykach itp. jechali na przestarzałym sprzęcie (jak sprawa stała z ZWLE? :)), o tyle teraz marnuje się ustrojstwa wciąż kompatybilne z obecną techniką, i o znośnych parametrach- a więc jak najbardziej zdatne do użytku!
O, za PRLu marnotrawstwo nowoczesnej techniki też było na porządku dziennym - sprowadzone za edwardowe kredyty maszyny czekały latami na wybudowanie "reszty fabryki" której budowa przeciągała się ("trudności obiektywne"), znaczna część licencji nie doczekała się wdrożenia do użytkowania, a np. kilka tysięcy ton specjalizowanych urządzeń dla libiąskiego Zakładu Zgazowania Węgla zostało pociętych na złom.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Brencik

Witam! Tu gdzie pracuję dziennie "utylizuje sie" kilkaset monitorow CRT i LCD, ze wzdledu na ryse na kineskopie, itp itd powody. Ale kupic niestety nie mozna...
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Ludzie, gdzie to jest ! Tam trzeba pojechać i to jak najszybciej. Dajcie namiary.
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: krisstoferes »

PANOWIE :!:
Przestańcie płakać!
Tak, to był sprzęt wojskowy a dokładnie stara kabina naprowadzania rakiet WOŁCHOW które zostały wycofane z wojska chyba 3 lata temu.
Pocieszę Was, :lol: zabrał mnie kumpel do takiej demontowanej kabiny, ileee jaaa sieee taaam "nachapałem" :twisted: - transformatory, wskaźniki, selsyny, podstawki pod lampy i lampy...
Nowe z szuflad ze sprzętem zapasowym którego tam było... mnóstwo.
Ale ta chwila nie trwała za długo ktoś kupił ten złom i zabrał :cry: do firmy która go rozbierze, posegreguje i przetopi... łezka mi się w oku kręci... :cry:
Ale iskierrka nadziei tli się w moim sercu bo kumpel mówił ze bedzie jeszcze jedna taka kabina i mnie tam zabierze :wink:
może uda mi się zrobić parę fotek to Wam je podeśle ku pokrzepieniu serc.
Pozdro.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

No to ja już wiem skąd się biorą na wolumenie nieużywane lampki po 1zł :D (ostatnio kupiłem nówkę 6H9C za 1zł :P )
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Też tak myślę.
Bo skąd można brać w 21 wieku takie zabytki :wink:
krisstoferes
25...49 postów
25...49 postów

Witam wszystkich.
Odświerzam stary temat a dokładnie załączam kilka fotek które obiecałem.
I tak jak to mówi nazwa tematu "RAJ"
Jest tam tyle fajnych skarbów że nie wiadomo od czego się zabrać, więc zacznę od delikatnych podstawek pod 6c33c.

A może doradzicie co brać?
Załączniki
6.JPG
5.JPG
4.JPG
ODPOWIEDZ